Certosino

Certosino er en italiensk nøddekage, som ville passe perfekt til månedens benspænd. Jeg bagte den dog i slutningen af februar, da vi skulle til vinsmagning hos nogle venner, hvor denne kage blev serveret sammen med en lækker æble-dessertvin fra Cold Hand Winery.
Når du bager denne nøddekage, er det nemlig en helt fantastisk anledning til at rydde ud i beholdningen af både nødder, kandiserede frugter og nødder. Det har man jo ind imellem brug for i slutningen af vinteren, når man indser, at det ikke er alt på lageret, der kan holde sig til næste jul. Og Certosino er faktisk en italiensk julekage fra Bologna, men den kan dog sagtens spises på andre tidspunkter af året.
Certosino findes i mange varianter, og det skyldes i høj grad, at der er forholdsvis frit slag i forhold til kombinationen af nødder, kandiserede frugter samt chokolade. Det betyder også, at du sagtens kan justere i nedenstående opskrift og bruge lidt flere af en type nødder og lidt mindre af en anden type – eller helt udskifte nogle af ingredienserne.
Det er i øvrigt også en kage med gods i, for nødder mætter som bekendt meget, så den kan strække sig til mange personer!
Certosino
12-16 personer
150 g rosiner
100 g abrikoser, hakkede
1 dl sød dessertvin
200 g chokolade, hakket
100 g tørret, kandiseret appelsinskal
6-7 dl hvedemel
2 tsk bagepulver
150 g honning
2 dl rørsukker
150 g smør
1 spsk kanel
1 tsk fennikelfrø, knuste
ca. 350 g æbler, skrællede – fjern kernehusene og riv æblerne
½ dl rapsolie
100 g valnødder, grofthakkede
evt. 80 g pinjekerner
2 spsk Cointreau
3 spsk Marsala
Pynt:
½-1 dl abrikosmarmelade
½-1 pakke kandiserede bær efter temperament
Hæld rosiner og abrikoser i en skål sammen med dessertvin og rør det grundigt sammen. Lad det trække en times tid – eller fremskynd processen ved at zappe indholdet i mikroovnen ved mellemvarme i et minuts tid.
Varm honningen langsomt op i en gryde sammen med sukker, smør og krydderier. Tag gryden af varmen, så snart smørret er smeltet, og sukkeret er opløst. Rør de revne æbler i sammen med appelsinskal, olie, rosiner, abrikoser og dessertvin. Rør mel og bagepulver i, inden du vender chokolade, valnødder og evt. pinjekerner i dejen.
Læg bagepapir i bunden af en springform på 24-26 cm og smør siderne med blødt smør. Fordel dejen i formen og sæt den i ovnen ved 160 grader. Den skal have mellem 1 og 1½ time. Tjek den, når den nærmer sig en times bagning, ved at stikke en tynd træpind i midten af kagen. Hvis der ikke hænger dej ved, når du trækker pinden ud, og den føles rimelig fast, når du trykker let på kagen, så er den færdig.
Tag din certosino ud af ovnen og lad den køle af i ti minutter, inden du forsigtigt tager den ud af formen og lægger på et kagefad. Smør abrikosmarmelade ud over kagens overflade og pynt med lethakkede kandiserede bær.
Note: En certosino er en så fyldig og kompakt kage, at den er på grænsen til at være konfekt. Virkelig skøn kage med masser af smag, men start med at skære slanke stykker, da den mætter temmelig godt.

Er du bimmer, hvilken kage. Kan den sammenlignes lidt med den italienske Panforte? Denne skal prøves i nær fremtid. Jeg har ikke et lager af nødder m.m. Det er der dog råd for. Den glæder jeg mig til piskeris
Ha en rigtig god forårsdag
Charlotte
Ja, det er både en overflods- og oprydningskage på samme tid 😀
Sammenligningen med panforte er ikke helt ved siden af – den virker nærmest som en kombination af panforte og engelsk julekage 🙂