Fastelavnsboller med vaniljeflødeskum og bananmuffins med vaniljecreme

fastelavnsboller, fastelavn, boller, kage, dessert, smør, hvedemel, æg, bagepulver, rosengelé, fløde, vaniljeHer følger første del af gennemgangen af fredagens kagebord – anden del kommer sandsynligvis i morgen. Vil du have et samlet overblik, kan du kigge her.
Det er jo fastelavn denne weekend, og jeg elsker fastelavnsboller – og det skal være dem med flødeskum! Jeg har dog været så mådeholden indtil nu, at jeg ikke spist det i år, så selvfølgelig skulle der fastelavnsboller på kagebordet. Jeg fandt opskriften på dejen hos Nicolai men tænkte, at det ville være sjovt at putte lidt blendet prinsesse i kagerne – det er jo kun fastelavn én gang om året. Har du ikke mulighed for at fange en prinsesse, kan du erstatte prinsessesplatten med rosengelé.

Det er også ret begrænset, hvad jeg har fået lavet af muffins det sidste halve år, så der fandt jeg en opskrift på bananmuffins hos Magasinet Mad, som jeg pimpede op – blandt andet med en vaniljecreme. Så er det nærmere en cupcake… men det er en længere diskussion, som jeg ikke vil rode mig ud i. Under alle omstændigheder benyttede jeg muligheden for endelig at lave swirls oven på kagerne, og det var en meget lækker creme at arbejde med!

Fastelavnsboller med vaniljeflødeskum og prinsessesplat
ca. 20 stk.

300 g smør
6 dl vand
375 g hvedemel
et lille nip salt
9 store æg
½ tsk bagepulver

Fyld:
rosengelé – 1 tsk per bolle… OBS: kan erstattes af jordbærmarmelade
vaniljeflødeskum – lavet af flødeskum og vaniljesukker

Put vand og smør i en gryde og varm det op. Når smørret er smeltet, tilsætter du mel og bagepulver på én gang og rører det grundigt igennem. Tag gryden af varmen og lad den afkøle lidt. Pisk æggene og rør dem i dejen lidt ad gangen.Hæld dejen i en sprøjtepose og lav en række flade kager på en bageplade beklædt med bagepapir. Lav dem i den bredde, du ønsker, da de ikke bliver meget bredere under bagningen. Bag dem ved 200 grader i ca. 20 minutter – husk endelig IKKE at åbne ovnlågen de første 15 minutter, da bollerne ellers vil falde sammen. Når de er bagt, kan du klippe eller skære et par huller i kanten af bollerne, så du lukker den varme luft ud – det forhindrer, at de falder sammen.

Når dine fastelavnsboller er afkølet, smører du dem med prinsessesplat/rosengelé og fylder dem med vaniljeflødeskum.

Note: Disse fastelavnsboller er lækre og gode at bide i, men jeg blev især positivt overrasket over fyldets sammensætning, som var stærkt vanedannende. Det må jeg lave igen!

Bananmuffins med vaniljecreme
ca. 32 stk bananmuffins, muffins, kage, dessert, vaniljecreme, smør, bananer, æg, rørsukker, mælk, ingefær, chokolade, hvedemel, bagepulver, mørk chokolade, flødeost, smør, flormelis, vanilje

200 g meget blødt smør
3 små bananer, mosede
4 æg
6 dl sukker
2 dl mælk
2 tsk stødt ingefær
5 dl hvedemel
3 tsk bagepulver
100 g mørk chokolade, finthakket

Vaniljecreme:
400 g flødeost
30-40 g smør
400 g flormelis
2 spsk vaniljesukker

krymmel – her er brugt banankrymmel

Pisk æg og sukker til det er lyst og luftigt. Pisk derefter smør, bananer, mælk og ingefær i, og når det er grundigt blandet, blander du mel og bagepulver i en anden skål og vender det i dejen. Vend til sidst chokoladen i dejen og fordel dejen muffinforme. Bag dem ved 200 grader i 15-18 minutter.

Rør i mellemtiden vaniljecremen sammen, og når kagerne er kølet af, kan du dekorere dem med vaniljecremen – gerne ved at putte cremen i en sprøjtepose med en stor tylle, så du kan lave fine swirls, som du bagefter drysser med krymmel.

Note: Nøj – altså en muffin med vaniljecreme er nærmest et helt måltid i sig selv, men det smager rigtig godt! Du kan godt klare dig med mindre creme, end der er angivet i opskriften – jeg havde lidt tilbage, og jeg brugte en ret stor tylle, så der var masser af creme på hver kage. Jeg tror godt, jeg kan blive lidt afhængig af at dekorere kager med creme…

Jeg lavede også en red velvet cake, som dog blev lige lovlig mørk i dejen – den var mere brun end rød – så det må jeg prøve at lave igen, så den bliver, som jeg vil have det. Indtil da må I nøjes med et billede – og så kan jeg røbe, at den smagte såmænd ganske fint, og jeg tror, at resterne skal indgå i nogle romkugler i løbet af foråret…

34 thoughts on “Fastelavnsboller med vaniljeflødeskum og bananmuffins med vaniljecreme

  1. det er nogle dejlige kager du har fået bikset sammen 🙂 og sådan en gang prinsessesplat lyder heller ikke tosset.
    De bananmuffins lyder virkelig gode med der frosting på 😀 er det en tylle fra et bestemt mærke?

  2. Linebine – taaark 🙂

    Nej, det var dejligt at finde noget, hvor de kunne gøre nytte 😀

    Hm – jeg har købt den hos Kunst og Køkkentøj – kan desværre ikke huske mærket.

  3. Hej Piske 🙂

    Hold da op en omgang kager – dine gæster må jo have trillet hjem 😀

    Tak for opskrift på fastelavnsboller – dem, vil jeg prøve at lave i dag.

    Men jeg er ikke helt med på, hvad du mener med, at man skal klippe huller i dem?

    De bedste hilsner fra
    Anita
    Liv og Mad

  4. Miss A – det var i hvert fald ikke min skyld, hvis de gik sultne fra festen 😀

    Det er for at forhindre, at de klasker sammen (det gjorde min første portion, så de var sværere at skære over). Så klipper/skærer du lidt i kanten af hver bolle, når du har taget dem ud af ovnen, så den varme luft i bollerne lettere kan slippe ud – uden at 'suge sig sammen' 🙂

  5. Kæreste Piske
    Et alt for forsinket, men kæmpestort tillykke med fødselsdagen!!!!
    Sikke dog nogle skønne kager.
    Jeg sværger jo ellers til fastelavsboller af gærdej, men må da lige indrømme, at jeg godt kunne sluge en af dine med skum og splat!
    Knus Hanne

  6. Århhhhh….de der bananmuffins, ik!!!

    Jeg er sikker på, at de ikke vil sige noget til det på restauranten, hvis visse bloggere har kage med og deler ud af på lørdag;-)

  7. Man bliver godt nok lækkersulten når man siger alle de flotte kager. Endnu engang kan man kun blive misundelig på dine gæster. Håber du fik en godt fest.
    Fortsat god søndag!

  8. Hold da op hvor giver du den gas i det søde køkken i øjeblikket. Ser altsammen såå lækkert ud. Har regnet ud, at vi deler samme smag omkring meget mad, men flødeskum er ikke en af mine favoritter. Fastelavnsbollerne ser nu fantastiske ud og vaniljen i flødeskummen kunne bestemt på det til at glide ned 🙂

  9. Lene – mange tak! Ja, det var en skøn fest. Flere af dem tak 😀

    Og nu har jeg lavet andet indlæg om kagerne – så har jeg da også fået revanche på kagebagefronten 🙂

  10. Miss A – de er blevet rigtig flotte! Jeg kan se, at du ikke har nået at opspore en prinsesse til fyldet – men de er altså også svære at fange, hvis man ikke har glimmer i huset, som man kan lokke dem frem med 😛

    Nu mangler du bare at sende et eksemplar 😀

  11. Pingback: Chokoladecupcakes med flødeostecreme | Piskeriset på eventyr

  12. Pingback: Kirsebærmuffins | Piskeriset på eventyr

  13. Pingback: Thaipandekager med tunfyld samt rejer i lime | Piskeriset på eventyr

  14. Pingback: Florida Key Lime Pie, Boston Cream Pie samt supersyndig chokolade cheesecake | Piskeriset på eventyr

  15. Pingback: Kartoffelkage | Piskeriset på eventyr

  16. Pingback: Gammeldags fastelavnsboller | Piskeriset på eventyr

  17. Pingback: Kirsebærmuffins | Piskeriset på eventyr

  18. Pingback: Fastelavnsbolle med lemoncurd - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *