Kartoffelkage

Kartoffelkage

Dette indlæg afslører desværre hvor fjollet, jeg kan være. Faste læsere af bloggen har nok luret det for længst, men altså… Dengang jeg havde benspænd med æbler og kartofler, havde jeg en fiks idé om, at jeg da skulle lave en kartoffelkage den måned! Altså kartoffelkage i stil med dem, du kan købe hos bageren. Jeg syntes selv, at det var en hylende morsom idé… og så gik måneden, og jeg fik ikke gjort noget ved det.

Men i søndags nåede jeg det endelig!

Der er lidt delte meninger om, hvordan man laver en kartoffelkage. Da jeg så ‘Bagedysten’ på DR, undrede jeg mig over den version, som deltagerne skulle lave. For det første var udformningen ret underlig, og for det andet var bundene ikke lavet på vandbakkelsesdej, sådan som jeg ellers havde lært. Siden har jeg læst en række opskrifter på, hvordan man skal lave en kartoffelkage, og der er også uenig om, hvorvidt fyldet skal være flødeskum, kagecreme eller vaniljecreme. Jeg besluttede mig derfor for at lave min egen version.

Kartoffelkager

Nedenstående er til 4 kæmpe kartoffelkager (det vil jeg godt advare mod – det bliver altså lidt vammelt, selv hvis man elsker at spise kartoffelkage :)) eller 6-8 stk. i lidt mere almindelig størrelse. Derfor – lav 6-8 stk, ellers svarer jeg ikke for følgerne!

Jeg tog opskriften på vandbakkelsesdejen fra mit indlæg om fastelavnsboller med vaniljeflødeskum og prinsessesplat og lavede en portion, der svarede til ca. en fjerdedel (dvs. hvad der ville svare til fem fastelavnsboller).

Dejen blev sprøjtet ud som aflange ‘både’ på en bagepapirbeklædt bageplade og bagt i ovnen. Derefter blev toppen skåret af (og smugspist af min gæst og jeg).

kartoffelkage, kage, marcipan, dessert, æg, kakaopulver, æggeblommer, fløde, vaniljecreme, vandbakkelse, smør, vanilje, mælk, hvedemel, kagecreme,

Jeg fandt opskriften på kanelstænger frem og lavede en portion kagecreme, der svarede til ca. en tredjedel af den oprindelige opskrift. Den lod jeg køle af (den skal helst være helt kold, når du fortsætter, men jeg var lidt utålmodig, så cremen var lige ved at skille, da jeg arbejdede videre med den).

Derudover piskede jeg noget flødeskum og så blandede jeg ellers de to ting og smagte til med vaniljesukker. Hvor meget flødeskum og kagecreme du skal bruge som fyld er op til dig, for det er lidt af en smagssag. Jeg tror, at en endnu bedre version er at smøre bundene med et godt lag kagecreme og derefter toppe det med vaniljeflødeskum. Det vil jeg i hvert fald gøre næste gang, jeg vil lave kartoffelkager, for så undgår man helt risikoen ved at cremen kan skille.

kartoffelkage, kage, marcipan, dessert, æg, kakaopulver, æggeblommer, fløde, vaniljecreme, vandbakkelse, smør, vanilje, mælk, hvedemel, kagecreme,

Jeg fandt noget marcipan frem, dryssede flormelis på køkkenbordet og rullede marcipanen tyndt ud. Og ja, det skal helst være ret tyndt, ellers bliver din kartoffelkage ret bastant.

Drysse drysse med kakaopulver – og vær så god – så har du en kartoffelkage! Pas som sagt på, at du ikke får lavet kagerne for store – med mindre du er svært glad for flødeskumskager, for så kan de jo dårligt blive store nok 😉



10 thoughts on “Kartoffelkage”

  • Det lyder jo egentlig ret lækkert med vandbakkelsesbund. Jeg har altid holdt på, at bagedyst-udgaven var den rigtige, og har valgt en anden kage, hvis bageren havde den forkerte udgave. Jeg har dog aldrig overvejet, hvad der egentlig er i den forkerte udgave, og sådan en vandbakkelsessag med marcipan må da bare være mums.

    • Det er meget sjovt, for jeg er aldrig stødt på bagedyst-udgaven før. Måske jeg skal prøve den, hvis jeg falder over den en dag. Hvor har du set den?

  • Yndlingsflødekage. Vandbakkelse er helt rigtig i min bog. Men plejer der ikke også at være top på, så du flækker vandbakkelsen kommer kagecreme/flødeskum i, marcipan med kakao på toppen med en klat creme til at holde marcipanen fast. Sådan husker jeg dem, men har aldrig forsøgt at lave dem selv.

    • Det er i hvert fald en god idé – det vil jeg prøve, næste gang jeg laver kartoffelkager 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *