Chokolade-karamelkage
Da jeg for nylig var til rund fødselsdag, medbragte jeg denne ultrasyndige chokolade-karamelkage, da fødselaren havde ønsket sig noget med karamel. Og hvor tit er det lige, man bager en karamelkage? Ikke tit nok!
Jeg fandt inspiration til denne karamelkage hos BBC GoodFood, men ændrede dog lidt på kagebundene og brugte en karamelcreme, jeg tidligere har brugt en æbletærte med karamel. Under normale omstændigheder ville jeg dryppe en eller flere af bundene med spiritus – i dette tilfælde chokoladelikør – men eftersom der børn til stede, så undlod jeg det denne gang. Det skal dog ikke holde dig tilbage.
Chokolade-karamelkage
14-16 personer
Vanilje- og chokoladebunde:
200 g meget blødt smør
150 g rørsukker
50 g lys muscovadosukker
175 g hvedemel
85 g blendede mandler
2 tsk bagepulver
3 æg
1½ dl yoghurt naturel
1 tsk vaniljepulver
3 spsk kakaopulver
Karamel- og karamel-chokoladebunde:
200 g meget blødt smør
100 g lys muscovadosukker
100 g mørk farin
175 g hvedemel
85 g blendede mandler
2 tsk bagepulver
3 æg
1½ dl yoghurt naturel
1 tsk vaniljepulver
1 spsk kakaopulver
Karamelsauce:
225 g rørsukker
150 g smør
2 dl fløde
1½ tsk salt
Chokoladecreme:
150 g mørk chokolade
150 g lys chokolade
3 dl fløde
Sådan laver du… chokoladecreme:
Start med at lave chokoladecremen. Den skal nemlig stå køligt i minimum 4-5 timer. Hak de to typer chokolade fint og hæld dem i en skål. Varm fløden op til kogepunktet og hæld den varme fløde ud over chokoladen. Lad det stå et minuts tid, inden du rører chokolade og fløde sammen til en ensartet masse. Læg husholdningsfilm over chokoladeoverfladen (så den ikke danner skind) og stil skålen i køleskabet i 4-5 timer, indtil den er cremet. Står den længere tid, kan den godt blive så hård, at den ikke er særlig smørbar. I så fald lader du den blot stå lidt tid på køkkenbordet, indtil den er tilpas blød, så den er let at smøre ud over kagen til sidst.
Sådan laver du… vanilje- og chokoladebunde:
Rør alle ingredienser til vanilje- og chokoladebundene sammen – UNDTAGEN kakaopulveret. Smør to springforme, der har en diameter på 20-22 cm, grundigt med smør. Har du ikke to springforme i samme størrelse (som mig!), så bager du dem blot én ad gangen. Læg et stykke bagepapir i bunden på hver springform (husk at klippe det til, så det passer med formen). Hæld halvdelen af dejen i den ene form. Rør kakaopulveret i den anden halvdel og hæld chokoladedejen i den anden springform. Bag dem ved 180 grader i 20-25 minutter. Husk at tjekke, om de er gennembagte, ved at stikke dem i midten med en tynd pind eller kødnål – hænger der ikke dej ved, når du trækker den ud af kagen, er bundene færdige. Lad dem køle af.
Sådan laver du… karamel- og karamel-chokoladebunde:
Samme fremgangsmåde som ovenstående – inkl. at vente med at blande kakaopulveret i.
Sådan laver du… karamelsauce:
Hæld alle ingredienserne i en kasserolle og varm det langsomt op. Rør grundigt i kasserollen. Lad indholdet simre, indtil karamelmassen bliver gylden. Lad det køle lidt af.
Nu kan du lægge din karamelkage sammen!
Tag et kagefad. Læg vaniljebunden på kagefadet og smør en tredjedel af karamelsaucen ud over bunden. Du kan evt. overveje at dryppe bunden inden med lidt chokoladelikør. Ikke for at lokke. Siger det bare. Læg karamelbunden oven på karamelsaucen. Smør bunden med den anden tredjedel af karamelsaucen. Husk at du fortsat kan overveje, om ikke det kunne være sjovt at dryppe kagebunden med chokoladelikør… *lokkelokkelokke*…. ahem… Derefter lægger du karamel-chokoladebunden oven på og fordeler den sidste tredjedel af karamelsaucen ud over den. Hvis du ikke allerede har dryppet chokoladelikør ud over en af de andre bunde, så er det nu, det er sidste chance! … Læg til sidst chokoladebunden øverst og tryk forsigtigt din karamelkage sammen. Smør kagen ind i chokoladecreme. Du er velkommen til at pynte den yderligere, hvis du har lyst. Lad din karamelkage trække i køleskabet natten over.
Husk at tage kagen ud af køleskabet 1½-2 timer før, at den skal spises.
Note: Dette er en ret tung og mættende karamelkage, men den er også dejlig fyldig, velsmagende og smovset! Det er vigtigt, at du husker at tage din karamelkage ud af køleskabet i god tid, så den er blød, saftig og smager af mere, når den skal spises (kulden dæmper nemlig kagens smag).
Aj hvor ser den bare lækker ud..!! Helt sikkert en kage der skal prøves 😊 og tak for en inspirerende blog er altid spændt på hvad du laver næstegang 😃
Selv tak – dejligt at høre. Håber at kagen falder i din smag 🙂
Hvor lyder og ser den lækker ud!
Jeg har også et spørgsmål: Muscovadosukker, fås det i et almindeligt supermarked? (har aldrig brugt det, så er ikke engang sikker på, jeg ved hvad det er for en slags sukker…)
Mange tak!
Ja, de store supermarkeder har det – jeg ved ikke, hvor mange af discountsupermarkederne, der også fører det. Muscovadosukker har en lidt kraftigere smag – ikke helt så kraftig som mørk farin, men hvis du har svært ved at skaffe muscovadosukker, kan du evt. bruge halvt rørsukker, halvt mørk farin 🙂