I søndags var gemalen ikke hjemme, og jeg udnyttede straks muligheden for at lave en fyldig grøntsagssuppe! Ikke kun fordi jeg havde en række grøntsager, der trængte til at blive brugt, men også fordi jeg så kunne lege lidt mere med den nye stavblender.

Jeg var godt forberedt og havde flere dage i forvejen gemt et halvt stykke rugbrød i køleskabet, så det stille og roligt kunne ligge på en tallerken og blive rigtig tør. Det skulle nemlig bruges til croutoner, og da jeg var i legehumør, fik det også en gang lakrids, da jeg tænkte, det ville gå godt sammen med pastinakkerne.

Pastinak-kartoffelsuppe med lakrids-croutoner
2 personer

200 g pastinakker i tern
400 g kartofler i tern
4-5 dl kraftig grøntsagsbouillon
2 løg i tern
smør
1½ tsk timian
2 spsk skyr
1 spsk hvidvinseddike
salt og peber

Lakrids-croutoner:
½ skive tørt og mørkt rugbrød – jeg brugte rugbrød med havtorn og ingefær
1 spsk smør
1 spsk rørsukker
1 tsk Raw Liquorice Powder fra Bülow

Løgene svitses i smør i en gryde – de må ikke tage farve. Pastinakker og kartofler tilsættes og svitses et minuts tid, inden grøntsagsbouillon og timian tilsættes. Lad det småsimre, indtil grøntsagerne er meget møre.

Imens hakker du rugbrødet meget fint. Smelt smørret på en pande og hæld rugbrødskrummerne, sukkeret og lakridspulveret på panden. Vær flittig med paletkniven, så ingredienserne bliver godt blandet. Når det har stegt nogle minutter, er sukkeret smeltet, og sukker samt lakrids sidder godt fast på rugbrødskrummerne. Hæld de varme rugbrødskrummer over på en tallerken, så de kan køle af.

Når grøntsagssuppen er kogt, blendes grøntsager og bouillon til en ensartet og lind masse – hvis suppen er for tyk, kan du spæde den op med lidt vand eller grøntsagsbouillon. Rør skyr i suppen og smag til med hvidvinseddike, salt og peber. Drys lakridscroutoner over og servér med det samme.

Note: Jeg elsker fyldige grøntsagssupper! De er sunde, smager godt, er lette at lave og mætter virkelig meget! Kombinationen med lakridscroutonerne gav den nødvendige sprødhed og mørk sødme, som står ret godt til den bløde og behagelige suppe. Det bliver på ingen måde dessertagtigt, da lakridsen er meget mørk i smagen og fremhæver malten i rugbrødet.