Pastinak-kartoffelsuppe med lakrids-croutoner

Pastinak-kartoffelsuppe med lakrids-croutoner

I søndags var gemalen ikke hjemme, og jeg udnyttede straks muligheden for at lave en fyldig pastinaksuppe! Ikke kun fordi jeg havde en række grøntsager, der trængte til at blive brugt, men også fordi jeg så kunne lege lidt mere med den nye stavblender.

Jeg var godt forberedt og havde flere dage i forvejen gemt et halvt stykke rugbrød i køleskabet, så det stille og roligt kunne ligge på en tallerken og blive rigtig tør. Det skulle nemlig bruges til croutoner, og da jeg var i legehumør, fik det også en gang lakrids, da jeg tænkte, det ville gå godt sammen med pastinakkerne.

Pastinak-kartoffelsuppe med lakrids-croutoner

2 personer

200 g pastinakker i tern
400 g kartofler i tern
4-5 dl kraftig grøntsagsbouillon
2 løg i tern
smør
1½ tsk timian
2 spsk skyr eller yoghurt
1 spsk hvidvinseddike
salt og peber

Lakrids-croutoner:
½ skive tørt og mørkt rugbrød – jeg brugte rugbrød med havtorn og ingefær
1 spsk smør
1 spsk rørsukker
1 tsk Raw Liquorice Powder fra Bülow

Løgene svitses i smør i en gryde – de må ikke tage farve. Pastinakker og kartofler tilsættes og svitses et minuts tid, inden grøntsagsbouillon og timian tilsættes. Lad det småsimre, indtil grøntsagerne er meget møre.

Imens hakker du rugbrødet meget fint. Smelt smørret på en pande og hæld rugbrødskrummerne, sukkeret og lakridspulveret på panden. Vær flittig med paletkniven, så ingredienserne bliver godt blandet. Når det har stegt nogle minutter, er sukkeret smeltet, og sukker samt lakrids sidder godt fast på rugbrødskrummerne. Hæld de varme rugbrødskrummer over på en tallerken, så de kan køle af.

Når din pastinak-kartoffelsuppe er kogt, blendes grøntsager og bouillon til en ensartet og lind masse – hvis suppen er for tyk, kan du spæde den op med lidt vand eller grøntsagsbouillon. Rør skyr i suppen og smag til med hvidvinseddike, salt og peber. Drys lakridscroutoner over og servér med det samme.

Note: Jeg elsker fyldige grøntsagssupper! De er sunde, smager godt, er lette at lave og mætter virkelig meget! Kombinationen med lakridscroutonerne gav den nødvendige sprødhed og mørk sødme, som står ret godt til den bløde og behagelige suppe. Det bliver på ingen måde dessertagtigt, da lakridsen er meget mørk i smagen og fremhæver malten i rugbrødet.24 thoughts on “Pastinak-kartoffelsuppe med lakrids-croutoner”

 • Mums suppe der! Elsker også gode supper, men damen her i huset gider det ikke rigtig… så jeg må også ty til at lave suppe når jeg er alene hjemme 😉

  • Tusind tak! Ja, det er noget værre noget med de kræsenpinde… heldigvis er supper ofte så hurtige og lette at lave, at jeg gerne kaster mig over det, selvom jeg er alene hjemme. Jeg indrømmer blankt, at jeg sjældent laver varm mad, når det kun er til mig selv 🙂

 • Åh, hvor lyder det godt….hvis man lige sier de der lakridstoner fra 🙂
  Er der ikke en alternativ crouton man kan lave ?
  I øvrigt har jeg da aldrig overvejet at lave dem af rugbrød – lige til højrebenet, og det siger vist desværre bare noget om min novice-status i et køkken…

  • Bare rolig – lakridsen kan du sagtens slippe for, hvis det er. Croutonerne kan godt laves uden lakridspulveret. Evt. kan du overveje at tilsætte lidt tørret timian under crouton-tilberedningen, men de vil også være udmærkede uden lakrids.

   • Exactemundo !!!
    Har lige lavet grøntsagssuppe (med lidt flere typer grønt end ovenfor beskrevet), men med ristet bacon og rugbrødscroutoner…og netop ristet i baconfedtet. Og de var lige i skabet!
    Det skal helt klart prøves igen.

    • Cool! Jeg overvejer pt., hvordan de vil blive med andefedt. Det har jeg nemlig i fryseren som en lille hilsen fra juleaften 🙂

   • Du har ret. Næste gang jeg steger bacon, må jeg prøve at gemme noget fedt til at fremstille flere croutoner 🙂

  • Håber du kan lide den. Jeg varmede resten af suppen et par dage efter, og der var den lige så god som den første dag – mmm 🙂

 • Åhh jeg er SÅ misundelig på din Bamix… Den har godt nok også stået på ønskelisten længe – men men men, når man sådan er en stakkel på SU så kan det var svært at finde luft til sådan nogle fancy ting… Skidt, det giver bare en ekstra motivation til at få skrevet specialet færdig og tjene nogle penge til sådan nogle lækre ting 😉 Glæder mig til at høre hvad du ellers finder på med dit nye lækre køkkengrej…

  • Det kan jeg godt forstå – jeg savnede også godt køkkenudstyr, da jeg var studerende. Kan varmt anbefale Bamix’en – kan du ikke ønske dig den i specialegave? 🙂

 • Det lyder vildt lækkert! Jeg ønsker mig en stavblender, så vi nemt kan lave mange flere supper her i huset 🙂 Og suppe er jo en fin ret, når man skal minimere sit spild af mad.

  • Hov, har I ikke det? Jeg må straks anbefale jer at få fat i en stavblender – det er hurtigt og let, når der skal laves grøntsagssupper 🙂

 • Hvad synes du om dens evne til at blende suppe? Jeg synes det er svært at få suppen helt finblendet – der bliver altid nogle små korn tilbage, som godt nok giver mere fylde, men fx i en jordskoksuppe der jo er lidt “fin” i det, skal man gerne have den meget finblendet. Måske er det fordi jeg ikke blender i tilstrækkelig lang tid? 😉

  • Indtil videre er jeg positiv – det gik fint med at blende denne suppe. Hvis jeg kaster mig over jordskokkesuppe i nærmeste fremtid, skal jeg nok være obs på konsistensen og melde tilbage 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *