Pastinak-blomkålssuppe med hvidløgsknuder
I lørdags havde jeg gæster, og da Vegetarvennen var en af dem, bestod menuen naturligvis af vegetarmad – i dette tilfælde pastinak-blomkålssuppe samt hvidløgsknuder. Jeg lod mig inspirere af en pastinak-kartoffelsuppe, som jeg lavede tidligere på året, men lavede en række ændringer såsom at bruge blomkål i stedet for kartofler, undlade bouillon og erstatte skyr med riscreme. En af gæsterne tåler nemlig ikke mælkeprodukter så godt i øjeblikket.
Pastinak-blomkålssuppe
3-4 personer
1 kg pastinakker, der skrælles og skæres i tern
et kvart blomkålshoved, skåret i små buketter
lidt olie
½ løg i tern
1 l vand
2 tsk timian
½ tsk rosmarin
½-1 dl riscreme
salt og peber
evt. citronsaft
Varm olie i en gryde og svits pastinakker, løg og blomkål i et par minutter. Tilsæt vand og krydderier og lad det simre, indtil grøntsagerne er helt møre. Tilsæt riscreme og blend det til en cremet suppe med en stavblender. Smag til med salt, peber og evt. citronsaft.
Pynt evt. din blåmkålssuppe med lidt frisk timian eller estragon inden servering.
Note: Denne pastinak-blomkålssuppe er en ret mild og cremet suppe, som du sagtens kan gøre stærkere. Jeg valgte dog at lave denne milde udgave, så hvidløgsknuderne i stedet kunne få lov til at dominere til måltidet.
Hvidløgsknuder
ca. 8 stk.
25 gram gær
4 dl vand
2 tsk salt
2 dl hvid hvede
hvedemel for resten
Hvidløgstopping:
30-40 g blødt smør
3-4 fed hvidløg, pressede
1 tsk timian
Opløs gæren i lunkent vand og tilsæt salt. Rør først hvid hvede i vandet og tilsæt derefter hvedemel – kun så meget, at dejen bliver smidig og god at ælte – den må ikke virker tør eller meget kompakt.
Dæk den til med et fugtigt viskestykke og lad den hæve på køkkenbordet, indtil den er blevet dobbelt så stor. Del dejen i otte lige store stykker og rul dem ud som 30 cm lange pølser på et meldrysset bord. Bind en knude på hver pølse og læg dem på en bradepande med bagepapir. Læg viskestykket over og lad dem hæve en halv times tid.
Rør hvidløgstoppingen sammen og sæt en klat på hver ‘knude’. Bag dine hvidløgsknuder ved 200 grader i ca. 15 minutter.
Note: Jeg fik lavet dejpølserne en anelse korte, så knuderne blev ikke så tydelige, men smagen fejlede ikke noget. Det er hermed noteret som noget, jeg skal eksperimentere videre med en anden god gang.
Uhm, en lækker suppe er lige sagen her på denne årstid! Og med godt brød til er det et fuldendt måltid 🙂
Jeg synes, det er en let og hurtig måde at lave aftensmad til gæsterne – og perfekt måde lige at få brugt rester af grøntsager og/eller krydderurter 🙂