Waterzooi – belgisk kyllingestuvning

Waterzooi – belgisk kyllingestuvning

I lørdags havde vi gæster, og her var temaet belgisk mad i anledning af månedens benspænd. Til forret fik vi gratinerede muslinger, og til hovedret fik vi waterzooi, der er en rigtig belgisk klassiker. Waterzooi blev oprindeligt lavet med fisk, men i dag laver mange belgiere den på kylling i stedet. Jeg skelede til en opskrift, jeg havde fundet på Visitflanders, men jeg justerede på en række målene, droppede selleribladene og udskiftede persillerod med pastinakker. Jeg havde ikke kyllingefond på lager, så jeg brugte i stedet flere krydderier under kogningen.

Waterzooi – belgisk kyllingestuvning

5-6 personer

1 stor kylling
2 løg, skåret i tynde både
3 porrer, skåret i skiver
4 gulerødder, skrællet og skåret i skiver
3 pastinakker, skrællet og skåret i skiver
50 g smør
4 laurbærblade
2 spsk timian
2 tsk sorte peberkorn
8 dl vand
3 æggeblommer
1 dl fløde
saften fra ½-1 citron
2-3 spsk persille
salt og peber

Smelt halvdelen af smørret i en dyb pande eller bred gryde og svits grøntsagerne i det. Del kyllingen i 8 stykker og hæld grøntsagerne over i en skål. Brun kyllingestykkerne på skift på panden i resten af smørret og hæld derefter grøntsagerne over. Tilsæt vand, laurbærblade, timian og peberkorn. Læg låg på og lad det simre i 45-60 minutter, indtil kyllingestykkerne er møre. Pisk æggeblommer og fløde sammen.

Tag kyllingestykkerne op af suppen og læg kødet i et ildfast fad med høje sider. Fordel grøntsagerne i fadet. Tag en spiseskefuld af den resterende suppe og pisk det i æggeblandingen. Tilsæt et par spsk mere, pisk godt og fortsæt sådan, indtil du har tilsat al suppen. Smag til med persille, salt, peber og citronsaft, inden du hælder suppen ud over fadet med kylling og grøntsager.

Du kan spise denne waterzooi, som den er, men du kan også spise den sammen med kogte kartofler eller brød.

Note: Waterzooi er en blanding mellem stuvning og suppe. Det er en dejlig mild ret, hvor du samtidig kan få brugt en masse rodfrugter.

Vi drak naturligvis nogle belgiske øl til – vi prøvede blandt andet Hoegaarden, som overraskede mig positivt, en god og fyldig Gulden Draak (en ret heftig sag på 10.5%) og Blond Ename, som gæsterne havde medbragt. Sidstnævnte havde en fin balance og blev – trods en vis sødme – ikke lige så sød som de mere almindelige belgiske øl.



2 thoughts on “Waterzooi – belgisk kyllingestuvning”

    • Jeg kendte den heller ikke, før jeg begyndte at researche til månedens benspænd – men den kan anbefales 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *