Smørrebrødslagkage med kylling og avokado

Smørrebrødslagkage med kylling og avokado

Hvad er nu det? En lagkage? Lavet af smørrebrød?

Jeps, det er en smörgåstårta – en svensk ret, der i al sin enkelhed er en frokostlagkage/tærte, hvor lagkagebundene består af sandwichagtigt brød, og hvor fyldet består af alskens gode sager. De fleste udgaver af smørrebrødslagkage, jeg er stødt på, indeholder fisk eller skaldyr, men man kan i princippet lave det med alle mulige slags fyld, og da jeg har æg & kylling-benspænd i denne måned, så skulle jeg naturligvis lave en smørrebrødslagkage med hønsesalat!

 Jeg tog udgangspunkt i den smørrebrødslagkage med laks og rejer, som jeg lavede sidste år, men eftersom jeg havde brug for en lidt mindre version, justerede jeg på dejen til lagkagebundene.

Sandwichbrød til smørrebrødslagkage

7-8 personer

2 dl emmer- og speltmel (eller evt. bare enten emmermel eller speltmel)
4-5 dl hvedemel
20 g gær
4 dl lunkent vand
1 spsk salt
1 spsk honning
½ dl rapsolie

Hæld vand i en skål og rør gæren ud i det. Rør resten af ingredienserne i – hold lidt igen med melet – og ælt dejen til en ensartet og blød masse. Lad den hæve til dobbelt størrelse under et fugtigt viskestykke. Læg derefter dejen i en smørsmurt springform på ca. 20-22 cm stor form og tryk dejen ud, så den er jævnt fordelt. Lad den efterhæve i en halv time, inden du bager den ved 200 grader i ca. 25-30 minutter. Tag brødet ud af springformen og lad det køle helt af.

Når brødet er koldt, deler du det i tre lige store lagkagebunde. Er brødet meget blødt, kan du evt. stille det i fryseren en halv til en hel time, så det bliver mere fast at skære i. Har brødet fået en lille top, kan du evt. skære den af, så alle bunde bliver vandrette.

smørrebrødslagkage, smørrebrødstærte, smörgåstårta, brød, sandwich, hvedemel, emmermel, speltmel, gær, avokado, hønsesalat, kylling, creme fraiche, champignons, mayonnaise, sød sennep, karse, æg, æggeblommer

Lav en dobbeltportion af den hønsesalat, jeg tidligere har blogget om. Læg den nederste lagkagebund på et serveringsfad og fordel halvdelen af hønsesalaten ud over det. Læg den næste lagkagebund på og tryk dem godt sammen, inden du skærer 2-3 avokadoer i skiver og fordeler ud over lagkagebunden. Spred derefter resten af hønsesalaten ud over avokadoskiverne og tryk den sidste lagkagebund på. Dæk din smørrebrødslagkage med husholdningsfilm og stil den i køleskabet til næste dag.

Nu mangler du blot at pynte den. Jeg rørte en creme og pyntede desuden min smørrebrødslagkage med karse, avokadomos og kogte æggeblommer, der var rørt med lidt vand til en orange creme.

Den hvide creme:

250 g creme fraiche (helst 18%)
2 spsk god mayonnaise (Hellmann’s)
1-2 tsk sød sennep
salt og peber
evt. lidt citronsaft

Rør ingredienserne sammen og smør din smørrebrødslagkage med den. OBS – du får nok lidt creme til overs. Det kan du bruge som dip eller som salatdressing dagen efter.



10 thoughts on “Smørrebrødslagkage med kylling og avokado”

  • Guf
    er i gang med at prøve at kombinere 2 typer til en hunde fødselsdag.
    Jeg skal havde det til at passe til alle smagsløg, kunne spises af alle.
    så løg og andre hunde forbudte ting, kun til pynt.
    ingen æg og mayo
    1 med alt godt fra havet (tænker laks og rejer, græsk yoghurt som creme, pyntet med rejer, rognen og citron) og 1 med inspiration fra dyrlægens natmad (leverpostej og saltkød, mild peperodscrem, pynt bacon, sky og løg)
    Hvad tror du, bliver det godt?

      • Tak rart med et par ekstra øjne på det
        nu må jeg se om jeg kan låne eller skaffe en spring from, så kan jeg bage 2 af dine brød…. ellers måske bage det som fladbrød og skære ud… tanke boks

      • Tak også mit gæt… men det ikke alle der mener det sådan… den er ved at hæve nu 😋
        når jeg skriver (hvis jeg skriver) om fødselsdagen giver jeg lige et link her til

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *