lakridsis, is, vaniljeis, letmælk, fløde, sukker, vaniljestang, salmiaksirup, lakridspulver, lakrids, dessertVi har haft travlt i weekenden og vil også have det de næste uger, så det er begrænset hvor meget, jeg får kokkereret. Det skal dog ikke forhindre mig i at skrive om mad – for det første fordi der vil være en del restaurantbesøg og des lige de kommende uger, og for det andet fordi jeg har sparet lidt opskrifter op. De sidste par uger har gemalen og jeg som bekendt haft svogerens ismaskine på ferie, så fryseren er nu fyldt med hjemmelavet is, og da det er sjovest at lave mange forskellige slags, så er der lavet mange mindre portioner. Her bringer jeg de første to – lakridsis og ananas-basilikumis. Den første var en længe ventet drøm, vi har haft, da vi begge elsker lakridsis. Vi havde samtidig noget salmiaksirup fra Johan Bülow, som ikke helt passede som topping til vanilleis, og som vi derfor måtte bruge til noget andet. Vi tog udgangspunkt i en opskrift på vanilleis, som gemalen fandt frem, tog halvdelen af denne fra og tilsatte lakridsting til den anden halvdel.

Ananas-basilikumisen fik vi ideen til, da vi var i Firenze i maj, og siden da har gemalen flere gange talt om at lave noget lignende. Det var derfor også ham, der var tovholder på at lave den, og jeg prøvede pænt at holde mig i baggrunden, hvilket lykkedes lidt for godt, fik jeg at vide! Så kan jeg lære at være høflig, hehe…

Lakridsis 

Vaniljeis:
2½ dl letmælk
2 dl piskefløde
150 g sukker
1 vaniljestang
6 æggeblommer

Lakridsingredienser:
3 spsk salmiaksirup
1 tsk lakridspulver

Varm mælk og fløde langsomt op i en gryde – det må ikke koge. Pisk æg og sukker. Hæld den op i gryden og rør det godt sammen. Bliv ved med at røre, til det tykner – blandingen må ikke koge. Skrab vaniljekornene ud af vanillestangen, tilsæt både korn og vaniljestang og pisk det godt sammen. Lad væsken køle af i køleskabet og lad gerne vaniljestangen ligge i gryden, så den kan afgive smag.

Tag halvdelen fra og bland det med lakridsingredienserne, inden du hælder væsken i en ismaskine og lader den gøre resten af arbejdet. Den anden halvdel kan du så lave til almindelig vaniljeis.

Note: Meget fin lakridssmag – silkeblød smag og med tydelig lakridstoner, uden at det bliver for voldsomt. Den kunne godt trænge til lidt mere lakrids – evt. med lidt pulver drysset på, men absolut en af de bedre lakridsis, jeg har smagt. Og vaniljeisen fungerede også glimrende alene.

Ananas-basilikumis

Sukkerblanding:ananas-basilikumis, is, ananas, basilikum, rørsukker, glukosesirup, sorbet, ananassorbet
250 g rørsukker
1½ dl vand
50 g glukosesirup

kødet fra to mindre ananas
10 g frisk basilikum
lidt citronsyre

Sukkerblandingen koges op, så det bliver en ensartet masse, og derefter køles det helt af.

Ananaskødet blendes og koges ind, så der er 4 dl ananassaft.

Den friske basilikum kværnes i en blender sammen med lidt citronsyre, derefter blendes ananassaften med, og væsken afkøles helt.

Bland trefjerdedele af sukkerblandingen samt basilikum-ananasvæsken og hæld det i en ismaskine, der gør resten af arbejdet.

Note: Frisk og lækker sorbetis med tydelig ananassmag og et strejf af basilikum. Krydderurten måtte for min skyld gerne have været en smule tydeligere, og så mente gemalen også, at man sagtens kan nøjes med at bruge mindre sukkerblanding, for ananassaften er med til at gøre isen ret sød. På billedet er isen i øvrigt serveret sammen med sukkerristede græskarkerner – dejligt med lidt knas til den bløde is.