Runeberg kager – runebergintorttu

runeberg kage, runebergintorttu, kage, muffin, mandler, flormelis, hindbær, rørsukker, hvedemel, knækbrød, bagepulver, kardemomme, vanilje, smør, æg,

Runeberg kager – eller runebergintorttu som de hedder på finsk – blev den sidste ret i det finske oktober-benspænd. De fine små kager skal principielt set være høje og slanke, men eftersom jeg ikke har de metalcylindere, man skal bruge til kagen, så har jeg tilladt mig at lave en muffin-udgave.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra Scandikitchen, men justerede lidt på målene. Derudover undlod jeg at smøre kagerne med Amaretto, som denne opskrift foreslog (det er nok heller ikke en del af den oprindelige opskrift, men ideen er såmænd ganske fin).

Runeberg kager
ca. 12 i muffinstørrelse

125 g blødt smør
1 dl rørsukker
1 æg
50 g fintblendede mandler
1½ dl hvedemel
50 g svensk knækbrød, smadret til små flager
1 tsk kardemomme
1 tsk vaniljepulver
1 tsk bagepulver
1 dl fløde
½ dl vand

smør til formen

Pynt:
hvid flormelisglasur
hindbærsyltetøj

Pisk smør og sukker sammen til en luftig masse. Pisk derefter æg, mandler, hvedemel og krydderier og bagepulver i, til det bliver en ensartet masse. Pisk til sidst fløde, knækbrødsflager samt vand i. Smør metalmuffinforme med blødt smør og fyld formene halvt op med kagedej. Bag dine kager i ca. 20 minutter ved 180 grader – husk at tjekke dem undervejs, så de ikke får for meget.

Lad dine Runeberg kager køle af. Tag en teske og grav en lille fordybning i midten af hver kage. Fyld hullet med hindbærsyltetøj og dekorér kanten omkring hvert hul med glasur.

Note: Disse Runeberg kager er så fine og dejlige. Kombinationen af den søde mandelkage og den kraftige hindbærsyltetøj går godt sammen, og glasuren giver lige lidt ekstra sødme. Altså ikke at kagen mangler det inden, men…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *