Chili-chokoladesmåkager samt lakrids-småkager

chili-chokolademåkager, chokoladesmåkager, småkager, kager, dessert, smør, mørk farin, natron, salt, æg, hvedemel, chokolade, mørk chokolade, sambal oelekI går besøgte vi rejsende onkel Mac og kæreste, da de ferierede i sommerhus. Med os bragte vi blandt andet lidt småkager, for jeg havde tiltusket mig muligheden for at eksperimentere lidt. Nu er småkager ikke blandt mine favoritter, når vi taler om søde sager, men de er jo hyggelige at bage, og så havde jeg fundet på at lege lidt med konceptet – jeg mener, småkager er jo oplagte til månedens benspænd!

For det første er det jo en kendt sag, at chokolade og chili går godt sammen, så jeg blev nødt til at forsøge mig med chili-chokoladesmåkager, hvor jeg sjussede mig frem til opskriften. For det andet fik jeg for nylig en opskrift på lakrids-småkager af en af mine venner, og den blev jeg nødt til også at afprøve. Her justerede jeg lidt på mængderne samt undlod nødder.

Chili-chokoladesmåkager
detkanjegikkehuske

110 g meget blødt smør
180 g brun farin
½ tsk natron
½ tsk salt
2 små æg
175 g hvedemel
150 g hakket mørk chokolade 70%
3 tsk sambal oelek

Rør smør, farin, natron, salt og æg grundigt sammen. Tilsæt hvedemelet og vend til sidst chokolade og sambal oelek i dejen. Sæt dejen i klatter på en bageplade med bagepapir på – ca. ni småkager på hver plade – og sørg for at glatte dejklatterne lidt ud. Bag dem ved 200 grader i 10-12 minutter og lad kagerne køle helt af, inden du spiser dem.

Note: Jeg eksperimenterede lidt, så ved første plade, jeg satte ind, dryssede jeg tørrede chiliflager på småkagerne og undlod sambal oelek i dejen. Ved anden plade undlod jeg chiliflagerne og brugte i stedet sambal oelek, og det gav en mere intens og spændende smag. I ovenstående har jeg derfor beskrevet, hvordan opskriften skal være, hvis du kun holder dig til at bruge sambal oelek. Småkagerne blev i øvrigt ganske gode – en fin chokoladesmag med lidt bid og styrke til sidst, som gav en godt modspil til den søde småkage.

Lakrids-småkager
ca. 18 stk.lakrids-småkager, småkager, lakrids, smør, rørsukker, æg, hvedemel, bagepulver

180 g sød finsk lakrids
125 g smør
ca. 1 tsk salt
1½ dl rørsukker
2 små æg
3 dl hvedemel
1/2 tsk bagepulver

Skær lakridserne i mindre stykker – på størrelse med en lillefingernegl eller mindre endnu. Rør resten af ingredienserne sammen og vend til sidst lakridsstykkerne i. Tril dejen til 18 kugler og fordel dem på to bageplader. Tryk derefter kuglerne flade og bag hver pladefuld i 12-15 minutter ved 175 grader. Kagerne er færdige, når de er gyldne i kanten.

Lad dem køle helt af, inden du spiser dem.

Note: Ganske fine men en anelse milde til min smag – jeg tror, jeg vil lave dem med saltlakrids en anden gang, for den søde lakrids var en anelse for venlig. Men ellers en udmærket småkage.

Er det kage?
Ja, begge eksperimenter var kager – og endda mere interessante småkager, end jeg ellers er vant til.

18 thoughts on “Chili-chokoladesmåkager samt lakrids-småkager

 1. Hanne – og læg lige mærke til, at det er forholdsvis logiske sammensætninger – og ikke helt så outreret, som jeg ind imellem hælder til 😉

 2. Du kunne også tilsætte lakridsekstraktpulver, men så er lakridssmagen mere universel end tilfældig og overraskende.

 3. Karina – det er rigtigt, men der er så meget lakrids i denne opskrift, så man kan slet ikke undgå at få en bid småkage uden lakrids i. Man kan også putte fennikelfrø eller anisfrø i, hvis man er rigtig kæk – meeen det undlod jeg denne gang 🙂

 4. Nøj hvor lyder de lækre de småkager – jeg er jo chili/lakrids junkie, så det passer jo lige til min gane!

  Ved du hvad, jeg kommer til at tage alle mine 47 kilo på igen, ved at blive ved med at læse din blog – jeg har jo lyst til at lave det hele 😉

  – Maj 🙂

 5. NYBH – tak skal du have. Ja, det er sjovt med lakrids – det er ikke noget, jeg ville have overvejet for blot et par år siden, men de seneste år har lakrids jo sneget sig ind i alle mulige – og umulige – madvarer, så hvorfor ikke 🙂

 6. Jeg sad lige og læste din blog igennem (endnu engang, jeg må sige, at jeg bliver simpelthen så inspireret). Men de pandekager du lavede, med kødfyld og chokoladesauce, hvad er sambal oelek så, og hvor kan det købes? 🙂

 7. Hej Nikoline Sofie!
  Tusind tak for de søde ord 🙂

  Sambal oelek er en chilipasta, som du kan finde i små glas hos de fleste større supermarkeder – blandt andet Føtex og Kvickly. Det står som regel sammen med butikkens hylder med asiatiske varer 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *