Krydret tomatsuppe med pastinak og pasta

krydret tomatsuppe, suppe, vegetarsuppe, løg, tomater, chipotle, paprika, cayennepeber, chili, pasta, pastinak, lakridspulver, creme fraiche

Det bliver en krydret tomatsuppe med pasta, der bliver første ret i vinter-vegetarbenspændet. Januar er suppevejr, og så er det samtidig en fin anledning til at lave let og billig mad på lidt forskellige grøntsagsrester. Jeg har puttet en gavmild mængde krydderier i for at give tomatsuppen lidt mere pondus.

Krydret tomatsuppe med pastinak og pasta
3-4 personer

Et løg, finthakket
Lidt olie til stegning
1 tsk chipotle
1 tsk stærk cayennepeber eller chili
1 spsk sød paprika
2 dåser flåede tomater
3 gulerødder, revne
1 pastinak, revet
1 tsk lakridspulver (for eksempel fra Bülow)
Salt, peber og sukker

Derudover:
250 g mikropasta
creme fraiche til at toppe suppen med

Hæld olie i en gryde og svits løget sammen med chipotle, cayennepeber og paprika ved mediumvarme, indtil løgene bliver bløde. Tilsæt gulerødder og pastinak og svits det i nogle minutter, inden du tilsætter lakridspulver og tomater. Lad det simre i 20-30 minutter. Imens koger du pastaen. Smag derefter suppen til med salt, peber og sukker, inden du vender den kogte pasta i suppen.

Note: En god krydret tomatsuppe med et hint af pastinak og lakrids. Hvor kraftig, du opfatter den, afhænger selvfølgelig af hvor stærk en chipotle og cayennepeber, du bruger, samt hvor følsom du er over for stærk mad. Personligt syntes jeg, at den bed lidt uden at brænde.

Mercimek corbasi – tyrkisk linsesuppe

tyrkisk linsesuppe, suppe, vegetarsuppe, vegetar, linser, chili, cayennepeber, kartoffel, løg, bouillonEn af de klassiske retter fra det tyrkiske køkken er denne cremede linsesuppe. Nu er min ægtefælle ikke så vild med suppe, men jeg tænkte, at denne her kunne han nok godt lide – især hvis der blev serveret lidt hjemmebagt brød til – så jeg tog chancen.

Tyrkisk linsesuppe
2 personer

1 løg, hakket
1 stor kartoffel, skåret i tern
½ tsk chili eller cayennepeber
lidt olie til stegning
4 cocktailtomater eller én stor tomat, skåret i tern
1 dl røde linser
½ dl bouillon – enten grøntsagsbouillon eller kyllingebouillon (hvis den ikke skal være vegetar)
salt og peber

Hæld olie i en gryde og svits løg, kartoffel og chili, indtil det har fået lidt farve. Tilsæt tomaterne, linserne og bouillonen og lad det simre i ca. 20 minutter ved lav varme. Blend din linsesuppe og smag den til med salt, peber og evt. lidt mere chili.

Drys lidt friskhakket bredbladet persille på suppen og evt. lidt paprika eller chili på kanten af skålen. Servér suppen sammen med brød – for eksempel fladbrød.

Note: Sådan en tyrkisk linsesuppe er en dejligt cremet sag, som selv en suppeskeptiker som gemalen nød at spise. Chilien giver lidt ekstra smag, men det er en rimelig mild og fredelig linsesuppe.

Pak choy suppe med kylling

pak choy suppe, kylling, bouillon, koriander, løg, kokosmælk, ingefær, chiliJeg holder en kort pause fra det tyrkiske benspænd, for sidste weekend slog jeg lige et smut forbi det asiatiske i stedet, da jeg faldt over nogle små pak choy i supermarkedet. Dem kunne jeg ikke stå for, og den ene endte derfor i denne asiatisk-inspireret pak choy suppe sammen med lidt kylling og andre gode sager.

Pak choy suppe med kylling
2 personer

en lille pak choy, skåret i strimler (ca. 3-4 dl)
et løg, skåret i tynde både
lidt olie til stegning
1-1½ spsk finthakket ingefær
1 tsk sambal oelek
½ l kyllingebouillon
1 spsk peanutbutter
1 lille dåse kokosmælk
ca. 200 g kogt eller stegt kylling, delt i mindre stykker
lidt limesaft
salt og peber

Hæld lidt olie i en dyb pande og svits løg, pak choy og ingefær ved mediumvarme i et par minutter. Rør sambal oelek i og tilsæt så bouillon, kokosmælk og peanutbutter. Varm det op, og når det simrer, tilsætter du kyllingestykkerne. Lad det simre i nogle minutter og smag så til med salt, peber og limesaft.

Pak choy suppe serveres med frisk koriander på toppen.

Note: Pak choy suppe er et let og frisk måltid. Du kan evt. vende lidt kogte nudler i suppen, hvis du vil have et mere fyldigt måltid.

Gulerodssuppe med karry og kokosmælk

Der kom gulerodssuppe med karry på bordet i sidste uge, da det er alt for længe siden, at vi har fået suppe – i hvert fald efter min mening. Jeg lavede en ekstra stor portion, så der også var lidt til fryseren, som jeg kan finde frem en travl hverdag. I det hele taget er jeg ret glad for at lave ekstra portioner, når jeg er i gang med at lave mad, for det er så praktisk med god restemad i hverdagen.

Men tilbage til min gulerodssuppe. Jeg fik lyst til at lave en vegetarsuppe med et asiatisk twist, og det ville samtidig passe godt sammen med mit krydderi-benspænd. Derudover elsker både gemalen og jeg rød karry, og denne suppe er derfor rimelig kraftig. Du er selvfølgelig velkommen til at bruge lidt mindre, hvis du ønsker en mildere smag.

Gulerodssuppe med karry
4-5 personer

500 g revne gulerødder
3 løg hakket i små tern
rapsolie
4-5 tsk rød karrypasta
1 dåse kokosmælk
½ l vand – evt. grøntsagsbouillon
saften fra en citron
salt og peber
fintsnittet forårsløg

Hæld lidt rapsolie i en gryde og svits løg og karrypasta ved mediumvarme i et minuts tid (start evt. med at bruge 3 tsk karrypasta – så kan du altid tilsætte mere, når du har blendet suppen, hvis du gerne vil have en kraftigere smag). Tilsæt gulerødderne og svits dem yderligere i et par minutter, inden du tilsætter kokosmælk og vand. Læg låg på og lad det simre i et kvarters tid. Blend din gulerodssuppe og smag til med salt, peber og citronsaft. Drys lidt forårsløg på suppen og servér den med det samme – gerne med lidt brød til.

Note: En herlig krydret gulerodssuppe med karry, som er forholdsvis sød på grund af gulerødderne og kokosmælken, men som også får en god, kraftig smag på grund af karryen. Citronsaften er med til at ‘løfte’ smagen og tage noget af sødmen.

Rejesuppe med nudler

rejesuppe, suppe, rejer, rejepasta, nudler, forårsløg, svampe, ingefær, fiskesauce, riseddike, skaldyrssuppeDenne rejesuppe kom på bordet i juleferien. Jeg når altid til et punkt mellem jul og nytår, hvor jeg har virkelig meget lyst til asiatisk mad, og denne jul var ingen undtagelse. Jeg besluttede mig for, at det var tid til at lave rejesuppe – så passede det nemlig også med, hvad vi lige havde i fryseren og i køleskabet.

Rejesuppe med nudler
2 personer

150 g vannamei rejer – blandt andet Føtex og Irma sælger MSC-mærkede rejer
rapsolie til stegning
2 fed hvidløg, pressede
1 spsk frisk ingefær
150 g svampe
3½ dl vand
2 tsk rejepasta
100 g tørrede glasnudler
fiskesauce
salt og peber
2 forårsløg, finthakkede

Pil rejerne og fjern den lille sorte tarmtråd i hver. Varm olie op i en gryde og svits løg og ingefær i det ved middelvarme, så det ikke tager farve. Hæld rejerne i og svits dem, til de tager farve. Skær svampene i tynde skiver og hæld dem i gryden. Rør godt rundt. Lad det simre i nogle minutter, indtil svampene bliver bløde. Tilsæt vand og rejepasta og lad det simre ved lav varme. Kog imens nudlerne. Når de er færdige, hælder du dem i gryden. Smag din rejesuppe til med salt, peber og fiskesauce. Fordel suppen i to skåle og drys forårsløg over inden servering.

Note: En dejlig rejesuppe, hvor der er tilpas med fyld i, så der også er lidt at tygge på. Du kan eventuelt gøre den lidt stærkere ved at tilføje en lille smule cayennepeber eller chili.