Peberkager med bolsjer

Peberkager med bolsjer

Har du prøvet at bage peberkager med bolsjer? Jeg stødte på konceptet første gang hos Klidmoster, der brugte bolsjer til at lave vinduer i peberkagehuse, og det var simpelthen så flot! Jeg tog udgangspunkt i Klidmosters opskrift men skruede lidt mere op for krydderierne.

Nu havde jeg ikke lige planer om at bage et helt peberkagehus, men jeg kunne godt tænke mig at bage nogle peberkager, som man kan bruge som pynt – for eksempel som ophæng i vinduet eller som pynt på juletræet (eller… man kan selvfølgelig også bare spise dem…).

Peberkager med bolsjer

60 g smør
100 g mørk sirup
75 g mørk farin
½ tsk peber
1 tsk ingefærpulver
1 tsk kardemomme
2 tsk kanel
1 tsk natron
1 æg
4-4½ dl hvedemel

Derudover:
bolsjer i klare farver – ca. et bolsje per peberkage
flormelis til glasur

Hæld smør, sirup og farin i en gryde og varm det op. Når smør og farin er smeltet, tager du gryden af varmen og rører krydderier og natron i. Lad det køle lidt af, inden du tilsætter æg og mel, indtil dejen er glat. Sæt dejen i køleskabet i mindst fire timer, inden du ruller den ud på et meldrysset bord. Brug kageudstikkere til at udstikke de figurer, du ønsker. Sørg for, at de er store nok til, at du kan udstikke et mindre område, som du kan fylde knuste bolsjer i. Læg kagefigurerne på en bagepapirbeklædt bageplade og fyld de udstukne områder med knuste bolsjer.

Bag dine peberkager med bolsjer ved 180 grader i 7-10 minutter og lad dem køle helt af, inden du lægger dem i en lufttæt beholder – gerne med madpapir mellem lagene. Du kan pynte dem yderligere med glasur og fondant- eller frugtfarve.

Note: Disse peberkager med bolsjer var heldigvis ret lette at lave. Dejen er virkelig lækker at arbejde med (fik sådan lyst til at ae den lidt undervejs!), og det fungerede fint med de knuste bolsjer. Personligt er jeg smagsmæssigt mere til gingerbread men, da de har en kraftigere smag, men jeg kan selvfølgelig skrue endnu mere op for krydderierne en anden gang.4 thoughts on “Peberkager med bolsjer”

  • Det er helt klart noget, jeg skal prøve, når jeg skal bage et honningkagehus senere i år. Fed idé som jeg ikke har set før – eller i hvert fald overhovedet ikke kan huske.
    Og så fik du lige sat mit røde lærerblæk i kog “udstikkede” nej, nej, nej. Det hedder “udstukne” 😉

  • Jeg er lige nødt til at få opklaret hvor du har fundet de klare bolsjer, jeg har ledt efter dem i over en uge og kan kun finde nogen med stærke smagstilsætninger så som pebermynte og ligende, jeg kunne godt tænke mig nogen som er mere neutrale i smagen, højst lidt frugt smag.

    • Jeg fandt en lille bøtte i Føtex. De har smag (og nogle af dem er stribede – dem skal man undgå), men så længe man ikke bruger de blå, så synes jeg, at det er fint, at de er med smag 🙂

      Ellers kig efter mærket Støvring – de skulle have en mere afdæmpet smag og lette at arbejde med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *