Klejner

Klejner

Jeg kan huske, at jeg kogte klejner sammen med min mormor, da jeg var barn (og omhyggeligt vred de små stykker dej), men jeg har faktisk ikke bagt dem siden. Familieopskriften er desværre forsvundet, så jeg skelede i stedet til en opskrift på klejner fra DR. Jeg valgte dog at lave nogle ændringer, da jeg brugte smør i stedet for margarine, skruede op for krydderierne samt brugte mere sukker.

Klejner kan koges i enten svinefedt, palmin eller en smagsneutral olie såsom rapsolie. Hvis du bruger svinefedt, bliver de mest sprøde. Til gengæld er der en risiko for, at de hurtigere bliver harske. Jeg valgte derfor at bruge palmin.

Klejner

45-50 stk.

60 g koldt smør
ca. 3½ dl hvedemel
½ tsk hjortetaksalt
2½ tsk kardemomme
1 dl rørsukker
1 æg
½ øko-citron
2-3 spsk fløde
1 pakke palmin*

Rør mel, hjortetaksalt og kardemomme sammen. Skær smørret i små tern og gnid dem ud i melet. Rør sukker, æg og fløde i samt revet skal og saft fra den halve citron. Saml dejen til en kugle og læg den på køl i mindst fire timer.

Tag dejen ud og rul den ud på et meldrysset bord. Brug en klejnespore til at skære dejen ud i den klassisk rombeform. Har du ikke en klejnespore, så kan du alternativt bruge en kniv til at skære romber i dejen – naturligvis med et snit i midten af hver rombe. Vrid klejnerne (ved at tage den ene spidse ende af dejstykker og træk igennem snittet i midten af romben) og læg dem på et fad eller en tallerken. Stil dem i køleskabet en times tid.

Smelt palmin (eller svinefedt – eller opvarm olien) i en gryde. Når du kan stikke den ikke-svovlbeklædte end af en tændstik i fedtet/olien, og det bruser omkring, så er den klar. Læg 4-5 klejner i gryden. Kog dem ved mellemhøj varme, indtil de er godt gyldne. Tag dem op med en hulske og læg dem på et par stykker køkkenrulle. Kog resten af klejnerne.

Drys eventuelt lidt flormelis over, inden du serverer klejnerne.

OBS – klejner er absolut bedst den dag, de er kogt og bør i det hele taget blive spist i løbet af et par dage.

Note: Jeg skruede som sagt op for smagen i forhold til den oprindelige opskrift, da jeg ellers syntes, at de smagte af for lidt. Sprødheden forsvandt desværre hurtigt, da jeg brugte palmin, så det skal du som sagt være opmærksom på, hvis du vælger palmin frem for svinefedt.

Har du i øvrigt prøvet norske klejner? (som slet ikke stammer fra Norge… lidt forvirrende)2 thoughts on “Klejner”

  • Jeg lavede klejner den anden dag… ikke din opskrift… dårlig dejligt som jeg ikke kunne vride til klejner, men så trykkede jeg dem ud med kage udstikker i figurer. De er et kæmpe hit herhjemme

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *