Julestammer
Jeg har bagt julestammer, og nej de minder ikke om de træstammer, du ser hos bageren med marcipan og chokolade.
Nej, disse julestammer kommer fra Taste of Home, hvor jeg på et tidspunkt fandt en række spændende julesmåkager, jeg vil prøve. Og jeg kunne ikke stå for de små fyldte ruller, der er perfekte som en sød hapser om eftermiddagen eller til aftenkaffen.
I den oprindelige opskrift bliver der brugt Nutella som fyld, men det er jeg ikke fan af, så jeg lavede en simpel chokoladecreme i stedet. Jeg skruede også lidt op for krydderierne, så småkagerne fik mere smag.
Julestammer
16-18 stk.
3½-4 dl hvedemel
1 tsk kanel
½ tsk stødt ingefær
½ tsk bagepulver
lidt salt
1 dl lys sirup
1 dl rørsukker
60 g blødt smør
60 g flødeost
60-70 g mørk chokolade, finthakket
30 g smør
revet skal fra ½ øko-appelsin
Pynt:
hvid glasur
festlig krymmel
Rør mel, kanel, ingefær, bagepulver og salt sammen i en skål. Hæld siruppen i en gryde sammen med sukker og smør. Varm det langsomt op, indtil smørret er smeltet, og sukkeret er opløst. Hæld det over en stor skål og pisk melblandingen i lidt efter lidt. Pisk derefter flødeosten i. Læg dejen i køleskabet en halv times tid.
Drys mel på køkkenbordet og rul dejen ud til et langt rektangel. Del dejen på den lange led.
Lav chokoladecremen ved smelte smørret i en lille kasserolle. Tag den af varmen og rør den finthakkede chokolade i sammen med appelsinskallen. Smør chokoladecremen ud over de to lange dejstykker.
Rul dejstykkerne sammen enkeltvis, så du får to lange, tynde dejroulader. Del dem i mindre stykker, så du får 8-9 stykker af hver. Sæt dem på en bagepapirbeklædt bageplade (med samlingen af hver rulle ned mod bagepapiret). Bag dine julestammer ved 175 grader i midten af ovnen i 20-25 minutter, indtil de er svagt gyldne.
Lad dem køle helt af, inden du pynter dem med hvid glasur og festlig julekrymmel.
Opbevar dem i en lufttæt kagedåse. De kan godt holde sig en uges tid men er bedst de første 3-4 dage.
Note: Julestammer har den perfekte størrelse som en eftermiddagshapser, og jeg kan godt lide kombinationen af den krydrede småkage og chokoladefyldet.
Jeg er heller ikke nutella fan, men opdagede til min gru, at det norske produkt nugatti, kunne jeg godt lide. Heldigvis kan man ikke have det med i håndbagagen
Haha, det er selvfølgelig også en måde at løse det på 😀
Hvordan er det i forhold til Nutella – mindre sødt?