Inspiration til nytårsforretter
Her får du en masse ideer og inspiration til nytårsforretter. Jeg har samlet en oversigt over retter, der vil fungere godt som forretter til årets sidste aften. Der er flere klassikere imellem – og en del forretter er baseret på fisk og skaldyr – men der er også nogle ret sprælske og sjove forretter, ligesom en del af retterne er vegetariske eller let kan ændres til det.
Supper
De fleste supper er lette at lave til mange og derefter portionsanrette lige inden servering. Her er nogle af dem, jeg synes egner sig bedst til en festaften.
Jomfruhummersuppe
Kammuslingesuppe
Fransk løgsuppe
Blækspruttesuppe
Flydende rejecocktail
Ajo Blanco – kold spansk suppe lavet på blandt andet brød, mandler og hvidløg
Blinis
En let og hurtig nytårsforret er at anrette blinis med en spændende topping. Det er også en forret, der let kan skaleres op. Disse mini-pandekager kan laves i mange varianter både hvad angår dejen og toppingen. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænsen. Her får du først nogle opskrifter på blinis. Vil du have en helt almindelig blinis, så udskifter du blot spelt- eller rugmelet med hvedemel.
Du skal beregne 1-2 blinis per person afhængig af, hvor mange andre retter, der kommer på bordet, og hvor store blinis du laver. Jeg anskaffede mig en blinispande for nogle år siden, og så får man nogle små og ret regelmæssige blinis. Du kan dog også lave nogle lidt mere rustikke ved at stege dem i frihånd på en stor pande, hvor du typisk kan stege 3-4 stykker ad gangen.
Du kan som sagt toppe blinis med noget nær lige det, du har lyst til – om det så er stegte rejer, hjemmerøget laks, laksemousse, parmaskinke eller hvad du nu har lyst til. Kombinér det for eksempel med creme fraiche rørt med friske krydderurter (dild er godt til fisk) eller lav en limecreme, fetacreme eller aioli.
Mousser og cremer
Mousser er mest noget, jeg bruger som et element i en ret, men man kan sagtens servere laksemousse som en forret i sig selv (det har vi i øvrigt gjort flere gange gennem årene). Når du bruger mousser i roulader, får du ikke blot en smuk og spændende forret – det er samtidig også en ret, der kan række til en del mennesker.
Laksemousse
Tunroulade – med tunmousse
Lakseroulade – med flødeostecreme
Rejeroulade – med rejecreme
Peberrods panna cotta med røget laks
Laksemad med wasabicreme
Jomfruhummerhaler med tomatmayo
Stegte kammuslinger med avokadocreme
De sprøde
Denne kategori er noget bredere, for den dækker både over tarteletter, vafler og friterede retter. Og når jeg skriver tarteletter, så mener jeg hjemmelavede tarteletter lavet på butterdej! De er lette at lave og er helt fantastiske til spændende forretter! Et par af de friterede serveringer er oprindeligt mest tænkt som en snack – meen der er også plads til at tænke ud af boksen nytårsaften! Eneste ulempe ved de friterede retter er, at de skal laves lige inden servering (og dermed når gæsterne er kommet), og de er ikke lige så lette at lave til mange personer.
Svampetarteletter
Laksetarteletter
Rejetarteletter
Minitærter med bacon
Rejer i filodej
Hjemmelavede blæksprutteringe
Croquetas – friterede kartoffelmosruller med skinke
Osteruller – friterede og krydrede oste- og kartoffelmosruller
Sprøde ebirejer – med chilisauce til
Friterede porrer
Fuldkornsvafler med rødbeder og gedeost
Sprød vaffel med laks og ærtecreme
De lidt skøre
Ingen nytårsaften uden lidt spas, og hvorfor så ikke gøre det til en del af maden? Her er nogle af de lidt mere pudsige og anderledes forretter, jeg har lavet gennem tiden. Den første er endda særdeles børnevenlig og kan selvfølgelig laves med forskellige slags fyld.
Miniburger med paté
Lakse-cheesecake
Skaldyrsrand – obs, ikke portionsanrettet fra start
Asiatisk rejecocktail
Avokado skildpadde
Rødbedetatar med rugbrødsflager
Rygeostost med skinke og purløg
Butterdejsmedaljoner med gorgonzolacreme