Vol au vent

Vol au vent

Vol au vent blev den sidste ret, jeg nåede at lave i 2023. Vi havde nemlig tilbudt at medbringe en lille fransk forret til nytårsfesten, og her var vol au vent yderst oplagt. Ikke alene kunne vi lave det meste på forhånd – anretningen krævede også kun en hurtig opvarmning af fyldet og derfor minimal tid i køkkenet.

Vol au vent er en lille butterdejs-tartelet, og ligesom almindelige tarteletter kan du bruge mange forskellige typer fyld. Jeg havde først overvejet at lave en udgave med enten laks eller rejer, så jeg helt kunne undgå at skulle varme fyldet inden servering. Jeg endte dog i stedet med at lave en cremet svampestuvning med kylling.

Jeg kunne ikke huske, hvor lang tid vol au vent skulle bage, så det tjekkede jeg hos Madam Sif – og så blev fyldet ellers freestylet.

Vol au vent

30 stk. (med 6 cm diameter)

2½ ruller frisk butterdej (dem på 275 g stykket)
1 æg, pisket

Fyld:
300 g svampe, rensede og skåret i små tern
100 g kogt kylling, skåret i små tern
15-20 g smør til stegning
4 dl fløde
1 bundt dild
1 spsk dijonsennep
salt og peber

Pynt:
friske dildkviste

Rul en af butterdejsrullerne ud på køkkenbordet. Tag en udstikker på ca. 6 cm i diameter og udstik så mange dejcirkler som muligt. Læg 15 af dem på en bagepapirbeklædt bageplade og pensl dem med æg. Tag en smallere udstikker og udstik et mindre hul i 15 andre dejcirkler (du skal nok have fat i næste dejrulle på dette tidspunkt). Placér en dejring på hver af de penslede dejcirkler og pensl nu også dejringene med pisket æg.

Opvarm ovnen til 190 grader og bag dine voul au vent i ca. 15 minutter, indtil de er hævede og gyldne. Tag dem ud og lad dem køle helt af. Imens bager du næste portion vol au vent, så du ender med at have 30 stk.

Nu kan du lave fyldet til de små tarteletter.

Smelt en gavmild klat smør på en stor pande og steg svampestykkerne ved mediumvarme, indtil de bliver bløde. Tilsæt kyllingestykkerne og vend dem godt i svampene. Tilsæt derefter fløde, hakket dild samt et par gode vrid peber og lad det simre, indtil fløden er kogt ind, og du har en god, kraftig creme. Smag den til med salt – og eventuelt lidt mere sennep.

Lad dit fyld køle lidt af, inden du går i gang med fyldningen af dine vol au vent. Her skal du først trykke bunden i midten ned på dem, da den har hævet sig under bagningen. Derefter fylder du hver butterdejstartelet med fyld og slutter af med at pynte den med en dildkvist.

Jeg foreslår, at du serverer to vol au vent som forret, når du laver dem i denne størrelse. De er svære at lave meget mindre, men du kan sagtens lave dem større og så blot serverer én per person. For at give retten et ekstra frisk pift lavede jeg også en lun ærtecreme til, som folk kunne spise sammen med de søde små tarteletter.

OBS! De små dejstykker, du får til overs, når du udstikker dejringene, kan du pensle med lidt æg og drysse salt og peber på (eller andre krydderier, hvis du har lyst) og bage dem i 10-12 minutter ved 190 grader og servere dem som snacks til velkomstdrink. Det samme kan du i øvrigt også gøre med de dejstykker, du får til overs ved udstikningen af dejcirklerne.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *