Valnødde-karameltærte

valnødde-karameltærte, valnøddetærte, desserttærte, dessert, kage, tærte, karameltærte, smør, hvedemel, æg, flormelis, rørsukker, kondenseret mælk, fløde, ahornsukker, valnødder, pekannødderMens I lige må vente et par dage mere, før jeg afslører december-benspændet, kan I i stedet nyde synet af denne afsindig syndige valnødde-karameltærte, som jeg bagte til dagens gæster. Den ser måske ikke ud af meget på billedet, men det er en heftig sag fyldt med karamelmasse og nødder, så det er samtidig også en kage, du spiser meget små stykker af.

Inspirationen fandt jeg hos en af mine yndlingsjulebøger, nemlig ‘Jul’ af Camilla Plum. Her var denne valnødde-karameltærte dog lavet som minikager i stedet for en hel tærte, men da jeg ikke havde så mange små forme, var det lettere at bage én stor karameltærte, og derfor blev opskriften også justeret til dette. Det betød blandt andet, at jeg skar ned på dejmængden. Desuden valgte jeg at erstatte en tredjedel af valnødderne med pekannødder.

Valnødde-karameltærte
14-16 personer?

Tærtedej:
200 g iskoldt smør
ca. 5 dl hvedemel
2 æg
40 g flormelis

Karamelfyld:
3½ dl rørsukker
1 dåse kondenseret mælk
75 g smør
½ dl vand
1 dl fløde
50 g ahornsukker
200 g valnødder
100 g pekannødder
en halv tsk bagepulver

evt. flormelis til pynt

Hæld melet i en skål og skær smørret i mindre stykker, som du gnider ud i melet. Vend flormelis i det og tilsæt æggene. Ælt forsigtigt ingredienserne til en dej – den skal kun lige binde sammen – og dæk dejen til, inden du sætter den i køleskabet en halv times tid.

Lav imens karamelfyldet ved at hælde alle ingredienser (undtagen nødderne og bagepulveret) i en gryde og varm det langsomt op. Rør ofte i gryden og hold godt øje med den. Når karamelmassen tykner og begynder at boble en smule, tager du gryden af varmen. Bland nødderne sammen med bagepulveret i en anden skål, inden de hældes i karamelmassen. Rør rundt og lad den køle af, indtil massen er lunken.

Tag dejen ud og del den i to lige store halvdele. Rul dejen tyndt ud på et bord – dejen skal kun være et par mm tyk. Det er vigtigt, at du kun bruger en lille smule mel, når du drysser køkkenbordet inden udrulningen, for dejen kan let få for meget. Beklæd et stort tærtefad (ca. 28 cm) med den ene halvdel af dejen – også siderne på tærtefadet – og hæld dernæst karamelmassen i. Læg forsigtigt den anden halvdel af dejen ovenpå og pres den ned over tærtefadet. Sørg for at klemme låget godt fast i siderne, så dejen fra låget og dejen fra kanterne binder sammen. Prik tærtelåget grundigt med en gaffel og sæt fadet i ovnen ved 165 grader. Bag din karameltærte i ca. 20-25 minutter, indtil tærten er gylden.

Lad din karameltærte køle af – helst i køleskab – inden du skærer i den. Pynt evt. med flormelis inden servering.

Note: Denne valnødde-karameltærte er en rigtig konfektkage – tung, sukkersød og vanedannende. Det er dog også heftige sager, så det kan hurtigt blive for sødt og klistret, hvis du tager et stort stykke. Men i små mængder er den virkelig god!

Sammen med kagen fik vi en skøn kirsebærgløgg fra Selleberg. Jeg købte den for nylig i Torvehallerne, og den er alkoholfri, men du kan selvfølgelig vælge at hælde lidt vodka i (og det kan i øvrigt anbefales). En dejlig intens kirsebærsag – mmm!

18 thoughts on “Valnødde-karameltærte

 1. Nøj, den ser dejlig ud. Jeg elsker den slags – og jeg har tilfældigvis lige købt en pose pecannødder uden at vide, hvad jeg ville bruge dem til… 🙂

  Aftenhilsener

  Lise

 2. Nøøøøj – den tærte ser og lyder virkelig syndig 😀 og parret med Sellebergs Kirsebær Gløgg, så kan man ikke gå galt i byen… Jeg smagte den for første gang igår, og hold nu op hvor smager den fantastisk! Og jeg har total optur over at finde SÅ velsmagende en alkoholfri gløgg 🙂 🙂

  – Maj 😀

 3. Uuuuuha en godte du langer over disken der!!! Den ser jo smadder lækker ud. Jeg har i år dog kig på at springe ud i en panforte, og det ender nok med, at jeg napper din opskrift 😉

  Jeg glæder mig ekstremt til, at du afslører dit bespænd 😉

  • Jeg har haft et par uger, hvor jeg ikke rigtig har haft lyst til sukker, men det vendte da frygtelig tilbage, da jeg smagte denne søde sag! Uha… godt at det meste af kagen er spist eller givet væk 😉

 4. Mums, den lyder lækker kære Piske. Må se at få fingrene i den bog. Har Nigella Lawsons julekogebog liggende her foran mig, og selv om jeg ikke er den store fan af hendes kogebøger normalt, så er der altså bare et eller andet med julekogebøger.
  Kærlige hilsner fra Irland

  • Halløj derovre! Håber I også har pænt julevejr 🙂
   Hm, den må jeg kigge på ved lejlighed – julekogebøger kan være så hyggelige 🙂

 5. Pingback: Vildtgryde med blød polenta | Piskeriset på eventyr

 6. Pingback: Vildtgryde med blød polenta - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *