Vildtgryde med blød polenta

Vildtgryde med blød polenta

Sidste søndag julehyggede vi med en flok venner, som først blev udsat for valnødde-karameltærte om eftermiddagen og dernæst vildtgryde med polenta om aftenen.

Vildtgryde

8-10 personer

1,2 kg krondyrkød i tern
smør
2 store rødløg, skåret i både
5-6 fed hvidløg, grofthakkede
4 gulerødder skåret i grove stykker
15 enebær, knuste
2 spsk grofthakket frisk salvie
3½ dl lamme- eller grøntsagsbouillon
3-4 dl rødvin
evt. 1½ dl fløde
salt og peber

Brun kødet i en stor gryde i en klat smør – gør det af flere gange i stedet for at hælde al kødet i gryden med det samme – ellers risikerer du, at kødet blot koger i stedet. Tilsæt løg, hvidløg, gulerødder og krydderier og lad det svitse fem minutter. Hæld bouillon og rødvin i, læg låg på og skru ned for varmen, så det blot står og simrer. Jeg lod det stå i 2-3 timer ved meget lav varme, men du kan også nøjes med mindre. Jeg var lidt bange for, om kødet kunne tåle det, men der var ingen problemer – det var fint mørt, da vi skulle spise det. Jeg puttede lidt fløde i min vildtgryde til sidst, men det er ikke strengt nødvendigt, og jeg gjorde det primært for at udrydde den sidste rest fløde. Retten blev smagt til med salt og peber til sidst.

Min vildtgryde blev serveret med rødbedechutney, stegte champignons smagt til med rosmarin samt en blød polenta lavet på instant polentamel, vand, smør, revet gedeost samt salt.

Note: Denne vildtgryde er en god simreret, der er forholdsvis mild – ikke så tung som simremad kan være, men alligevel med en vis pondus på grund af vildtkødet, rødvinen og krydderierne. Den gik også fint sammen med den rimelig kraftige polenta (undskyld til osteskeptikeren – gedeosten var lidt kraftigere, end jeg havde forventet).11 thoughts on “Vildtgryde med blød polenta”

  • Det lyder meget lækkert, Piskeris! Krondyrkød minder mig om sidst, vi var inviteret til en af vores meget gode venner. Han havde købt krondyrkød og tilberedt som bøffer. Men ingen af os kunne hverken skære kødet ud eller tygge det. Jeg gætter på, at det er kød, der skal have meget lang tid i gryden …

    • Vildtkød kan godt være svært at tilberede, fordi det ikke har den samme fedtmarmorering som f.eks. svinekød, der er let at stege. Jeg var faktisk bange for, om kødet kunne tåle så lang tid, som jeg gav det, men det var ikke noget problem. I fredags stegte jeg en lille krondyrfilet, og den fik ikke særlig lang tid på panden, men den var nu ret saftig og mør…

  • Jeg har lige prøvet hjorteskanke og gav også dem 2-3 timer i ovnen ved 140 gr. Det blev dejligt saftigt. Men ud over skankene har jeg også en krondyrmørbrad i fryseren, som jeg troede skulle have meget kort tid, men det må jeg da vist undersøge nærmere efter at have læst Madame´s kommentar

    • God idé! Jeg stegte en lille krondyrfilet i sidste uge, og selvom den fik kort tid på panden, så gav det ikke problemer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *