Clafoutis

clafoutis, kage, dessert, æg, rørsukker, hvedemel, creme fraiche, vanilje, citroner, brombærlikør, kirsebærlikør, kirsebærSom afslutningen på julefrokosten (se fiskeretterne og vildtretterne) fik vi ikke den traditionelle risalamande men derimod en clafoutis. Gemalen havde ønsket en anden form for dessert, da risalamande er en ret tung dessert oven på en lang julefrokost, og jeg var enig, så jeg besluttede mig i stedet for at lave en clafoutis. Det er en fransk dessert – typisk med kirsebær – og så var det da lidt julet stadigvæk.

Der er delte meninger mht. om man skal bage clafoutis med udstenede kirsebær eller ej. Jeg valgte det sidste (og letteste) og brugte en pose frosne kirsebær fra i sommers. Jeg skelede til Gastros udgave af desserten, men ændrede en række ting – jeg brugte for eksempel creme fraiche 18%, da jeg ikke kunne skaffe 38%.

Clafoutis
ca. 8 personer

3 æg
1 dl rørsukker
1½ dl hvedemel
3 dl creme fraiche 18%
1 tsk vaniljesukker
saften og skallen fra 1 øko-citron
½ tsk salt
½ dl brombærlikør – kan evt. erstattes med kirsebær- eller solbærlikør
smør
rørsukker
½ kg dybrøde kirsebær uden stilk

Pisk æg og sukker til en luftig masse. Pisk resten af ingredienserne i en ad gangen – med undtagelse af de tre sidste ting. Smør et ildfast tærtefad med smør, drys et tyndt lag rørsukker oven på og fordel kirsebærrene i fadet. Hæld dejen over bærrene og sæt fadet i ovnen. Bag tærten ved 175 grader i ca. 30 minutter, eller indtil kagen er fast og gylden. Servér din clafoutis straks – evt. med lidt creme fraiche tilsat lidt vanilje.

Note: Clafoutis er en enkel og saftig kage, hvor kirsebærrene får lov til at smage igennem, og den er derfor glimrende som december-dessert. Det er en kage, jeg godt kan finde på at videreudvikle på et senere tidspunkt.

… og så får I lige et billede af husets seneste beboer. Folk, der kender mig godt, ved at jeg har en svaghed for drager. Desværre er de fleste drageting ret kitch, men denne lille hæklede sag faldt jeg pladask for, da jeg så den hos Grydelappen. Hun blogger både om mad og om hæklede sager, og jeg var så heldig, at hun gerne ville sælge en lille drage til mig.

Nu spørger du måske, hvorfor den ser chokeret ud? Well… det er nok dens første møde med julenisser 😉

10 thoughts on “Clafoutis

    • Ja, selvom det jo næsten er helligbrøde! 😀
      Men jeg blev heldigvis tilgivet… og så var det rart ENDELIG at prøve at lave clafoutis – det har jeg længe ønsket at bage 🙂

  1. Clafoutis er simpelthen så lækker en dessert. Genialt at servere den istedet for ris a la mande til julefrokosten 🙂

  2. Det er en skøn lille drage 🙂 Og tærten lyder rigtig lækker! Jeg kendte ikke denne opskrift, men vi en tærte, der minder lidt om den til dessert i går, hvor vi havde gæster.

    • Jeg har også set clafoutis i mange versioner – også med andre bær/frugter end kirsebær, så det lyder meget sandsynligt 🙂

  3. Sikke en god ide med en utraditionel juledessert – selvom jeg elsker ris a la mande, så kunne jeg nu sagtens klemme sådan en lækkerbidsken ned istedet for 😉

    Årh den drage er sød!!! Og de der øjne… Hæ hæ… Men der hvor han oprindeligt er fra, er der sikkert ingen nisser og slet ikke drillenisser! Er sikker på at det er en drillenisser der har trukket ham i halen… Den stakkel!

    – Maj 😀

    • Jeg er sikker på, at vi har huset fuld af drillenisser! Hvem vil ellers fremtrylle al den opvask i mit køkken? 😛

  4. Jeg kan kun sige at det er en skam at man ikke kan komme til julefrokost ved dig 😉 Vi fik frugtsalat til julefrokosten i år. Dét havde jeg ikke smagt siden jeg boede i Danmark og jeg synes det smagte skønt, men jeg tror nok at der var nogen, som hellere ville have haft risalamande.
    God søndag!

    • Hehehe, tak for rosen 🙂
      Risalamande er også et hit – jeg glæder mig også til juleaften, hvor vi skal have det igen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *