Mexicansk kødgryde og sød salsa

Lørdag aften stod den på mexicansk-inspireret mad. Jeg tilførte ufrivilligt madlavningen et ekstra spændingsmoment, da mine halsproblemer betød, at mine smagsløg var midlertidigt ude af drift. Jeg måtte derfor have gemalen til at smage med jævne mellemrum på maden, så jeg ikke kom til at lave det alt for stærkt. Resultatet blev en tung, fyldig grøntsagsret, som jeg – med vilje – havde fået en helt anden retning end det, folk normalt forbinder med mexmad. Der var heldigvis lidt til overs, så vi fik resten i dag, og det var rart selv at kunne smage det.

mexicansk salsa, sød salsa, salsa, rød chili, tomater, rørsukkerMålene er skønnede, da jeg ikke skrev ned undervejs.

Sød salsa

1 dåse hakkede tomater
6-7 spsk rørsukker
1 rød chili, finthakket
½ løg, finthakket
salt

Ingredienserne koges i en gryde – smag til med salt og evt. mere sukker.

Note: Fremover tror jeg bare, at jeg selv laver salsa. Det er jo superlet og smager meget bedre!


Mexicansk grøntsagsgryde
ca. 5 personer

1 stort løg, finthakket
3-4 spsk. røget paprika
lidt olie
1 dåse røde bønner
1 dåse hakkede tomater
1 rød chili, finthakket
250 g champignons, finthakket
1 lillebitte dåse tomatkoncentrat
1-2 spsk. chilipulver
1-2 tsk. kanel
1-2 tsk. cayennepeber
3-4 spsk. rørsukker
2 tsk. salt
1 tsk. peber
1 håndfuld grofthakkede usaltede cashewnødder
1 håndfuldt grofthakkede pekannødder
vand

Steg løget i olien sammen med det røgede paprika. Det er en forholdsvis mild røget paprika, jeg brugte, så hvis du har en udgave, der er rimelig kraftig, så brug noget mindre. Det er meningen, at den skal smage igennem – men ikke så meget, at folk besvimer!

Tilsæt røde bønner og hakkede tomater. Resten af ingredienserne tilsættes løbende – husk at lade det koge godt igennem og tilsæt evt. mere vand undervejs. Husk at smage mange gange, så retten ikke bliver for voldsom til din smag. Servér den med friske grøntsager, så krydderierne får noget modspil.

Note: Den er tung, mørk, lidt sød og nuanceret i smagen. Den røgede paprika gør, at der er lidt bålmad over den – på den gode måde. Jeg må helt sikkert eksperimentere videre i den retning, for jeg synes, at resultatet blev meget spændende.

mexicansk, chili, røde bønner, røget paprika, cashewnødder, pekannødder, tomater, løg, kanel


14 thoughts on “Mexicansk kødgryde og sød salsa”

 • Det ser MEGET lækkert ud, bliver altid mere fristet når der er farver på maden = grøntsager. Er dog ikke til meget kryderet mad, men det kan man jo selv bestemme.

 • Hihihi… ja sådan kan det gå… Men godt du trods alt havde en mundskænk…

  Det ser rigtig lækket ud, jeg har lovet ungerne at lave mexmad på onsdag, tager altid noget fra til Fruen, inden jeg kryddere det som vi andre kan li, nemlig med lidt spark i…

  Hyggehygge
  Marianne

 • Det ser lækkert og farverigt ud!
  Det var da godt din mand kunne være behjælpelig som “smager”.
  Jeg er inden for det sidste halve år, blevet ret vild med chili, for pokker hvor smager det godt, især sammen med masser af hvidløg, som jeg i forvejen var og er, ret afhængig af:)
  Knus
  Vibeke

 • Uh, hvor ser det lækkert ud – og du har helt ret mht. salsa, det er så nemt at lave det selv. Hvis du kan finde gode, aromatiske tomater, kan jeg anbefale at lave det med friske tomater 🙂

  Spændende gryderet du har fået lavet der, den skal helt sikkert kigges nærmere efter……

  Mange hilsner
  Birthe

 • Lene – tak skal du have! Jeg elsker også, når maden også ser godt ud – og efter en meeeget lang vinter er nu rart med lidt pangfarver igen 😉

 • Jule Mig – jeps, og han tog det meget pænt 😛

  God idé med at lave forskellige niveauer – jeg plejer at servere jalapenos ved siden af, da jeg ikke selv kan tåle dem så godt, mens gemalen elsker dem.

 • Vibeke – mange tak! Chili er rigtig spændende at lege med i køkkenet, og så kan jeg godt lide, at det virkelig også kan give varmen! Hvis vi får en lige så hård vinter næste gang, så tror jeg bare, at jeg laver chilimad i fire måneder i træk! 😛

 • NYBH – tusind tak! Det med tomaterne skal jeg da lige forsøge at huske her til sommer – kan være jeg skal forbi torvet, når der er marked og købe et ordentligt læs tomater 🙂

 • NYBH – skidt med om den er ægte – bare den smager godt! 😀

  Den må jeg lige kigge på… (og der blev min liste så endnu længere… helt ærlig ;-))

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *