Små fine tærter… med laks…

laksetærte, tærte, madtærte, smør, grahamsmel, speltmel, fisk, røget laks, laks, æg, creme fraiche, ost, emmenthalerMånedens benspænd lægger også op til tærtebagning, for tærter kan man jo putte alskens herligheder i. Denne version blev dog ikke så kontroversiel – mest fordi jeg gerne ville lave en nysselig udgave, men endte med at lave en grovdej, og så er det noget sværere at lave fine detaljer, da dejen er noget mere ‘kornet’ at arbejde med.

Mine-laksetærter
3 stk. 

100 g smør
50 g grahamsmel
150 g speltmel
1 tsk salt
1 æg

Fyld:
ca. 70 g røget laks
1 æg
1-2 spsk creme fraiche 18%
2 spsk fintrevet emmenthaler

Bland de to meltyper og smuldr smørret grundigt i det. Ælt derefter salt og æg i, så dejen samles. Del dejen i to lige store stykker. Det ene lægger du til side – det andet deler du i tre stykker og glatter hvert stykke ud i hver sin tærteform – mener at mine var 10-12 cm i diameter. Prik bundene dem fire-fem gange hver med en gaffel og bag dem ved 180 grader i ca. 15 minutter. Tag dem ud af ovnen og fordel laksen ud over de tre bunde. Rør resten af fyldet sammen og fordel i tærteformene med en spiseske – jeg havde dog en lille smule til overs. Rul resten af dejen ud og læg et låg på hver tærte og pynt dem med de sidste dejstykker – kun fantasien (og evnerne) sætter grænsen.

Bag tærterne færdige ved 180 grader i ca. 25 minutter.

Note: Fin lille tærte. Jeg spiste kun én, for de mættede ganske godt (og så havde jeg spist et par håndfulde kirsebær under madlavningen, men sig det ikke til nogen!). Der er mere bund og mindre fyld i forhold til normale tærter, og derfor lavede jeg også en mere ‘saftig’ salat, så det ikke blev for tørt.

Er det kage?
Niks. Det er jo dårligt i nærheden af, når jeg ikke kan nære mig og bruger groft mel i. Men søde så de ud.

Hvidkålssalat med sød sennepsdressing
2 personer

en tredjedel af et lille hvidkålshoved

½ dl god olivenolie
en kvart dl hvidvinseddike
saften fra en citron
lidt salt
1½ tsk dijonsennep
evt. lidt sukker

Snit hvidkålen meget fint og kram den snittede kål godt med hænderne. Ryst dressingen sammen af de resterende ingredienser (for eksempel i en melryster) og smag den til. Hæld dressingen over kålsalaten og kram kålen, så dressingen bliver suget godt ind i den.

Note: En frisk, sødmefuld og mættende salat uden så mange dikkedarer.
hvidkålssalat, kålsalat, salat, olivenolie, hvidvinseddike, citroner, dijonsennep, sennep

16 thoughts on “Små fine tærter… med laks…

 1. Malou – jeg var lige ved at gøre noget uanstændigt pjattet med dem – men da jeg skruer op for de skøre ideer i næste uge, så holdt jeg lidt igen. Bare sådan for at kunne overraske lidt mere 😉

  Og tak – det var dejligt at få brugt de små forme igen 🙂

 2. Tante Sød – hæhæ, det var en sød fejl 🙂

  Ja undskyld – jeg skal nok gøre det godt (værre?) i mit næste indlæg… som kommer til at omhandle de minikager, jeg bagte i går aftes 😉

 3. Sikke en god idé med små fyldte tærter – og man kan nok komme andet i end laks 😉 Sådan et par små hapsere kunne se nemt se i min picnickurv …

 4. Madame – tak skal du have. Der er lidt mere pillearbejde over det i forhold til en almindelig tærte – men det har nu også sin charme at have sin helt egen lille tærte ved spisebordet 😉

 5. Der er ikke noget bedre end mini-mad. Især når man har en ordentlig ladeport af en mund! Hø hø… Jeg elsker minimad – minihakkebøffer, minitoasts, minimajs… you name it. Så selvfølgelig er minitærter bare for seje. Go go go!!!

 6. Hvor er de kære. Men det er alt mini mad altså 🙂
  Jeg elsker tærter… også madtærter 😉 Dog har jeg aldrig rigtig lavet det med laks. Det må jeg huske på næste gang. Jeg kan godt lide det grove islet.

 7. Vibeke – tak skal du have. Jeg er også blevet ret glad for madtærter de senere år og skal også lave en i morgen. Det er perfekt gæstemad. Havde egentlig håbet på at lave den her i aften, men vi kom sent hjem fra festivitas, så nu bliver det i morgen tidlig i stedet 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *