påskekonfekt, konfekt, slik, chokoladetrøfler, trøfler, kondenseret mælk, mørk chokolade, smør, Cointreau, havtornI går var vi til påskefrokost, hvor vi medbragte stegte, marinerede sild, rådyrsleverpostej, syltede rødbeder, en salat med romanesco-kål og andre gode sager (den blogger jeg nok om en anden dag) – samt lidt påskekonfekt! Ok bortset fra farven på det øverste billede så var konfekten ikke specielt ‘påsket’, men i stedet for at lave en dessert (som jeg ‘plejer’ – før har jeg lavet lemon meringue pie og citronkage med glasur og kandiserede citroner) havde jeg mere lyst til at lave lidt lækker påskekonfekt til kaffen. Jeg kunne selvfølgelig ikke nære mig og sneg lidt citron ind i en af lækkerbisknerne.

Chokoladetrøflerne fandt jeg inspirationen til hos Himmelske Kager, hvor jeg erstattede appelsinskal med Cointreau, tilføjede en smule salt samt vendte chokoladestykkerne i tørrede, pulveriserede havtorn i stedet for at pynte dem med chokolade. Kransekagestykkerne er en videreudvikling af de kransekager med violsukker, som jeg bagte sidste år, og marcipankuglerne med sprut-frugt og mynte var et sjovt indfald, jeg lige fandt på.

Chokoladetrøfler med havtorn

1 dåse kondenseret mælk
350 g hakket mørk chokolade
40 g smør
3 spsk Cointreau
en lille smule salt
knust, tørret havtorn

Hæld den kondenserede mælk og chokoladen i en gryde sammen med Cointreau og en lille smule salt. Varm det langsomt op og rør jævnligt i gryden. Når chokoladen er smeltet, og det er blevet til en ensartet masse, hælder du trøffelmassen over i et mindre fad beklædt med bagepapir (jeg smurte for en sikkerheds skyld bagepapiret med en smule smagsneutral olie). Jeg brugte et fad på ca. 20 x 30 cm.

Lad fadet stå i køleskabet i mindst tre timer, inden du skærer trøffelmassen i mindre firkanter. Vend dem i knust havtorn. Trøffelmassen kan holde sig i ca. to uger.

Note: Trøflerne smager pænt vanedannende, og den lille smule salt passer rigtig godt til den søde chokolademasse. Samtidig giver den småbitre havtorn et godt modspil og giver et fint ‘påsket’ udseende til denne påskekonfekt. De tørrede havtorn fik jeg i øvrigt i julegave – jeg mener, at de er købt i Den Franske Vinhandel i Roskilde, men jeg ved ikke, om de stadig kan købes der.

kransekage, kage, påskekonfekt, konfekt, påske, slik, marcipan, æg, rørsukker, citronerKransekage med citron
en bageplade-fuld

350 g marcipan
3 æggehvider
125 g rørsukker
revet skal fra en halv øko-citron

Pynt:
sirup
sort sukker

Rør æggehvider og sukker sammen og lad massen hvile en times tid – sørg for at røre lidt i det ind imellem, så sukkeret bliver opløst. Rør derefter citronskallen og ælt derefter marcipanen i æggemassen. Tag en sprøjtepose og sæt en stor tyl i – jeg brugte str. 15 – og hæld marcipanmassen i sprøjteposen. Tryk en lang række små stjerner ud på en bageplade med bagepapir på. Hvis du sætter dem meget tæt, kan de godt være på én plade. Bag dem ved 200 grader i 8-10 minutter – indtil de bliver gyldne.

Når kransekagerne er kølet af, dypper du spidsen af hver kransekage i lidt sirup og derefter i farvet sukker. Giv derefter alle kagerne væk, så du ikke kommer til at forspise dig i dem!

Note: Faste læsere ved, at jeg er særdeles glad for citron, og jeg må indrømme, at det også er tilfældet her. Normalt er jeg ellers ikke så meget til marcipan, men i denne citronudgave er det stærkt vanedannende!

marcipankugler, påskekonfekt, konfekt, slik, marcipan, mynte, kokosmelMarcipankugler med sprut-frugt og frisk mynte
20-22 stk.

150 g marcipan
150 g tørret frugt, der har ligget i sprut*
1 spsk frisk mynte, finthakket
kokosmel

De tørrede sprut-frugter blendes med en stavblender. Jeg kan godt lide, at der er lidt at tygge på, så de fik kun kort tid med stavblenderen, så der stadig var små stykker frugt tilbage. Sprutfrugten æltes med marcipan og mynte og trilles derefter til kugler, som vendes i kokosmel.

Note: En glimrende måde at bruge sprut-frugt på (!) og i øvrigt en spændende detalje med kokosmel og mynte, der begge er med til at give en frisk smag – dejligt supplement til al påskechokoladen og en god måde at lave påskekonfekt på.

*du har selvfølgelig allerede sat en masse tørrede frugter i blød i sprut, så du kan bruge dem til de engelske julekager, du skal bage om seks-syv måneder – men hvis du har glemt dette, så tag lidt blandede tørrede frugter (dadler, ananas, mango) og hæld dem i et højt glas sammen med Cointreau og lad det stå i en uge – så er de klar til konfekten).