Grillet blæksprutte i stærk marinade

Grillet blæksprutte i stærk marinade

Efter den pjattede rejeforret skulle vi til aftenens højdepunkt – grillet blæksprutte! Da jeg fandt ud af, at blæksprutter tilhører kategorien skaldyr, så vidste jeg med det samme, at jeg blev nødt til at købe sådan en størrelse i Torvehallerne.

I sidste ende endte jeg dog kun med at købe en halv sprutte (dvs. et kilo blæksprutte), for det er den mængde, fiskehandleren anbefaler til fire personer. Med en god appetit – og færre retter end de fire, jeg serverede denne aften – så kan du dog godt købe mere blækspruttekød, men i dette tilfælde var et kilo nok.

Blæksprutten var renset, da jeg købte den, så jeg kunne tage direkte hjem fra fiskehandleren og fryse den ned – jeg købte den nemlig om fredagen og skulle først bruge den om tirsdagen. Jeg tog den dog op allerede søndag aften og lod den tø op i køleskabet, og mandag aften blev den kogt i letsaltet vand i 25-30 minutter.

Blæksprutten blev gnedet i en marinade af 2-3 spsk koncentreret tomatpuré, 1½ tsk chipotle (stærk), 1 tsk salt og 1 spsk mørk sirup, og den blev derefter puttet i en tætlukket pose og lagt i køleskabet til næste aften.

 

grillet blæksprutte, blæksprutte, skaldyr, grill, marinade, tomatpuré, chili, chipotle, mørk sirup, pasta, fennikel

Lige inden, vi satte os til at spise forretten, var det tid til at grille blæksprutten. Den fik ca. et kvarter på grillen. Der skulle selvfølgelig være et stykke grillet blæksprutte til hver, så blæksprutten blev delt i fire dele – helst en arm til hver person! – og serveret på et leje af sort pasta og fennikelstrimler, der var vendt i lidt æble-balsamico. Den sorte pasta er i øvrigt en indirekte morsomhed – man bruger nemlig blæksprutteblæk til at farve pasta sort.

Grillet blæksprutte er fast i kødet men også mør og lækker – på ingen måde elastik-sej som præfabrikerede blæksprutteringe godt kan være. Vær opmærksom på, at blæksprutter svinder ca. 50%, når de koges, men at blækspruttekød også mætter meget.

Vi nød en Domaine Bourillon Dorleans Vouvray Sec fra 2009 til maden – anbefalet af min vinhandler, som fremhævede den som en af de bedste vine til skaldyr, hvis man nu ikke skulle gå den klassiske vej og vælge en Chablis. Den fungerede også ganske godt til retten, selvom jeg havde krydret denne grillet blæksprutte så meget, at en lidt tungere vin også ville have fungeret.

Det er efterhånden blevet en vane at sætte ost på bordet, når vi har besøg af vores gourmetvenner, og denne gang var ingen undtagelse. Jeg havde købt en ravost (forrest), høost (til højre) og brännvins kubbe (til venstre) i Torvehallerne samt en Vesterhavsost (bagerst) i den lokale Kvickly, hvor den var på tilbud til 10 kr! Sammen med ostene fik vi rugkiks, hindbærsirup og en lækker anishonning, som jeg købte på et julemarked for et lille halvt år siden.

Middagen sluttede af med denne lille og sommerlige dessert bestående af kugler af netmelon i en lage af koncentreret hyldeblomstsaft, en sjat Asti og en smule anishonning og toppet med fintstrimlet æblemynte.

Maj måneds benspænd er ved at være ovre og et nyt lurer i kulissen – tilmed et benspænd, som flere af jer har været med til at vælge! Men inden da skal jeg lige nå forbi Mors, hvor der er skaldyrsfestival i dag! Lyder det ikke spændende? Jeg glæder mig i hvert fald. Hav en god weekend!18 thoughts on “Grillet blæksprutte i stærk marinade”

 • Har ALDRIG været til sprutter – men tager hatten af for dem, der prøver det, også på sådan en utraditionel måde. Måske er det fordi jeg har fået for mange seje viskelæder-sprutter – eller også kan jeg bare ikke rigtigt med de der sugekopper. Anyhow, den ser ihvertfald flot ud! (også selvom jeg nok ikke bliver den første til at hoppe ud og prøve sådan noget…) 😉

  • Jeg har også fået en del elastik-blæksprutteringe, da jeg var barn – men heldigvis også gode retter med blæksprutte gennem de senere år. Hvis det ikke var så dyrt, ville jeg bruge det langt oftere 🙂

 • Nøøøjh hvor er du sej 🙂 Jeg turde aldrig nogensinde give mig i hug med sådan et bæst, selvom jeg n ret godt kan lide sprutten 🙂 Det eneste jeg ikke rigtig bryder mig om, det er de der små dutter (sugekopper) 🙂 Ellers ser det irkelig virkelig lækkert ud, og at den blev smidt på grillen må absolut kun gøre den bedre 😉

  • Det er ellers sugekopperne, der er sjovest at se på 😀
   Men ok, jeg tror også mest, at det er ‘tentaklerne’, som folk plejer at blive afskrækket af 😉

  • Det har også været ret sjovt – og spændende at prøve kræfter med flere typer, som jeg normalt ikke bruger i madlavningen 🙂

 • Den ser “hot”(ment både på lækkerhed og smag) ud den blæksprutte der – man kan næsten se hvor lækker og grillet den smager! 🙂

  Har haft flere dårlige oplevelser med blæksprutte der har været overtilberedt desværre – så det er ikke noget jeg har gjort så meget i selv. Jeg må give mig selv et spark og gå på sprutteshopping snart 🙂

  Jeg undrer mig bare en smule; er kødet stadig mørt, uden at være gummiagtigt, efter 25-30min i gryden + 15min grill?

  • Jep, det var dejlig mørt. For et stykke tid siden læste jeg en opskrift, hvor blæksprutten blev kogt af flere omgange, og hvor kogetiden nåede op på næsten en time, så jeg turde godt forsøge med 25-30 minutters kogning og derefter grill dagen efter. Muligvis har marinaden også været med til at holde kødet mørt, så det ikke blev kedeligt og sejt af at stå i køleskabet et døgns tid 🙂

 • Hvor ser det godt ud. Jeg elsker blæksputte. Jeg husker en middag i spanien for en del år siden. Det var en pastaret med små hele sprutter. Meget spændene og lidt grænseoverskridende. Den var drøn god men også mega stærk. Spanierne kan altså godt lide hvidløg og chili 🙂
  Sjov lille detalje med den sorte pasta 😉

  • Jeg vil virkelig gerne have fingre i små sprutter, næste gang jeg skal på ferie! Dem kan jeg slet ikke stå for 😀

 • Kære Piske
  Har lige set Pirates of the Carabean 2, og den minder altså lidt om ham dersens blækspruttemanden 😉 Elsker selv bræksprutte, men jeg har kun lavet det nogle få gange, hvor jeg lige lynblancerer små stykker, som jeg har ridset i tern på indersiden. Jeg troede egentlig, at det ville blive sejt, hvis man kogte den i længere tid. Tror jeg skal til at eksperimentere mere. Det lyder som en skøn middag.
  Kh Nadia

  • Hahahah, ja det passer meget godt 😀
   Vil dog hellere sætte tænderne i denne sprutte frem for ‘piratblæksprutten’ 😉

 • Din osteanretning med hindbærsirup og kugler af netmelon i en lage lyder fortryllende lækkert! Vi lavede hindbærsirup for nogle dage siden, og det er jo vildt godt 🙂 Blæksprutter ser jeg nu helst i Danmarks Akvarium ;-)))

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *