blæksprutte i tomatsauce, skaldyr, blæksprutte, hvidvinseddike, citroner, hvidløg, paprika, tomaterJeg fik lavet en del mad på ferien – alt sammen i kategorien “hvordan bruger jeg kortest tid i køkkenet”, for sommerhusets akilleshæl er netop køkkenet, der er meget lille og hurtigt bliver meget varmt!

Inden rejsen havde jeg planlagt at lave en ret med blæksprutte, og jeg fik ønsket opfyldt allerede en af de første dage, da vi faldt over et bundt meget lange blækspruttearme hos en fiskehandler. Prisen var virkelig overskuelig – ca. 45 kr. kiloet, hvilket er noget af en besparelse i forhold til Torvehallerne, hvor kiloprisen på blæksprutte (i hvert fald i maj måned) var 250 kr! Nu var den ‘franske’ blæksprutte så også lidt billigere, fordi den havde været frosset (og derfor skulle bruges med det samme), ligesom det var en stor blæksprutte og dermed også mere kompakt i kødet, men alligevel – heftig besparelse må man sige.

Blæksprutte i tomatsauce
6-8 personer

2 kg store blækspruttearme

Marinade:
1 dåse hakkede tomater
1 dl hvidvinseddike
saften fra ½ citron
olivenolie
8 store fed hvidløg, pressede
4 tsk paprika
1 dåse hakkede tomater
salt, peber og paprika

Bland marinaden. Rens din blæksprutte – flå evt. det tynde skind af blækspruttearmene – og smør dem grundigt ind i marinaden. Hæld dem i skål, dæk den til og sæt den i køleskabet natten over.

Skær din blæksprutte i mundrette stykker og svits stykkerne i en dyb gryde sammen hvidløgene. Tilsæt tomater og paprika og lad det simre ca. 25 minutter under låg. Smag til med salt, peber og evt. mere paprika. Servér det sammen med pasta og hakket bredbladet persille.

rejer i fad, rejer, skaldyr, hvidløg, smør, pasta, fløde, dild, ost, goudaRejer i fad
7-8 personer

800 g store rejer, pillede
8 fed hvidløg, pressede
smør
400-500 g frisk pasta
3 dl fløde
salt og peber
1½ tsk tørret dild
friskreven ost til gratinering – jeg brugte gouda

Kog pastaen og lad den dryppe af. Vend rejerne i hvidløgene. Smelt smørret på en stor stegepande og svits rejerne – evt. af flere omgange. Læg den kogte pasta i et ildfast fad og fordel rejerne over. Drys dild over – husk at du kan bruge frisk dild, hvis du ikke har den tørrede udgave – og fordel fløden i fadet. Drys revet ost over, så overfladen er helt dækket, og sæt fadet i ovnen i 15-20 minutter ved 200 grader. Servér med en frisk salat til og evt. et stykke baguette.

fyldte courgetter, auberginepuré, courgetter, kødsauce, oksekød, hakket oksekød, tomater, ost, auberginer, hvidløg, citronerFyldte courgetter
4 personer

4 små runde courgetter
kødsauce – lavet på hakket oksekød, krydderier og hakkede tomater
friskreven ost til gra

Auberginepuré:

2 auberginer
2-3 fed hvidløg, pressede
citronsaft
salt
lidt olivenolie

Prik auberginerne utallige gange med en gaffel og steg dem i ovnen ved 230 grader i ca. 40 minutter. Lad dem køle af. Skær imens toppene af courgetterne og udhul courgetterne med en ske. Fyld dem med kødsauce og drys et godt lag ost på toppen. Sæt dem i ovnen ved 180 grader i en halv time. Pil skindene af auberginerne og blend dem sammen med hvidløg, lidt olivenolie samt citronsaft. Smag til med salt.