Frøsnappere med remonce
Jeg har bagt frøsnappere! Og det er ikke kun for at bestikke gemalen – jeg havde såmænd en opskrift liggende, som jeg havde lyst til at prøve. Og så er det hyggeligt at bage 🙂
Nå, men jeg havde et lille udklip fra et gammelt Bo Bedre-magasin, som jeg havde lyst til at teste af. Jeg fulgte nogenlunde den originale opskrift, men udskiftede mælk med vand – og så viste det sig, at jeg skulle bruge mindre mel, end der var angivet. Mængden af birkes justerede jeg også, ligesom jeg gjorde fremgangsmåden en lille smule lettere.
Frøsnappere
10-12 stk.
25 g gær
1½ dl koldt vand
1 æg
30 g blødt smør
1 spsk rørsukker
lidt salt
4½-5 dl hvedemel
200 g meget koldt smør
Remonce:
75-100 g fintreven marcipan
0,75 dl rørsukker
70-80 g blødt smør
Derudover:
1 æg, pisket
2-3 spsk sesamfrø
2 spsk blå birkes
Hæld vandet i en skål og rør gæren ud i det. Pisk ægget i. Pisk derefter blødt smør, salt og sukker i og derefter hvedemelet lidt efter lidt. Ælt dejen til en blød og sammenhængende kugle og dæk skålen med et fugtigt viskestykke. Stil skålen i køleskabet og lad dejen hæve i to timer.
Drys hvedemel på bordet og rul dejen ud i et 30 x 30 cm stykke. Brug en ostehøvl eller en kniv til at skære tynde skiver koldt smør, som skal ligge i et tyndt og ensartet felt på 20 x 20 cm. OBS – det skal IKKE ligge, så der er 10 cm ekstra dej på hver side men drejet 90 grader, så du – når smørret er lagt oven på dejen – kan folde dejhjørnerne ind over smørret ligesom en (gammeldags) kuvert. Og det skal du netop gøre nu – altså folde dejhjørnerne ind over smørret, så det er helt dækket af dej.
Drys lidt mel ud over dejen og rul den ud til 30 x 30 cm. Fold en tredjedel af dejen ind over den næste tredjedel (så den sidste tredjedel fortsat ligger fri). Tag derefter den ‘frie’ tredjedel og fold ind over de to andre. Rul dejen ud til en 30 x 30 cm plade. Fold igen en tredjedel af dejen ind over den næste tredjedel og derefter den sidste tredjedel ind over de to første. Rul atter dejen ud til en 30 x 30 cm plade – gerne på den anden led.
Rør ingredienserne til remoncen sammen og smør den ud over dejen. Fold atter en tredjedel ind over næste tredjedel og derefter den sidste tredjedel ind over de to første. Rul nu dejen ud til en ca. 22 x 26 cm stykke (det behøver ikke at være 100% præcis!). Pensl den øverste side med æg og drys med sesamfrø. Vend dejen – jeg anbefaler at vippe den over på et stykke bagepapir – og pensl den anden side med æg og drys med blå birkes.
Skær dejen i ca. 4 cm brede stykker og sno dem forsigtigt. Fordel den på to bagepapirbeklædte bageplader (der kan kun være 5-6 stykker på hver – og helst kun 5, hvis det kan lade sig gøre) – og læg et rent viskestykke over hver plade. Lad dem efterhæve en times tag.
Bag dine frøsnappere i midten af ovnen ved 225 grader i ca. 12 minutter, indtil de er gyldne. Lad dem køle af inden servering.
Note: Selvom det er en smule besværligt at folde og udrulle dejen, så synes jeg bestemt, at disse frøsnappere er umagen værd. Det er selvfølgelig ikke lige så let som at købe dem hos bageren (!), men hvis du synes, at det er et hyggeligt weekend- eller ferieprojekt, så skal du prøve at lave dem. De egner sig dog mere som en eftermiddagskage end som tilbehør til morgenmaden, da det tager flere timer at lave dem.
Tjek i øvrigt også andre spændende morgenmadsopskrifter i min brunch-kategori og i min morgenmads-kategori.