Alle årstider samlet i én menu – del 2
Her følger så hovedret og dessert fra i lørdags. Hovedretten bestod af en tyksteg, som vi marinerede et døgn i en solid amerikansk barbequesauce og grillede udenfor, samt en sauce, kartoffelmos og salat, som jeg opfandt på stedet.
Desserten var en lille potpourri bestående af friterede æbler – inspireret af ‘Økologisk køkken året rundt’ – samt en nyfortolket æblekage og en kanelis.
Brombærsauce
200 g brombær
1 dl vand
10 enebær, knust
1 tsk tørret timian
cognac
evt. hvidvinseddike
sukker
salt
Kog brombær og vand ved svag varme i en gryde. Mos bærrene, når de er blevet meget møre og tilføj enebær, tørret timian og en sjat cognac. Lad saucen småkoge videre – uden låg. Hvis den er ved at tørre ud, tilføjer du blot lidt mere vand. Smag til med sukker, salt og evt. hvidvinseddike – smagen skal være forholdsvis tung og dyb.
Note: Jeg er blevet ret fascineret af dybe frugtsaucer til efterårsmaden. Denne her er ikke lige så svulmende som solbærsaucen, men den har alligevel en god pondus og er et spændende supplement til resten af hovedmåltidet.
Rustik kartoffelmos med salvie
– kartofler
– mælk
– smør
– salt
– frisk salvie
Kartoflerne – skrubbede men med skræl – koges helt møre i usaltet vand. De moses, inden de piskes luftige med en sjat mælk, en klat smør og lidt salt. Salvien hakkes og vendes i kartoffelmosen, og mosen fyldes i ramekiner. Grill dem i ovnen lige inden servering, så du får lidt skorpe på mosen.
Note: Jeg lavede mosen flere timer før, at gæsterne kom, så der røg ramekinerne blot i køleskabet, inden de skulle varmes. Og så elsker jeg i øvrigt rustik kartoffelmos – ikke kun fordi det er rart med lidt struktur og ekstra vitaminer i mosen – men så slipper jeg også for at skrælle kartofler… *rømmer sig*
Græskar-rødbedesalat
– hokkaido græskar i tern
– rødbede i tern
– smør
– rucola
– hasselnødder
– blomsterhonning
– salt
Græskartern steges nogle minutter i en klat smør, indtil de lige akkurat er møre. Tag dem af panden, og giv rødbedeternene samme tur. Bland græskar- og rødbedetern med rucola (der er flået lidt inden) og grovhakkede hasselnødder. Hæld en lille smule blomsterhonning og salt over salaten inden servering.
Note: Dejlig efterårssalat, hvor både græskar og rødbede får god plads, uden at salaten bliver for voldsom.
Tallerkenen blev dekoreret med lidt salmiaksirup fra Johan Bülow
Kanelis
1½ dl mælk
125 g rørsukker
4 æggeblommer
1½ dl fløde
2-3 tsk kanel
1 spsk sirup
Bring mælken i kog i en gryde. Pisk æggeblommerne og rørsukker godt sammen i en ildfast skål. Hæld langsomt den varme mælk i æggene under konstant piskning, og hæld derefter massen tilbage i gryden. Varm det langsomt op, mens du hele tiden rører i gryden. Når det tykner lidt, tager du gryden af varmen og rører fløden i.
Lad massen køle helt af, inden du blander kanel og sirup i, hælder det i en ismaskine og lader den køre, indtil massen er blevet til en tyktflydende ismasse. Hæld det over i en plastikboks og stil isen i fryseren.
Note: Denne is kunne jeg godt blive forfalden til – for søren da hvor er den god! Elsker kanel! Vær opmærksom på, at den smelter hurtigt.
Friterede æbler
50 g hvedemel
lidt salt
½ tsk bagepulver
1 æg
½ dl iskoldt vand
ca. 3 faste æbler, middelstørrelse
fritureolie til at stege i
Bland mel, salt og bagepulver og tilsæt derefter æg og vand. Pisk det grundigt, så dejen bliver glat. Skær æblerne i skiver og varm olien op i en gryde, til den er glohed. Dyp æbleskiverne i dejen og put dem forsigtigt ned i gryden, hvor de koger, til de er sprøde og gyldne. Tag dem op med en hulske og læg dem på fedtsugende papir.
Pynt med lidt æblesirup og flormelis og servér straks.
Note: Fine små skiver, som smagte glimrende – men ikke prangende.
Nyfortolket æblekage
4-5 søde æbler, middelstørrelse
½ vaniljestang
Rørsukker
Drys:
Rasp
Sukker
Lidt smør
Piskefløde til flødeskum
Lakrids skåret i små strimler
Vask æblerne og fjern kernehusene. Skær dem i små tern og kog dem møre sammen med en sjat vand og vaniljestang. Smag til med rørsukker.
Rist raspen med lidt smør og godt med sukker på en pande, indtil sukkeret er smeltet. Tag det af panden og sørg for, at drysset ikke klumper for meget.
Note: Nu har jeg fået den form for dessert rigtig mange gange i min barndom, så jeg havde egentlig ikke forestillet mig, at jeg selv gad at lave den, men i denne version blev den faktisk interessant igen, og gemalens idé med at smide lakridsstrimler oven på var ret sjov!
Orv, jeg skal lige love for de gæster blev forkælede. Middage er godt nok sat sammen af mange spændende elementer. God idé med at stege hokkaido på den måde og bruge det i en salat.
Spændende og fræk kombi med æble og lakrids 🙂
Klidmoster – der var heller ingen klager – meen det er også nogle af de mest høflige gæster, vi kan invitere 🙂
Tusind tak skal du have – det var også sjovt at lege i køkkenet sammen med gemalen, og vi hyggede os med at planlægge og tilberede maden 🙂
Du må gerne lave et STORT advarsels skilt inden du smækker sådan nogle billeder på! 😀
Det ser virkelig godt ud, den steg ser helt perfekt ud og sikke noget tilbehør. Jeg er helt solgt til din hokkaido/rødbedesalat – og ja desserten er jo en hel kapitel for sig selv.
Isen skal helt sikkert prøves – mums….
Mange hilsner
Birthe
NYBH – *gnækgnæk*! 😀
Den salat var jeg også ret tilfreds med – den indeholdt rigtig mange gode elementer fra efteråret 🙂
Hvor lyder det dog lækkert, Piskeris! Jeg må prøve at lave frugtsaucer til efterårsmaden – det er da en spændende idé. Og kanel-isen lyder forrygende dejlig 🙂
Madame – det er bestemt værd at udforske, og så er det jo sjovt at bruge bær til andet end desserter 🙂
Sikke et stykke arbejde, alt hjemmelavet. Snyder du aldrig og servere noget færdiglavet? 😉 Kanel isen tror jeg vi skal prøve for jeg elsker også kanel (er vokset op med havregrød/risengrød med kanel 😉
Lene – jowda! Normalt plejer vi at købe en god is, men når nu vi har haft en ismaskine til låns de seneste måneder, så var det bare om at få lavet en selv 😉
Men ellers er det faktisk sjældent… 🙂
Altså, hvor ser det skønt ud det hele. Smukke anretninger og lækkert mad!
Hanne – mange, mange tak 🙂