Vaniljeis med brownie og sukkerristede valnødder – Ben & Jerry-style

chokoladebrownieis, brownie-is, vaniljeis, is, chokoladedessert, fløde, sukkerristede valnødder, brownie, chokoladebrownie, mørk chokolade, kage, chokoladekage, dessert, chokolade, sukkersirup, fløde, mælk, vaniljestang, vaniljeI dag fik jeg besøg af en af mine venner i dag, som ikke er så glad for is! Ja, det lyder en anelse blasfemisk – især med månedens benspænd – men så er det jo bare en ekstra udfordring. Nu ved jeg så til gengæld, at hun er glad for kage, og så var det måske en meget god idé at lade sig inspirere af Ben & Jerry, hvilket blev til denne vaniljeis med brownie.

Jeg ved, der er mange, der elsker Ben & Jerry-is, men jeg er desværre ikke en af dem. Jo, isene smager glimrende, og der er mange interessante varianter, men jeg synes simpelthen, at der er for mange kagestykker i isen – og det er jo det, de er kendt for. Jeg ville så vende det til min fordel og netop lave en is med masser af kagestykker i for at overbevise min ven om, at is slet ikke er så tosset endda…

Først havde jeg brug for en grund-is, og hvad er så bedre end en vaniljeis? Det var egentlig også på tide, at jeg lavede den mest klassiske flødeis, vaniljeisen, når nu jeg har is-tema.

Jeg ved, at en del madbloggere sværger til at bruge kondenseret mælk i flødeis, da sukkermassen er med til at gøre isen dejlig cremet, men det gør samtidig også isen meget sød og kalorieholdig, og det ville jeg gerne undgå, da jeg sjældent er vild med meget søde ting. I stedet kogte jeg en simpel sukkersirup og brugte én del sirup, én del fløde og én del sødmælk.

Hjemmelavet vaniljeis
vaniljeis, vanilleis, is, fløde, vanilje, dessert
2 dl hjemmelavet sukkersirup – se blandingsforhold
2 dl fløde
2 dl sødmælk
kornene fra 1½-2 vaniljestænger

Bland ingredienserne grundigt og hæld dem i en ismaskine. Jeg brugte selve min DeLonghi-ismaskine, men du kan også hælde blandingen i en plastbøtte, sætte den i fryseren og sørge for at røre i massen flere gange i timen, indtil massen er frosset til is.

Note: Simpel og let vaniljeis, som har en tilpas sødme og en fin konsistens. Vil du have den endnu mere cremet, kan du eventuelt tilsætte mere sirup, men vær opmærksom på, at isen så også bliver noget sødere.

brownie, chokoladebrownie, mørk chokolade, kage, chokoladekage, dessertNæste skridt var at bage en chokoladekage, som jeg kunne skære i stykker og vende i vaniljeisen, og hvad er så bedre – og mere oplagt – end en rigtig heftig brownie? Jeg skelede til en opskrift, jeg fandt i ‘The Golden Book of Chocolate’, men brugte lidt mindre hvedemel (da kagen skulle bruges i en is) og en mindre mængde hakket chokolade, ligesom jeg tilføjede noget lakridspulver for at tilføre kagen noget dybde.

Chokoladebrownie med chokoladestykker

brownie, chokoladebrownie, mørk chokolade, kage, chokoladekage, dessert400 g hakket chokolade af god kvalitet – jeg brugte Valrhona Caraibe
125 g smør
4 æg
100 g brun farin
250 g lys rørsukker
½ tsk salt
2 tsk vaniljesukker
1 spsk raw liquorice pulver fra Johan Bülow
2 dl hvedemel – vil du bare spise kagen (uden at proppe den i isen), så tilføj ½-1 dl mel mere

Smelt smør og 250 g chokolade i en lille kasserolle ved middelvarme, rør godt rundt og tag kasserollen af komfuret, så snart det er blevet en ensartet masse. Rør æg, farin og sukker til en let og cremet masse. Tilsæt derefter mel, salt, vanilje- og lakridspulver og rør godt rundt, inden du tilsætter den smeltede chokolade. Vend resten af den hakkede chokolade i kagedejen og hæld dejen i en lille smørsmurt bradeform eller højt fad på ca. 20×25 cm. Bag kagen ved 180 grader i 25-35 minutter – tjek om kagen er gennembagt ved at stikke i den med en tynd træpind. Hænger der ikke dej ved, når du tager pinden op, er kagen færdig. Lad kagen afkøle helt – gerne så den er køleskabskold – inden du skærer den i mindre stykker.

Note: Denne kage er svær at holde fingrene fra! Det er en rigtig ond og vanedannende chokoladekage, som smager rasende godt og mætter helt vildt! Det er en kage med masser af chokoladesmag og dejlige chokoladestykker, der giver lidt ekstra bid og struktur til kagen. Den skal spises i små mængder – selvom det er svært – for det er en heftig størrelse, som ligger tungt i maven. Men den er det værd.

TIP – skærer du kagen i mindre stykker og putter dem i fryseren, kan du senere fiske et stykke ud og spise som iskage!

sukkerristede valnødder, nødder, dessertDerefter mangler du blot at riste valnødder ved middelhøj varme – giv dem et minut på panden, inden du tilsætter rørsukker (ca. halv mængde i forhold til valnødderne) og rører rundt i det, indtil sukkeret smelter og sætter sig på valnødderne. Fordel valnødderne på et stykke bagepapir og lad dem køle helt af, inden du hakker dem i mindre stykker.

chokoladebrownieis, brownie-is, vaniljeis, is, chokoladedessert, fløde, sukkerristede valnødder, brownie, chokoladebrownie, mørk chokolade, kage, chokoladekage, dessert, chokolade, sukkersirup, fløde, mælk, vaniljestang, vaniljeSå er det blot om at røre kombinere vaniljeis med brownie og hakkede valnødder…

… og servere den i solskinsvejr 🙂

chokoladebrownieis, brownie-is, vaniljeis, is, chokoladedessert, fløde, sukkerristede valnødder, brownie, chokoladebrownie, mørk chokolade, kage, chokoladekage, dessert, chokolade, sukkersirup, fløde, mælk, vaniljestang, vanilje

19 thoughts on “Vaniljeis med brownie og sukkerristede valnødder – Ben & Jerry-style

 1. Ih, du godeste – nu har du jo gjort det igen! Fy for pokker, sikke en lækker is. Jeg krydser fingre for at Max ikke opdager den 😉

  Undskyld, jeg ved godt det med de mange is på kondenserede mælk til dels var min skyld – men jeg er doven og det er nemt. There, I said it! 😀

  • Ellers kigger I bare forbi – jeg er hjemme det meste af tiden de næste par uger 😉

   Det er helt i orden, de ser også rigtig lækre ud! Men jeg har bare fundet ud af, at min smag har ændret sig gennem de senere år, så jeg er ikke nær så god til (meget) sukkerholdige ting længere. Og doven har du sgu aldrig været… 😉

 2. Jeg er en af dem, der elsker B&Js koncept – men ikke rigtig udførelsen. Ikke, at der er for meget “snask” i, det er jeg stor fan af, men jeg synes tit, at de er hvinende søde. Jeg skal snart lave en version af Vermonster (Min ultimative yndlingsversion), tænker jeg. Med mindre du kan lokkes til at lave en ahorn/pecan is? 😛

 3. Uha, den lyder farlig, den is 🙂 Som gæstedessert vil den helt sikkert være et hit, og én, kan ikke skal kigge for dybt i til hverdag 😉

 4. Åh manner jeg er da NØDT til at få købt mig sådan en ismaskine, kan jeg godt se med alle de islækkerier du laver!
  Ben og Jerrys er min absolutte yndlingsis, og din ser ud til at komme ret tæt på.
  Tak for inspirationen. Savle, savle 😉
  Mange hilsner
  Gitte

  • Jamen selv tak – og undskyld 😀
   Er sikker på at du vil synes, det er et sjovt køkkenlegetøj 😉

 5. Hej… jeg lister lige en kommentar ind her, selv om jeg godt kan se, at jeg er et halvt år for sent på den… men jeg har læst dit “is-tema” igennem og vil – som nybegynder – gerne spørge om der er en speciel grund til at du ikke – så vidt jeg kan se – bruger æggeblommer/hvider i dine opskrifter, fx i vanilieisen? Mener mange opskrifter altid anfører æg af en slags, men det er kun godt hvis det kan laves enklere tænker jeg, så jeg er bare nysgerrig på hvorfor/hvorfor ikke man bruger æg i en opskrift? Håber du forstod spørgsmålet… venlig hilsen Trunte – og tak for inspirationen…

  • Jeg har læst en del isopskrifter – især ældre opskrifter – hvor man bruger æg til at give isen en mere cremet konsistens. Det kræver dog ofte en lidt længere og mere omstændig tilberedning. Jeg er derfor gået over til mere enkle opskrifter i stil med den ovenstående vaniljeis-opskrift, for jeg synes ikke, jeg er blevet særlig imponeret de gange, hvor jeg har prøvet isopskrifter, der indeholder æg.

 6. Pingback: Marts: Chokolade | Piskeriset på eventyr

 7. Pingback: Hindbær-chokolade brownies - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 8. Pingback: Ricottapandekager med citronsirup - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 9. Pingback: Chokoladebrownie med karamel og peanuts - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 10. Pingback: Friturestegt marsbar - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 11. Pingback: Friturestegt is - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 12. Pingback: Frisklavet solbærsorbet - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *