Spitzbuben – tyske medaljoner

Spitzbuben – tyske medaljoner

Jeg indrømmer gerne, at jeg til dels valgte at bage spitzbuben på grund af det fantastiske navn. Det – og så selvfølgelig at de ser så festlige ud! Jeg har set udgaver, hvor hullet i midten er lavet med en lille stjerneudstikker, og det ser virkelig fint ud. Desværre har jeg ikke sådan en udstikker, så jeg nøjedes med en rund i stedet, men det fungerer også fint.

Jeg skelede til en opskrift på spitzbuben fra Bachen Macht Glücklich men justerede nogle af målene samt tilføjede lidt vanilje.

Antallet af spitzbuben afhænger selvfølgelig af hvor stor en udstikker, du bruger. Jeg brugte en på ca 4½ cm i diameter, og det gav mig 35 stk.

Spitzbuben

25-35 stk.

100 g blødt smør
2/3 dl rørsukker
1 æg
½ tsk vaniljepulver
ca. 3½ dl hvedemel
ca. 100 g abrikosmarmelade (evt. kirsebærmarmelade)
flormelis til pynt

Pisk smør og rørsukker til en cremet og luftig masse. Pisk ægget i sammen med vaniljepulveret og tilsæt så hvedemelet lidt efter lidt. Ælt dejen kort og put den så i en frostpose, som du lægger i køleskabet en halv times tid.

Rul dejen ud på et meldrysset bord. Den skal være ca. 2 mm tyk. Brug en rund udstikker til at stikke dejskiver ud. På halvdelen af dem udstikker du et lille hul i midten. Læg dem på en bagepapirbeklædt bageplade og bag dem ved 175 grader i 10-12 minutter, indtil de er letgyldne.

Lad dem køle helt af, inden du drysser dem med et hul i midten med flormelis. Tag de andre skiver og læg en smule marmelade på hver. Tag skiverne med flormelis og tryk dem let ned over, så marmeladen bliver synlig i midten af hver spitzbuben.

Hvis du ikke spiser dem alle med det samme (!), så kan de opbevares i en kagedåse. De er bedst inden for de første dage efter, at de er lagt sammen, så bager du en større portion, end du lige kan fortære på et par dage, så vent eventuelt med at lægge alle kagerne sammen.

Note: Disse fine spitzbuben passer jo ikke bare fint ind i mit tyske julekage-benspænd men også til det danske julekagebord i det hele taget. De er rimelig enkle at lave og kan naturligvis varieres, så er du ikke til abrikosmarmelade, så bruger du blot en anden slags.



2 thoughts on “Spitzbuben – tyske medaljoner”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.