Kringle med rabarber og marcipan

Kringle med rabarber og marcipan

Da jeg havde gæster i lørdags, serverede jeg græskar- og gulerodssuppe samt pestosnegle til frokost. Midt på eftermiddagen var der dog plads til lidt kage, så der satte jeg denne gammeldags kringle på bordet. Jeg havde kraftigt undervurderet portionen, så der var riiiigelig kage… men hvornår er det egentlig et problem? (jeg sørgede selvfølgelig for at pakke resten af min kringle pænt ind og lægge den i fryseren – altid godt med backup-kage i nødsituationer!).

Rabarberne fandt jeg i fryseren – dem var jeg nemlig så forudseende at fryse ned i sommers, så jeg kunne hive dem frem til en lejlighed som denne. Jeg har dog også set, at Irma ofte har frosne rabarber i deres kølediske.

Inspirationen til denne kringle kom fra et lille krøllet udklip fra et blad… hvilket kan jeg ikke se, men jeg tror, at originalopskriften er fra Meyers. Jeg valgte dog at pille lidt ved selve dejen samt ‘opgradere’ min kringle ved at øge mængden af fyld betragteligt, for jeg synes ofte, at hjemmelavede kringler bliver lige lovlig brødagtige.

Gammeldags kringle med rabarber og marcipan

ca. 16 personer

2 dl sødmælk
25 g gær
2 æg
8 dl hvedemel
1 spsk rørsukker
1 tsk salt
100 g blødt smør

Rabarberfyld:
150 g rabarber
2 spsk rørsukker

Marcipanfyld:
200 g marcipan
1 dl rørsukker
100 g blødt smør

Pynt:
Sammenpisket æg, rørsukker og mandelflager

Hæld sødmælken (tag den direkte fra køleskabet) og hæld den i en skål. Rør gæren ud i mælken og tilsæt så æggene. Rør det grundigt sammen, inden du tilsætter mel, sukker, salt og smør i. Rør det sammen og ælt det til en god, blød dej. Læg dejklumpen tilbage i skålen, dæk den med et fugtigt viskestykke og lad den hæve på køkkenbordet 1-1½ times tid.

Mens dejen hæver, hælder du rabarberne i en lille gryde sammen med 2 spsk rørsukker og lader det simre i 5-10 minutter, indtil rabarberne er bløde og lidt smattede. Rør derefter marcipanfyldet sammen i en skål.

Når dejen er hævet, vender du den ud på meldrysset bord. Rul dejen ud, så den er ca. 18 cm bred og 1 cm tyk (obs – sørg for at have god plads, for det bliver et ret langt stykke). Smør rabarberfyldet ud på midten af dejbanen – helt ud til begge ender – og fordel derefter marcipanfyldet på samme måde, så der midterstykket på hele dejbanen er dækket af begge typer fyld. Fold derefter først den ene dejside ind over fyldet og dernæst den anden dejside, så fyldet er helt dækket af dejen. Løft forsigtigt – meget forsigtigt – dejen over på en bageplade med bagepapir og form en kringle – eller snyd ligesom jeg og nøjes med at klemme enderne sammen, så dejen danner en ring.

Pensl din kringle med æg og drys derefter sukker og mandelflager ud over den. Bag den ved 200 grader i ca. 25 minutter.

Note: Denne kringle har en dejlig smag af både rabarber og marcipan. Jeg er glad for, at jeg øgede mængden af fyld, for ellers ville der have været for lidt – i hvert fald til mine smagsløg. God og luftig dej – i det hele taget en ganske fin kage, hvis du er til den mere gammeldags type. Vær bare opmærksom på, at denne portion er ret stor… 🙂

gammeldags kringle, wienerbrød, kage, dessert, kringle, marcipan, rabarber, mælk, gør, æg, hvedemel, rørsukker, smør, mandler


14 thoughts on “Kringle med rabarber og marcipan”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *