Cookies og to slags abrikosmarmelade

chokoladesmåkage, cookie, cookies, chokoladecookies, småkage, kage, bagepulver, smør, rørsukker, mørk farin, vaniljesukker, vanilje, æg, mørk chokolade, nødder, chokolade, hasselnødder, hvedemel, rugmel
Jeg havde nogle friske abrikoser, som jeg ville eksperimentere lidt med, så i dag lavede jeg to slags abrikosmarmelade – en med vanilje og stjerneanis i og en, hvor jeg også tilsatte lidt tørrede lavendler! (den idé havde jeg fra en syltebog, jeg købte for nylig, hvor der blandt andet var abrikosmarmelade med lavendler).

Derudover bagte jeg også nogle cookies i fredags, da jeg skulle bruge noget bestikkelse (!). Opskriften fandt jeg hos Linebine, og jeg lavede enkelte ændringer. Jeg brugte lidt mere farin og lidt mindre sukker, da jeg godt kan lide en lidt mørkere smag, jeg brugte lidt mere vanillesukker, da jeg elsker vanilje, jeg brugte lidt færre hasselnødder (da jeg var doven ikke gad at hakke flere), og jeg erstattede 100 g af hvedemelet med rugmel (da jeg stadig var doven og ikke gad at gå i viktualierummet for at kigge efter mere hvedemel).

Cookies med chokolade og hasselnødder
80-100 stk.

2 tsk bagepulver
1 tsk salt
450 g blødt smør
300 g sukker
250 g mørkt farin
3 tsk vaniljesukker
4 æg
400 g grofthakket mørk chokolade
200 g grofthakkede hasselnødder
450 g hvedemel
100 g rugmel

Pisk smør, sukker, farin og vanijle til en cremet masse. Pisk æggene i. Rør herefter hvedemel og rugmel, bagepulver og salt i. Tilsæt til sidst chokolade og nødder. Form dejkugler på størrelse med bordtennisbolde og læg dem på en bageplade – der kan godt være 4×4 stk. Bag småkagerne ved 175 grader i ca. 15 min.

Note: Fine cookies. Jeg er ikke så god til småkager, men de her går an. Der kommer jo temmelig mange af sådan en portion, men jeg havde heldigvis også flere, der skulle bestikkes, og de første, der blev givet væk i fredags, forsvandt da hurtigt fra jordens overflade!
abrikosmarmelade, marmelade, abrikoser, rørsukker, vaniljestang, vanilje, stjerneanis, lavendlerAbrikosmarmelade

480 g friske abrikoser
400 g sukker
½ vaniljestang
2 stjerneanis
½ tsk tørrede lavendler

De friske abrikoser skoldes et par minutter i en gryde med kogende vand. Tag dem op med en grydeske og læg dem et øjeblik i en skål med koldt vand. Pil forsigtigt skindet af dem. Halvér abrikoserne, tag stenene ud og skær frugterne i både. Put dem i en gryde sammen med sukkeret og stjerneanis. Flæk vaniljestangen, skrab vaniljekornene ud og put både dem og vaniljestang i gryden. Lad det koge op, og så skal det ellers bare stå og simre, indtil din abrikosmarmelade har den konsistens, du ønsker. Jeg gav det ca. en halv time, hvor det så også var helt gennemkogt, men mindre kan også gøre det.

Jeg fyldte min abrikosmarmelade i to glas – i det mindste tilføjede jeg lidt tørrede lavendler.

Note: En mild og lidt anderledes abrikosmarmelade, som jeg glæder mig til at nyde de næste måneder. Jeg elsker abrikosmarmelade, så det føltes en smule blasfemisk at eksperimentere med det, men især lavendel-udgaven var interessant – der var en meget intens smag i de små tørrede blomster! Det bliver interessant at smage, hvor meget denne abrikosmarmelade vil blive påvirket af de tørrede blomster på længere sigt.

14 thoughts on “Cookies og to slags abrikosmarmelade

 1. Hvor lyder det lækkert begge dele, Piskeris!
  Jeg er vild med abrikoser, og det lyder spændende at lave marmeladen med stjerneanis og lavendler 🙂

 2. Uh, de cookies ser godt ud, jeg vil mægtig gerne bestikkes med sådan nogle 😉

  Jeg er så imponeret over så meget du får syltet og konserveret, jeg må ærlig tilstå at det er en gren af madlavning, som jeg aldrig rigtig har interesseret mig for/udforsket. Men jeg nyder at se alle dine eksperimenter, hvem ved, måske en dag…….

  Mange hilsner
  Birthe

 3. Kære Piskeris
  Jeg har netop her for et par dage siden lavet abrikosmarmelade. Jeg så dit blogindlæg, og kunne ikke tænke på andet 🙂 Det ser SKØNT ud.
  God weekend.
  Kh Nadia

 4. Madame – mange tak! Jeg er også glad for abrikoser, og det er dejligt, at det er blevet lidt lettere at finde dem i frisk udgave de senere år 🙂

 5. NYBH – hæhæhæ! Det er faktisk også mest inde for det seneste års tid, at jeg har gjort det. Jeg synes, det er en ret let måde at få brugt nogle råvarer, som måske ellers blot ville ende med at blive smidt ud, og så blev der også syltet en del i mit barndomshjem.

 6. Klidmoster – det kan være, jeg må kigge til dem en af dagene. Har lige været på ferie, så de har haft fred til at udvikle sig, uden at jeg stirrede på dem hvert andet minut! 😀

 7. Pingback: Peanut butter jelly time! | Piskeriset på eventyr

 8. Pingback: Mørk chokoladekage med trøffelcreme | Piskeriset på eventyr

 9. Pingback: Mørk chokoladekage med trøffelcreme | Piskeriset på eventyr

 10. Pingback: Peanut butter jelly time! | Piskeriset på eventyr

 11. Pingback: Valnøddekage med ricotta og appelsin - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 12. Pingback: Honningsnitter - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *