spinattzatziki, tzatziki, vegetar, spinat, creme fraiche, avokado, hvidløgJeg fandt nogle tomater i det franske supermarked i ferien, som jeg slet ikke kunne stå for, og så stod den ellers på spinattzatziki, som jeg fandt inspiration til fra ‘Flere suveræne salater…’, kød marineret i lidt olivenolie, citronsaft og et stort bundt friskplukket rosmarin samt et svampe-bønnefad. Desserten blev en kirsebærsuppe, som jeg sjussede mig frem til efter at have set en opskrift i Marcus Grigos ‘Grigos bær og frugter’ (kan i øvrigt varmt anbefales – der er masser af spændende opskrifter og dejlige fotos i).

Spinattzatziki
4-6 personer

100 g friske spinatblade
300 g creme fraiche 18%
1 avokado, i små tern
2 fed hvidløg, pressede
salt
lidt citronsaft

Damp spinaten i et dørslag eller stor si, som du placerer i en gryde med lidt vand i bunden og med låg over dørslaget – det tager et par minutter. Lad den dryppe af og blive afkølet, inden du knuger den for vand og hakker den groft. Bland den med de øvrige ingredienser – smag til med salt og citronsaft.

Note: Sjov og anderledes tzatziki, som er mildere end den, jeg plejer at lave, men bestemt velsmagende. Jeg kan gode lide spinaten i retten – det minder mig om noget tilbehør, jeg fik på en vegetarrestaurant på et tidspunkt, så det kan jeg godt finde på at lege videre med en anden gang. Jeg brugte i øvrigt en 15% creme fraiche-agtig ting, jeg fandt i supermarkedet, som gjorde tzatzikien uforskammet cremet, men herhjemme må vi nok ‘nøjes’ med 18%-udgaven.

Svampe-bønnefad
ca. 6 personersvampe-bønnefad, vegetar, champignons, svampe, grønne bønner, aubergine,hvidløg

– to håndfulde store champignons, skåret i skiver
– tre håndfulde friske grønne bønner
– en aubergine
– olivenolie
– fem-seks fed hvidløg, friskpressede
– salt, oregano og basilikum

Auberginen skæres i skiver på 1½ cm tykkelse, lægges på en tallerken, der er strøet med salt, ligesom der også strøes salt oven på skiverne. Lad dem stå i en halv times tid, inden skiverne duppes fri for væske og salt. Steg dem i lidt olivenolie på en pande og lad dem køle af. Steg derefter champignons på panden sammen med hvidløgene. Nip bønnerne i begge ender og kog dem nogle minutter i letsaltet vand – de må gerne have lidt bid. Hak dem groft og bland dem i et fad med de andre grøntsager. Smag til med krydderierne.

Note: Jeg elsker at få sådan et fad med blandede stegte grøntsager – især når der er smidt en god måsfuld hvidløg i – og det passede godt til de andre ting på bordet.
kirsebærsuppe, frugtsuppe, suppe, dessert, kirsebær, appelsinjuice, madagascarsukker, rørsukkerKirsebærsuppe
6-8 personer

1 kg mørkerøde, saftige kirsebær
250 g sukker
8 dl god appelsinjuice
2-3 tsk vaniljesukker
citronsaft

Kirsebærrene skylles godt, og stilkene nippes af. Tag 200 g af kirsebærrene fra og hæld resten op i en gryde. Prik dem godt med en gaffel og hæld så juice og sukker i gryden sammen med halvdelen af vaniljen. Varm det forsigtigt op, og tag gryden af varmen, lige inden væsken når kogepunktet. Lad suppen køle af og tryk derefter kirsebærrene let med hænderne, så du er sikker på at få godt med kirsebærsaft blandet med appelsinjuicen. Si væsken, så bær og appelsintråde bliver skilt fra suppen – skal det være helt perfekt, så sier du din kirsebærsuppe gennem et fugtigt viskestykke, men så grundig var jeg ikke. Pisk resten af vaniljen i suppen og smag den til med citronsaft. Stil din kirsebærsuppe i fryseren i ti minutter før servering. Servér suppen sammen med vaniljeis og resten af kirsebærrene, som du inden da har halveret.

Note: Uha, hvor kan jeg dog godt blive forfalden til kirsebærsuppe! Det er den perfekte dessert på en varm sommerdag, og når man som jeg ELSKER kirsebær, så er det her jo noget dejlig stads. Jeg fik desværre ikke taget så gode billeder af min kirsebærsuppe, men den har en meget flot mørkerød farve.

Syltede kirsebær
Jeg er i øvrigt ikke typen, der bryder mig om at smide ting ud, så jeg skyndte mig at redde de 800 g kirsebær, der blev til overs, og så syltede jeg dem, så vi havde lidt ekstra tilbehør til osten resten af ugen. Jeg brugte 400 g sukker og 1 dl Cassis (solbærlikør), og så fik de lov til at koge i ca. 20 minutter tror jeg. Du kan koge dem længere tid, hvis du vil indkoge saften mere – den var ret flydende i denne udgave, men ganske velsmagende.