Vatrushka – russisk kvarkkage

kvarkkage, kage, dessert, russisk, kvark, hvedemel, gær, sukker, mælk, smør, æg, creme fraiche, vanilje, honningDa jeg for nylig eksperimenterede med hjemmelavet kvark, fandt jeg en række opskrifter på russiske retter, hvor der indgår kvark. En af dem var på en kvarkkage, vatrushka, der er en form for blød bolle med en hulning, hvor man putter fyld i. Lidt i stil med en dansk spandauer. Jeg tror også, du kan lave denne type kage med ricotta, hvis du ikke har mod på at lave kvark selv (det er ellers meget let!) eller kan finde det i supermarkederne. Meeen så er det jo ikke en kvarkkage 😉

Jeg fandt inspiration hos Cooking Melangery men lavede en række mindre justeringer.

Kvarkkage
8-10 stk.

Kagedej:
500 g hvedemel
25 g gær
2 spsk rørsukker
2½ dl håndvarm mælk
100 g smeltet smør
½ tsk salt
1 pisket æg

Kagefyld:
175 g kvark
2 spsk creme fraiche
1 tsk vaniljepulver
2 spsk rørsukker
1 æg

Tilbehør:
Honning

Hæld den lunkne mælk i en skål sammen med sukker og gær. Rør det godt. Rør derefter halvdelen af melet samt saltet i og tilsæt dernæst det smeltede smør. Rør det sammen og tilsæt derefter resten af melet. Ælt det sammen til en smidig og fugtig dej. Dæk skålen med dejen med et fugtigt viskestykke og lad det hæve til dobbelt størrelse – det tager ca. en times tid.

Pisk ingredienserne til kagefyldet sammen, indtil det er cremet og ensartet.

Vip dejen ud på bordet og form 8-10 lige store boller. Jeg formede 6 stk, og så bliver de lige lovlig store. Tryk bollerne let ud på en bagepapirbeklædt bageplade og dæk dem med viskestykket. Lad dem efterhæve i 20 minutter. Fjern viskestykket og pres bunden af et drikkeglas ned i midten af hver bolle, så der kommer en hulning. Fyld hver hulning med kvarkblandingen. Pensl forsigtigt kagerne på siderne med det piskede æg.

Bag dem i ovnen ved 175 grader i 25-30 minutter. Vip en kvarkkage over på en kagetallerken, hæld lidt honning over og servér kagen lun.

Note: Vatrushka er en hyggelig og mild kvarkkage. Da der er smør i dejen, er den bedst samme dag, den er bagt, men du kan dog også varme den kort i mikroovnen på andendagen. Jeg kunne godt finde på at putte lidt flere krydderier, hvis jeg laver den anden gang, for jeg er mest til mad med masser af smag, men er du til milde og rare serveringer, er denne kvarkkage et fint valg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *