Fynsk brunsviger

brunsviger, kage, dessert, hvedemel, gær, smør, mælk, mørk farin, sirupSeptember måneds egnsret-benspænd slutter af med en fynsk klassiker – nemlig brunsviger. En kage, der består af en sødlig gærdej toppet med en solid mængde remonce lavet på mørk farin. What’s not to like?

Brunsviger kan variere en del, og når du får den på Sjælland, kan dejen godt være så høj, at det nærmest bliver et brød med sukkermasse oven på. De fynske opskrifter på brunsviger vidner dog om, at fynboerne foretrækker deres brunsviger knapt så høj men til gengæld med masser af fyld oven på!

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra Sesam, Sesam men justerede lidt på mængderne og skruede ekstra op for fyldet.

Brunsviger
ca. 12 stykker kage

Dej:
200-225 g hvedemel
1 spsk rørsukker
25 g gær
½ tsk salt
1½ dl lunken mælk
1½-2 spsk blødt smør

Hæld den lune mælk en skål og rør gæren ud i den. Rør sukker og tilsæt derefter mel og salt. Ælt det sammen og skær så smørret i små stykker. Ælt det ind i dejen. Du skal ikke ælte i lang tid – kun lige, så smørret er godt fordelt i dejen. Dæk skålen til med et fugtigt viskestykke og lad dejen hæve en halv times tid.

Fyld:
125 g smør
200 g mørk farin
1 spsk sirup

Hæld ingredienserne til fyldet i en gryde og varm det op ved middelvarme. Varm det godt igennem og tag derefter gryden af.

Rul dejen ud, så det passer til en lille bradepande på 20 x 30 cm. Smør bradepanden med smør og dæk evt. bunden med bagepapir. Læg dejen i bradepanden og brug fingrene til at prikke fordybninger i dejen. Fordel fyldet over dejen og lad den efterhæve 20-30 minutter. Lad nogle ekstra fordybninger, når din brunsviger har hævet – så fordeler fyldet sig bedre. Bag din brunsviger i ovnen ved 180 grader i ca. 15 minutter.

Servér din brunsviger lun og gerne samme dag.

Note: Der er nu ikke noget som en god, tung og sød brunsviger! Jeg kan godt lide, at denne udgave ikke er så høj som mange af dem, jeg ellers er stødt på. Jeg kunne dog godt finde på at lave dejportionen en lille smule større – bare så den bliver ½-1 cm højere, men endelig ikke mere end det. Det skal jo heller ikke blive til et brød.

brunsviger, kage, dessert, hvedemel, gær, smør, mælk, mørk farin, sirup

4 tanker om "Fynsk brunsviger"

  1. Årh, der er intet så godt som en rigtig fynsk brunsviger. Og selv om de næsten brugere mere fylder en dej, insisterer de på, at små brunsviger skal kaldes boller. Det kan jeg godt lide!.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *