Svupsakker fra Falster

svupsakker, æbleskiver, brændevin, snaps, portvin, hvedemel, rosiner, kardemomme, citroner, gær, dessert, kage, appetizer, flormelis, kærnemælk, ægJeg indrømmer gerne, at jeg faldt fuldstændig for navnet på denne spise – svupsakker. Jamen man bliver jo bare i godt humør af det navn! Det er lidt i stil med snysk og knepkager, som også er en del af denne måneds egnsret-benspænd.

Svupsakker stammer fra Falster og er en form for æbleskiver, der serveres med brændevin. Jeg skelede til en opskrift på DR, men justerede lidt på mængderne samt udskiftede svinefedt med smør. Derudover prøvede jeg også portvin til, for hey – alt er bedre med portvin! (ok, næsten alt…)

Svupsakker
ca. 14 stk

175 g hvedemel
1 dl kærnemælk
1 dl mælk
1 æg
10 g gær
½ tsk salt
½ tsk rørsukker
½ tsk kardemomme
revet skal fra ½ øko-citron
35 g rosiner
smør til stegning

Tilbehør: Snaps eller portvin

Hæld kærnemælk og mælk i en lille kasserolle og varm det langsomt op, indtil det er håndvarmt. Tag kasserollen af og hæld mælken i en skål. Rør gær og sukker ud i mælken. Pisk ægget i mælken og tilsæt derefter mel, salt, kardemomme, citronskal og rosiner i. Pisk det sammen til en ensartet masse. Dæk skålen med et fugtigt viskestykke og lad dejen hæve en times tid.

Varm en æbleskivepande op og pensl hvert æbleskivehul med lidt smeltet smør. Brug en ske til at hælde dej i hvert hul. Vent lidt, indtil dejkuglerne har fået lidt skorpe, og vend dem så halvt med en træpind (se nederste billede i opskriften på klassiske æbleskiver). Lad dejen bage lidt mere, så der kommer mere skorpe, inden du vender dine svupsakker, så de lukker til og bliver helt runde. Lad dem bage lidt længere tid, indtil de er gyldne hele vejen rundt – husk at vende dem et par gange undervejs.

Drys dine svupsakker med flormelis og servér dem sammen med snaps… eller portvin!

Note: Svupsakker minder meget om æbleskiver. De er knapt så søde, og så er der rosiner i, men ellers minder de meget om klassiske æbleskiver. Vi prøvede først den traditionelle servering, hvor man overhælder dem med snaps, når man spiser dem. Nu drikker jeg aldrig snaps (hader kommen), men det fungerede faktisk ok, selvom du nok skal holde af snaps for virkelig at sætte pris på denne kombination. Derefter prøvede vi at hælde lidt portvin på vores svupsakker, og det var noget bedre – portvinen gav lidt en ‘marmeladesmag’ til de små svupsakker, og det er jo ikke så ringe endda.

svupsakker, æbleskiver, brændevin, snaps, portvin, hvedemel, rosiner, kardemomme, citroner, gær, dessert, kage, appetizer, flormelis, kærnemælk, æg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *