Svampesalat med hindbær og hasselnødder – og så en kejserhattepizza

Svampesalat med hindbær og hasselnødder – og så en kejserhattepizza

September måneds benspænd skal snart afsluttes, for oktober bankede på døren i går og havde et nyt benspænd under armen. Men først får I disse to retter, som begge indeholder svampe. Den første er en svampesalat, som jeg brugte som forret, og den er topkandidat til at være den smukkeste salat, jeg har lavet i år – og så smagte min svampesalat også så godt, at gemalen sukkede begejstret, da han spiste den! Ha!

Efter en portion svampesalat fik vi en pizza med kejserhatte og oksekødspølse. Den blev til gengæld ikke lige så flot, som jeg havde forestillet mig, men gorgonzolaen havde sin egen vilje…

Svampesalat med friske hindbær og hasselnødder

125 g bøgehatte
smør
salt og peber
blandede salatblade
1 håndfuld hasselnødder, hakkede
friske hindbær
1 spsk æblesirup
1 spsk hindbæreddike

Bøgehattene renses og steges i smør ved middelvarme i nogle få minutter. De skal være møre men også spændstige – dvs. de skal ikke være helt ‘udkogte’ at røre ved. Smag dem til med salt og peber. Læg et par håndfulde friske salatblade i to skåle og drys de hakkede hasselnødder over. Bland æblesirup og hindbæreddike og hæld det over salaten. Pynt med friske hindbær og fordel til sidst de stegte bøgehatte over salaten.

Note. En frisk og skøn svampesalat, som byder på både sommer og efterår i samme mundfuld. De friske hindbær stammer fra svigerforældrenes have, da de har en hindbærsort, som kommer meget sent, og hindbærrene giver en god blanding af sødme og syrlighed til retten.

Kejserhattepizza

2 personer

½ portion fuldkornspizzadej
200 g gorgonzola
125 g kejserhatte, halverede
150 g kraftig oksekødspølse skåret i skiver
frisk timian

Dejen rulles ud efter endt hævning og lægges på en bageplade med bagepapir. Gorgonzolaen skæres i mindre stykker og fordeles på pizzabunden. Pølseskiverne lægges på og derefter kejserhattene. Drys til sidst med frisk timian og bag pizzaen i forvarmet ovn i 10-15 minutter ved 240 grader.

Note: Gorgonzolaen smager tydeligt igennem, så kejserhattene ‘druknede’ lidt. Men kombinationen af gorgonzola, oksekødspølse og svampe var nu ganske god og vil fungere godt sammen med en semi-bitter salat. Oprindeligt ville jeg gerne have lavet pizzaen med hjortekødspølse, men det kunne jeg ikke finde. Oksekødspølsen var dog et fint alternativ, da jeg fandt en udgave, som var knapt så fed men med masser af smag.

kejserhattepizza, svampepizza, pizza, fuldkornshvedemel, hvedemel, gær, gorgonzola, kejserhatte, svampe, oksekødspølse, pølse, timian


27 thoughts on “Svampesalat med hindbær og hasselnødder – og så en kejserhattepizza”

 • Hvor er det en flot salat. Jeg har selv lige lavet en salat med hindbær og svampe, men da jeg lavede en stor portion, var det mere praktisk i en skål, som der kunne komme låg på, men nu kan jeg godt se, at din salat er noget flottere at se på end min 🙂 Jeg må prøve at anrette på din måde næste gang. Super lækkert!

  • Tusind tak! Jeg nåede at tage billedet udenfor, mens det stadig var lyst, og det hjalp også en del – det er bare om at nyde det naturlige lys, mens det stadig er der ved aftenstid 🙂

 • Uhm, lyder lækkert!
  Jeg er ret forelsket i det fine, grønne fad:) Når jeg engang får egen have skal der helt sikkert være masser af hindbærbuske…

  • Hehe, jeg kunne heller ikke stå for dem, da jeg faldt over dem for et år siden. Gemalen var nu noget skeptisk, men jeg synes, de er så fine og helt perfekte til en portion salat 🙂

  • Mange tak – jeg overvejer, hvor tit jeg skal gøre det – om det skal være en gang i kvartalet, en gang om måneden eller bare når jeg har lyst. Pt. hælder jeg mest til det sidste 😉

 • Det ser virkelig lækkert ud, specielt pizzaen som jeg helt sikkert skal prøve. Jeg er vild med alle 3 ingredienser så kan det blive bedre!?!

  Smuk ny header, rigtig efterårsagtig I like:)

  • Mange tak – jeg syntes, det var ved at være på tide at skifte den ud, og da jeg endte med at være ret tilfreds med billedet, så var der ingen undskyldning længere 😉

 • Det lyder meget, meget lækkert begge dele, og salaten er noget af det smukkeste jeg har set – farver betyder nu rigtig meget! Men den har også fået hæderspladsen oppe i din header 🙂

  • Jep, den får I lov til at nyde et stykke tid, for nu får den lov til at sidde som header et stykke tid. Jeg skal se, om ikke også jeg kan finde på noget farverigt, når efteråret slår over i vinter 🙂

 • Som flere andre også pointerer, ser det super super smukt ud! Kan godt forstå, at du har valgt billedet til ny header 😉
  Og mmmhmm, den pizza dér! Tarveligt! (Godt at vi snart skal spise – selvom der ikke er pizza på menuen…)

  Kh. Eva

 • Virkelig smuk, smuk salat – og vi har også hindbær i haven endnu, så der er ikke rigtig nogen vej uden om.
  Bøgehatte – hvor har du været heldig at finde dem?

  • Dem har jeg købt i Føtex – hvor jeg også fandt kejserhattene. Faktisk er Føtex og til dels Irma de supermarkeder, hvor jeg har haft størst held med at finde et godt udvalg af svampe.

 • WOW – det ER virkelig en smuk salat!
  Så kan mad altså ikke blive mere helstøbt når det appelerer og stimulerer både synsansen, smagssansen og til dels lugtesansen – mmm…

  – Maj 😀

  • Mange tak! Undskyld ventetiden – opdagede først nu, at din kommentar desværre var blevet opfanget af mit spamfilter :O

 • Meget smuk salat – salatbladene i forskellige farver der spiller flot op til hindbærerne, får en hel synæstetisk oplevelse!

  Når jeg anvender gorgonzola eller anden blåskimmelost på en pizza, så er oftest uden andre ingredienser, eller med meget få, netop fordi osten smager så kraftigt igennem og egentlig, som du skriver, overdøver smagen fuldstændig. Men jeg elsker også “rene” pizza´er.

  • Flere synæstetiske oplevelser yeah! 😉
   Jeg har et par gange brugt gorgonzola sammen med blandt andet pære (ja, jeg ved, det lyder sært ;-)), og det holder også. Men de stakkels kejserhatte blev lidt gemt i denne sammenhæng, så en anden gang må det blive med mozzarella.

 • Ummenum Piske, du går jo helt amok med svampene – det er så dejligt og se 😉

  Flot billede på siden forresten – lækkert “forårsbillede” med et frisk pust af sommer 😉 YUMMI! Det passer jo perfekt til dette sommerlige efterårsvejr vi har haft 😉

  • Jeg er ikke til at styre på en svampeeng… eller… øhm 😉
   Mange tak – jeg er også selv ret pjattet med billedet. Tror det skal blive der et stykke tid for at minde om disse dejlige varme efterårsdage, som – i hvert fald for mit vedkommende – har budt på mange skønne oplevelser 🙂

  • Taaark *rødme*
   Hehe, men den var bare ikke lige så god som dem, der bages på grillen 😉 … kan være, at jeg får så mange abstinenser i løbet af efteråret/vinteren, at jeg bliver nødt til at teste, om de også kan laves udendørs, når det ikke er sommer 😉

 • Øj hvor ser den smuk og virkelig indbydende ud, den salat – og pizzaen for den sags skyld!
  Jeg elsker svampe, og din mad, for det er virkelig helstøbt mad der tilfredsstiller alle sanser 🙂

  – Maj 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *