svampesalat, salat, vegetar, bøgehatte, svampe, salat, nødder, hasselnødder, hindbær, æblesirup, sirup, hindbæreddikeSeptember måneds benspænd skal snart afsluttes, for oktober bankede på døren i går og havde et nyt benspænd under armen. Men først får I disse to retter, som begge indeholder svampe. Den første er en svampesalat, som jeg brugte som forret, og den er topkandidat til at være den smukkeste salat, jeg har lavet i år – og så smagte min svampesalat også så godt, at gemalen sukkede begejstret, da han spiste den! Ha!

Efter en portion svampesalat fik vi en pizza med kejserhatte og oksekødspølse. Den blev til gengæld ikke lige så flot, som jeg havde forestillet mig, men gorgonzolaen havde sin egen vilje…

Svampesalat med friske hindbær og hasselnødder

125 g bøgehatte
smør
salt og peber
blandede salatblade
1 håndfuld hasselnødder, hakkede
friske hindbær
1 spsk æblesirup
1 spsk hindbæreddike

Bøgehattene renses og steges i smør ved middelvarme i nogle få minutter. De skal være møre men også spændstige – dvs. de skal ikke være helt ‘udkogte’ at røre ved. Smag dem til med salt og peber. Læg et par håndfulde friske salatblade i to skåle og drys de hakkede hasselnødder over. Bland æblesirup og hindbæreddike og hæld det over salaten. Pynt med friske hindbær og fordel til sidst de stegte bøgehatte over salaten.

Note. En frisk og skøn svampesalat, som byder på både sommer og efterår i samme mundfuld. De friske hindbær stammer fra svigerforældrenes have, da de har en hindbærsort, som kommer meget sent, og hindbærrene giver en god blanding af sødme og syrlighed til retten.

Kejserhattepizza
2 personer

½ portion fuldkornspizzadej
200 g gorgonzola
125 g kejserhatte, halverede
150 g kraftig oksekødspølse skåret i skiver
frisk timian

Dejen rulles ud efter endt hævning og lægges på en bageplade med bagepapir. Gorgonzolaen skæres i mindre stykker og fordeles på pizzabunden. Pølseskiverne lægges på og derefter kejserhattene. Drys til sidst med frisk timian og bag pizzaen i forvarmet ovn i 10-15 minutter ved 240 grader.

Note: Gorgonzolaen smager tydeligt igennem, så kejserhattene ‘druknede’ lidt. Men kombinationen af gorgonzola, oksekødspølse og svampe var nu ganske god og vil fungere godt sammen med en semi-bitter salat. Oprindeligt ville jeg gerne have lavet pizzaen med hjortekødspølse, men det kunne jeg ikke finde. Oksekødspølsen var dog et fint alternativ, da jeg fandt en udgave, som var knapt så fed men med masser af smag.

kejserhattepizza, svampepizza, pizza, fuldkornshvedemel, hvedemel, gær, gorgonzola, kejserhatte, svampe, oksekødspølse, pølse, timian