Stegt rødspætte og sauce fraiche

Stegt rødspætte og sauce fraiche

I fredags slog jeg et smut forbi en fiskepusher og købte et par rødspættefileter med hjem. Jeg var nemlig faldet for en opskrift på sauce fraiche, jeg så hos Magasinet Mad, og her blev det anbefalet at servere saucen sammen med rødspættefileter. Sauce fraiche passer dog også fint til andre stegte fiskeretter.

Jeg opfatter lidt saucen som en sommersauce, men eftersom Aarstiderne bliver ved med at putte tomater i deres grøntsagskasser (er sæsonen ikke ovre?), og jeg har et par potter persille og basilikum, der bliver ved med at overleve i vindueskarmen, jamen så var der jo ingen undskyldning. Jeg justerede dog opskriften lidt og undlod skalotteløg.

Sauce fraiche

2-3 personer

1 tomat
½ håndfuld friskhakket persille
½ håndfuld friskhakket basilikum
40 g koldt smør, skåret i små tern
2 æggeblommer
2 spsk creme fraiche 38%
salt og peber
citronsaft

Vask tomaten og skær et lille kryds i skindet ved stilken og i bunden af tomaten. Læg den i en plastik- eller metalskål og overhæld den med kogende vand. Lad den trække i 10 sekunder og tag derefter tomaten op med en ske. Læg den i en skål med iskoldt vand og lad den køle af et øjeblik, inden du forsigtigt fjerner tomatskindet med en urtekniv. Skær derefter tomaten i små tern.

Sæt en gryde med vand over på komfuret og find en skål frem, som kan stikke lidt ned i gryden (og ramme vandoverfladen), men som samtidig kan hvile på grydekanten – ligesom når du laver hollandaisesauce. Hæld æggeblommer og creme fraiche i skålen og sæt den i gryden. Pisk æggeblommerne og creme fraichen grundigt sammen, mens massen langsomt varmes op. Sørg for hele tiden at piske, så saucen ikke risikere at klumpe. Pas på, at saucen ikke bliver for varm – er du bange for, at det er ved at ske, tager du blot skålen af gryden i et stykke tid.

Når massen begynder at tykne, putter du lidt af det kolde smør i. Pisk massen, indtil smørret er optaget i saucen, og tilsæt derefter lidt mere smør. Fortsæt indtil al smørret er brugt. Tilsæt derefter tomat og krydderurter til din sauce fraiche, pisk grundigt og smag til med salt, peber og citronsaft.

Servér saucen sammen med stegt rødspætte og grøntsager – det blev svitset savoykål i dette tilfælde.

Note: Sauce fraiche er en lækker frisk sauce, som har noget fedme, men som er mere let og syrlig i forhold til hollandaisesaucen. Er rigtig god sammen med stegt fisk.

sauce fraiche, sauce, smør, hvedemel, tomater, basilikum, persille, mælk, creme fraiche, æg, æggeblommer, rødspætte, fisk


7 thoughts on “Stegt rødspætte og sauce fraiche”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *