Spareribs og nordisk coleslaw

Spareribs og nordisk coleslaw

Et par af de specialøl, jeg har købt, er i kategorien røgøl – dvs. en øl med tydelig smag af røg. Det er selvfølgelig en øl, der virkelig kan dele vandene, for den har en ret speciel smag og går bestemt ikke til al slags mad.

Røgøl anbefales meget passende til grillmad og røget mad, så det ville jeg lave her til aften. Jeg kom dog for sent hjem til at finde grillen frem – det må vente til søndag, hvor jeg vil afprøve en anden røgøl – så jeg kastede mig i stedet ud i at lave spareribs, hvor jeg tilsatte røget paprika til marinaden, så maden fik lidt ‘bålsmag’.

Der er mange forskellige måder at lave spareribs på – nogen koger kødstykkerne først, inden de grilles, andre tilbereder udelukkende spareribs på grill, mens andre igen tilbereder kødet i ovnen. Jeg har tidligere lavet en kombination af ovn og grill til tilberedning af spareribs, men denne gang satsede jeg på en 100% ovnløsning.

Spareribs og nordisk coleslaw

2 personer

4 store stykker spareribs

Marinade:
6 spsk Heinz ketchup
1 spsk røget paprika
½ tsk salt
2 tsk stødt chili
2-3 spsk muscovadosukker

Coleslaw:
– rød grønkål
– savoykål
– røgede mandler
– sød bornholmsk sennep
– olivenolie
– lidt citronsaft

Marinaden røres grundigt sammen. Smør spareribs på alle sider undtagen den, som kødstykket skal ligge på. Læg dem på en rist og sæt den nederst i ovnen med vandfyldt fad under. Skru temperaturen op på 200 grader og lad kødet stege i ca. 50 minutter – husk at smøre lidt mere marinade på et par gange undervejs. Efter 50 minutter vendes kødstykkerne og smøres med marinade, og de steger videre i 50 minutter mere. Husk at smøre mere marinade på undervejs.

Fintsnit begge kåltyper og bland dem i en skål. Grovhak mandlerne og vend dem i kålen og bland derefter en dressing af sennep, olivenolie og citronsaft. Hæld den over kålen og vend det grundigt.

Note: Spareribs blev dejligt møre og fik masser af smag fra marinaden. En rigtig god løsning, hvis ikke du lige har mulighed for at grille. Kålsalaten var ikke tænkt som coleslaw – så havde jeg nok også tilføjet lidt creme fraiche og mayonnaise – men den blev på en måde en nordisk udgave af det traditionelle spareribs-tilbehør.

Vi fik selvfølgelig øl til maden, og som tidligere nævnt var det en røgøl. Jeg vil godt indrømme, at jeg blandt andet valgte den ud fra navnet, da jeg stod i butikken, for Bryggeriet Djævlebryg har nogle ret underholdende navne. På etiketten står der blandt andet, at denne røgøl smager af kælder og hestedækken, og dette var faktisk et af de sjældne tilfælde, hvor der var sammenhæng mellem etiketteksten og flaskens indhold. Den øl smagte virkelig af hest! Det var en ret sær oplevelse. Den smager i øvrigt også temmelig meget af røg – så meget at den næsten har askesmag – og det var en meget speciel oplevelse. Jeg regner dog ikke med at kaste mig over denne øl igen, for den var trods alt lidt for mærkelig til min smag, men jeg kan godt finde på at afprøve flere af de blasfemiske øl.21 thoughts on “Spareribs og nordisk coleslaw”

 • Nøøøj hvor ser det lækkert ud – altså spareribsen, øllen not so much! Vi er også øl-elskere herhjemme og har fået et par røgøl – det var bestemt ingen fornøjelse 😉 Men en øl der ligefrem smager af hest, åh hvor jeg grinede da jeg læste det 😀 😀

  – Maj 🙂

  • Hehe, nej den øl var lidt af en udfordring! Skal prøve en røgøl mere i dag og er spændt på, hvordan den smager i forhold til Mareridt.

   Jamen det passer! Den smagte af hest! Og da jeg aldrig har været hestepige, så tiltalte smagen mig ikke rigtig 😉

 • Åååh savle savle savle …. jeg er meget stor fan af spareribs (hvilket du nok har lagt mærke til et par gange.. :P)

  Og nu bliver jeg altså nødt til at spørge; hvordan smager en hest ? ;0)

 • Sjovt med hestesmagen – vi har været ude for det samme med en hvidvin til en vinsmagning. Den lugtede simpelthen af våd hestesaddel (eller som man nu kan forestille sig sådan en lugter).

  • Det er altså en ret pudsig smag/lugt, som jeg har lidt svært ved at sætte sammen med mad. Jeg har dog prøvet et par rødvine, som havde et snert af læder i smagen, og det fungerede faktisk fint.

 • En øl, der smager af kælder og hestedækken, er lidt for vild til mig 🙂 Men din middagsret lyder superlækker!
  Da vi tidligere på året var til et arrangement i Slow Food med øl fra Hornbeer mikrobryggeri, så jeg de skønneste navne, fx Black Magic Woman 🙂

  • Det er pudsigt, du skriver det, for det er en af de øl, som jeg også har stående og skal have smagt denne måned. Skal dog lige finde ud af, hvad den skal sættes sammen med først 🙂

 • Øøøh okay – jeg tror lige jeg blev en smule forelsket der 🙂 altså i din nordiske coleslaw 🙂 Jeg er nemlig ikke vildt pjattet med den “originale” coleslaw, men tilgengæld tror jeg godt denne her kunne gå hen at blive et hit 🙂

  Tak for opskriften 😉 den er gemt et safe sted 😀

  • Nu ikke for safe – den skal også kunne findes frem igen 😀
   Og god fornøjelse. Jeg kan godt lide at lave variationer over kålsalater, for de er jo ret oplagte at bruge her om vinteren, og så mætter de godt.

  • Tusind tak. Da vi spiste dem, tænkte jeg også på, at det er alt for sjældent, vi får det. Må hellere få købt nogle flere, næste gang jeg støder på det 🙂

 • hahaha …. øl, som smager af hest. Jeg må give dig ret, det er da for sært.

  Men ellers ser menuen skøn ud. Jeg får virkelig lyst til spareribs med barbecuesmag. Måske det skyldes en lille længsel efter sommerens grillaftener 😉

  • Ja, og jeg har ellers en ret bred smag – men DET var alligevel for mærkeligt 😉

   Spareribs smager helt sikkert af sommer, så det er en god måde at få lidt sommerstemning på her om vinteren 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *