I lørdags fik jeg noget rigtig lækker mad, da jeg besøgte vegetarvennen. Jeg lovede mig selv, at det skulle jeg helt bestemt prøve at lave, men jeg havde ikke lige regnet med, at det allerede blev mandag, jeg gjorde det. Vi havde oprindeligt en anden aftale, men den blev aflyst på grund af sygdom, så pludselig skulle jeg fikse noget aftensmad – og så vidste jeg godt, hvad det skulle være, da vi havde alle råvarerne i forvejen.

Opskrifterne er fra ‘Den store vegetariske kogebog’, som indeholder rigtig mange gode opskrifter. Retterne er ikke for de kalorieforskrækkede, og jeg valgte da også at pille lidt ved dem på den front, men det smagte stadig aldeles glimrende! Den første er i den udgave, jeg lavede (her er blandt andet brugt fuldkornshvedemel, og der er skåret en del ned på olie og ost), mens den anden ret er skrevet i originaludgaven.

Oliventærte
3-4 personer
oliventærte, tærte, hvedemel, fuldkornshvedemel, smør, æggeblommer, æg, dijonsennep, smør, tomater, løg, basilikum, oliven, ost
Dej:
150 g hvedemel
100 g fuldkornshvedemel
90 g smør, hakket
2 æggeblommer
1-2 spsk vand

Fyld:
1 spsk olivenolie
2 spsk dijonsennep
15 g smør
6 almindelige tomater
3 løg i tynde skiver
1 tsk basilikum
25 g oliven, hakket
revet ost

Mel og smør puttes i blenderen og blendes, til det ligner revet parmesan. Tilsæt æggeblommer og vand og blend igen, til dejen har samlet sig. Dejen tages ud på et melet bord og æltes fort sammen. Pak den ind i film og stil den i køleskabet i en halv time.

Dejen udrulles, så den passer til en tærteform. Når formen er beklædt med dej, udklippes et stykke bagepapir, så det passer til formens bund. Oven på papiret bredes et lag tørrede bønner, og tærten forbages nu ved 210 grader i 15 minutter. Fjern derefter bønner og papir, og lad tærten afkøle et par minutter. Bland olie og sennep og smør det på bunden.

Smelt smør i en lille gryde og svits løg og tomater heri. Hæld blandingen ud over den smurte tærtebund. Drys oliven og basilikum ud over og slut af med revet ost. Bag tærten ved 210 grader i 20 minutter.

Note: Den tærte er sååå god! Vi har fået resterne af den i dag, og den fik atter ros fra gemalen. Den skal helt sikkert laves igen ved lejlighed!

Fettucine Alfredo
2-3 personer

250 g fettucine
25 g smør
70 g parmesan
1½ dl fløde
salt og peber

Kog pastaen knap mør, lad den afdryppe og kom den tilbage i gryden. Mens pastaen koger, smeltes smørret i en gryde. Tilsæt parmesan og bring det næsten på kogepunktet under omrøring. Tilsæt persille, salt og peber og rør rundt. Hæld saucen over pastaen og vend grundigt rundt – servér straks.

Note: Jeg mener ikke, at der var persille i den, vi fik i lørdags,og det puttede jeg heller ikke i. Jeg lavede halv portion af ovenstående og brugte desuden kun halv mængde smør, ligesom jeg også brugte mindre fløde og ost. Det gjorde saucen mere flydende og mindre klistret, og den smagte ikke helt så vanedannende som i lørdags – men det var også lidt sundere.

oliventærte, tærte, hvedemel, fuldkornshvedemel, smør, æggeblommer, æg, dijonsennep, smør, tomater, løg, basilikum, oliven, ostServeret med lidt salat og agurk. Pastaen er i øvrigt noget spinatpasta, jeg tog med hjem fra Frankrig i sommers.

Og så har jeg i øvrigt været heldig! Jeg har nemlig vundet førstepræmien i en konkurrence, som Kristian fra kokkekniven.com udskrev tidligere på måneden, hvor han efterlyste de bedste opskrifter med hovedingrediensen chokolade. Jeg sendte opskriften på hvid chokolademousse med kanel og citron, som er et sikkert hit her i hjemmet, og nu er jeg den heldige ejer af 14 plader økologisk chokolade og et chokolade-fonduesæt til to!

Mon ikke der skal laves lidt konfekt den næste måneds tid… og ellers er jeg sikker på, at gemalen meget gerne vil hjælpe mig af med noget af det 😉