Nytårsdessert – hindbærtårn med hvid chokolade

Nytårsdessert – hindbærtårn med hvid chokolade

Nytårsaften blev fejret i gode venners lag, og vanen tro var opgaverne fordelt, så forret, hovedret og dessert blev lavet af forskellige personer. Jeg havde valgt at stå for nytårsdessert, og jeg havde besluttet mig for, at det skulle være en smuk men let dessert at anrette, og at smagen skulle være rimelig lettilgængelig, da der var børn til stede.

Desserten var ren improvisation, så jeg var lidt bekymret for, om jeg nu fik lavet nok hindbærcreme, men det viste sig, at det passede fint. Jeg havde tilmed lidt i overskud, så der kom lidt mere fyld i tårnene end først planlagt.

Hindbærcremen til denne nytårsdessert var forholdsvis tung, for jeg ville være sikker på, at den ikke blev alt for flydende, så jeg brugte lidt mere mascarpone/flødeost, end jeg reelt set behøvede. Jeg har derfor skåret lidt ned for mængden af dette i nedenstående opskrift for at gøre moussen mere luftig. Pas dog på, at cremen ikke bliver flydende.

Jeg lavede chokoladeflagerne og siruppen aftenen inden, mens moussen blev rørt sammen få timer inden, at den skulle bruges. På den måde undgår du at stresse, hvis chokoladen størkner langsommere end forventet.

Hindbærtårn med hvid chokolade og lakrids

ca. 12 stk.

ca. 450 g Valrhona Ivoire chokolade
ca. ½ spsk rålakridspulver, Johan Bülow

Mousse (nok til 12-15 personer):
200 g flødeost
300-400 g mascarpone
½ l piskefløde
1-1½ dl flormelis
5-6 dl hindbær, drænet (ca. 800 g)

Hindbærsirup:
1 dl saft fra de drænede hindbær
½ dl rørsukker
evt. ½ dl kirsebærsaft

Hak chokoladen meget fint og hæld en fjerdedel i en skål, som du smelter langsomt – enten over vandbad eller i mikrobølgeovn. Chokoladen må endelig ikke få for meget varme, da den så får en blakket overflade, og det er ikke særlig pænt. Når chokoladen lige akkurat er smeltet, hælder du ½-1 dl finthakket chokolade i og rører godt rundt, indtil det er smeltet. Hvis der er bitte små stykker chokolade, som ikke vil smelte helt, gør det ikke så meget, da flagerne alligevel bliver lidt ujævne ved udsmøringen.

Tag et stykke bagepapir og tegn 12 cirkler på det – brug enten et glas, en kop eller en madring (det gjorde jeg) som skabelon. Vend papiret om og smør så forsigtig chokolade ud i cirklerne. Jeg brugte en madring med en diameter på 7,5 cm, og her skulle jeg bruge ca. en teske smeltet chokolade til hver. Sørg for, at chokoladen er fordelt godt ud på hver cirkel, og at der ikke er huller i overfladen. Strø lidt rålakrids på de første tolv chokoladeflager, inden de størkner, og lad dem så tørre.

Når chokoladeflagerne er tørret helt (hellere vente fem minutter mere, end din tålmodighed rækker – så er de lettere at flytte), lirker du dem forsigtigt af bagepapiret og lægger dem i en beholder (hvis du laver dem dagen før) – brug lidt hvid køkkenrulle mellem lagene. Fortsæt på denne måde, indtil du har lavet 48 chokoladeflager (heraf 12, der er drysset med rålakrids).

Pisk flødeost og mascarpone sammen og tilsæt flormelis samt de drænede hindbær. Hold gerne lidt igen med flormelissen – det er en god idé at lave en forholdsvis syrlig hindbærcreme, da chokoladeflagerne vil være med til at gøre desserten rimelig sød. Det er dog helt op til dig, hvor sød du vil have desserten. Pisk fløden til skum – dem må ikke være for hårdt pisket, sørg gerne for at skummet er ret blødt – og vend skummet i cremen. Smag gerne hindbærcremen til med flormelis eller hindbær afhængig af, om du vil have den mere sød eller syrlig.

Hæld hindbærsaften og sukkeret i en lille gryde og varm det op. Lad det simre i ca. fem minutter og smag det evt. til med kirsebærsaft, så det får en kraftigere smag, der vil passe godt til rålakridsen. Lad det afkøle. Hvis det bliver for kompakt, når du skal bruge det, kan du evt. lune det, så det smelter.

Når du skal anrette desserten, finder du tolv tallerkner frem, smører lidt hindbærsirup på dem alle og stabler derefter tårnene, så der er fire lag chokoladeflager og tre lag hindbærcreme. Husk at bruge chokoladeflagerne med lakrids som top.

Note: Sød, syrlig og nærmest sommerlig nytårsdessert – og så alligevel ikke, for cremen er forholdsvis tung, og kirsebærsaften er med til at give siruppen en dybere og mere vinteragtig smag. Du kan variere denne nytårsdessert i det uendelige, hvor du kan udskifte den hvide chokolade med en lys eller mørk chokolade eller udskifte hindbærrene med jordbær, skovbær, stikkelsbær eller noget helt fjerde. Kun fantasien sætter grænser.13 thoughts on “Nytårsdessert – hindbærtårn med hvid chokolade”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *