Buttered beer og brietærte

Buttered beer og brietærte

Da jeg havde besøg i lørdags, fik vi lidt at spise om eftermiddagen. Jeg havde fundet frem til en brietærte i ‘Middelaldermad’, og jeg fik lyst til at servere noget varmt at drikke til. Jeg er flere gange stødt på buttered beer, og vi fik da også en børnevenlig Harry Potter-udgave, da vi var i London, men en rigtig buttered beer har jeg ikke smagt før. Jeg er dog ikke sikker på, at man kunne få denne drik i middelalderen, for selve opskriften, som jeg har set hos Anarkisten, er fra slutningen af 1500-tallet. Jeg fulgte næsten opskriften – jeg måtte dog udelade stødte nelliker, da det sidste blev brugt i julen.

Buttered beer

3 mindre glas

½ l ale – jeg brugte Williemoes Ale
2 æggeblommer
50 gram rørsukker
1 tsk honning
½ tsk stødt kanel
½ tsk stødt ingefær
Friskreven muskat
2 spsk smør

Put æggeblommerne og sukkeret i en kasserolle og pisk det grundigt sammen med et piskeris. Tilsæt krydderier og hæld lidt af øllet i. Pisk det sammen med æggemassen og hæld så resten af øllet i, inden du sætter kasserollen over middel varme. Varm det forsigtigt op under konstant piskning, indtil det er meget varmt – det må ikke koge. Tag gryden af varmen og pisk smørret i og servér det med det samme.

Note: Buttered beer er en krydret og meget sød drik – for sød til min smag desværre, men jeg er heller ikke særlig god til varm øl i det hele taget (øllebrød er en af de få retter, der kan få mig til at rynke på næsen), så det var måske ikke så overraskende. Men er du til søde, varme drikke, kan buttered beer godt være noget for dig.

brietærte, ostetærte, tærte, madtærte, ost, mørdej, tærtedej, hvedemel, smør, brie, æg, fløde, creme fraiche, ingefær, safran

Her lavede jeg også en smule ændringer. Jeg brugt et helt æg mere (og undlod til gengæld at bruge 3 ekstra æggeblommer, da jeg ikke ville ende med æggehvide-rester), og så brugte jeg en creme fraiche på 18% i stedet for 38%.

Brietærte

Mørdej:
160 g hvedemel
130 g iskoldt smør
0.25-0.5 dl vand

Fyld:
500 g brie
4 æg
1 dl piskefløde
1 dl creme fraiche 18%
t sk stødt ingefær
½ tsk salt
½ tsk rørsukker
½ g safran

Smuldr smørret i melet og saml det med vand, så du får en kugle dej. Læg den i køleskabet et kvarter, inden du ruller den ud på et meldækket bord. Bred den ud i et smurt tærtefad – jeg brugte et på ca. 26 cm. Skær skimmel-laget af brien, og put osten i en blender sammen med resten af fyldet. Blend det til en ensartet masse og fordel det ud over tærtedejen. Bag tærten ved 200 grader i 15-20 minutter.

Note: Mild, behagelig tærte. Jeg savnede lidt mere kant – lidt mere krydring, men den er lettilgængelig og hurtig at lave.10 thoughts on “Buttered beer og brietærte”

 • Uh, jeg har ville prøve buttered beer siden jeg læste om det i Harry Potter første gang, men efter din beskrivelse ved jeg ikke lige, om det bliver foreløbig. Hmm. Brietærten derimod lyder ganske skøn!

 • Brietærten lyder skøn. For at få lidt mere smag, kan du også prøve at beholde skimlen på. Der sidder nemlig rigtig meget smag i skorpen på en ost. Og da du blender hele molevitten (og bruger en brie på pasteuriseret mælk), så tænker jeg, at det kunne gå an. Du kan jo også eksperimentere med at blande brie med noget andet ost, f.eks. en godt lagret gul ost (måske Västerbotten?) eller blåskimmelost.

  • Det overvejede jeg også, men jeg tænkte, jeg hellere måtte følge opskriften, så det blev mere autentisk 🙂

   Skulle jeg lave en moderne ostetærte, så ville jeg sandsynligvis vælge gorgonzola eller evt. en almindelig gul – men stærk – ost.

 • Jeg må nok melde pas på butterbeer.

  Sidder netop og ser en af filmene om den lille troldmand (igen igen) og i følge bøgerne drikkes det med velbehag.
  Men nok er jeg blevet bedre venner med æg, men æg i varm øl, det er jeg ikke modig nok til – endnu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *