Nøddekurv med is

nøddekurv, dessert, nøddedessert, nødder, hasselnødder, hvedemel, fløde, rørsukker, smørJeg fik denne opskrift på nøddekurv af min svigermor for snart ti år siden, og det er en ret enkel opskrift, som vækker lykke, når du vil anrette desserter ekstra smukt. Nøddekurv er rimelig let at lave, hvis du er lidt forsigtig, men sørg altid for at lave et par ekstra, så du er på den sikre side. Jeg har lavet nøddekurvene flere gange, men har aldrig fået blogget om dem før nu, så de var oplagte at lave igen i forbindelse med nødde-benspændet.

Nøddekurv
8 stk.

100 g nødder – jeg brugte hasselnødder
75 g smør
100 g rørsukker
2 spsk hvedemel
2 spsk fløde
et lille knips salt

hasselnødder, nødderStart med at tage ca. en tredjedel af nødderne fra. Disse skal hakkes meget fint – som de fineste stykker herover. Resten af nødderne blendes.

Hæld nødderne i en lille kasserolle sammen med resten af ingredienserne. Varm det langsomt op og tag kasserollen af komfuret, når smør og sukker er smeltet.

nøddekurv, dessert, nøddedessert, nødder, hasselnødder, hvedemel, rørsukker, smørSæt fire klatter af nøddemassen på en bagepapirbeklædt bageplade. Klatterne skal ligge langt fra hinanden, da de flyder ud under bagningen – men sørg for, at de ikke er for tæt på kanten af pladen, da de så bliver ujævne.

Bag dem i 7-10 minutter ved 200 grader. Hold godt øje med dem – de skal være let brændte i kanten som på billedet herunder.

nøddekurv, dessert, nøddedessert, nødder, hasselnødder, hvedemel, rørsukker, smørTag pladen ud af ovnen. På ovenstående er en af klatterne kommet lige lovlig tæt på kanten af bagepladen, så den bagte dej mere har form som en trekant i stedet for en cirkel.

Lad nøddekagen køle lidt af, så den begynder at stivne. Nu skal du både være hurtig og lidt fingernem. Brug en paletkniv til at vippe en nøddekage af bagepladen og form den forsigtigt over bunden af en kop. Nøddekagen skal være så varm, at den stadig er smidig og bøjelig, men samtidig heller ikke så varm og skrøbelig, at den går i stykker, lige så snart den bliver foldet omkring koppen. Hvis nøddekagerne afkøles for hurtigt – for eksempel hvis du bruger lang tid på at forme hver nøddekurv – så prøv evt. at putte de resterende nøddekager i ovnen igen i kort tid, så de bliver varme og bløde igen.

nøddekurv, dessert, nøddedessert, nødder, hasselnødder, hvedemel, rørsukker, smørLad hver nøddekurv stivne – det tager få minutter. Hvis du ikke skal bruge dem inden for en time efter, at du har bagt dem, så læg dem forsigtigt i en lufttæt beholder, så de kan holde sig tørre og sprøde. Pas på – de er ret skrøbelige.

nøddekurv, dessert, nøddedessert, nødder, hasselnødder, hvedemel, rørsukker, smørDet er helt op til dig, hvad du har lyst til at servere i en nøddekurv. Jeg har primært brugt dem til hjemmelavet is – i dette tilfælde serverede jeg dem sammen med mørk chokoladeis (denne gang dog uden peanuts) og hyldebærsorbet. Du kan dog også vælge at servere en nøddekurv med frisk frugt.

5 thoughts on “Nøddekurv med is

    • Jeg tror desværre aldrig, jeg smagte dem, mens jeg var barn – der fik vi som regel islagkager fra Hjem-Is (!). Men de senere år har jeg fået dem flere gange, og det er nu en fin måde at servere dessert på 🙂

  1. De ser nu så festlige ud. Jeg har tit lavet dem til nytår. I min opskrift skal de bages enkeltvis, men det kan da godt være jeg skal vove pelsen og bage flere på en gang.

    Kh.
    Anne-Marie

    • Det lykkedes i hvert fald fint her – omend man skal passe på, man ikke kommer for tæt på kanten, som jeg gjorde i første portion 🙂

  2. Pingback: Nøddekurve Til Is Og Andre Rare Sager | Bærmonster

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *