Frisk agurkeis

agurkeis, is, agurk, agurkegranité, granité, mundrenser, gin, mynte, lime, sirup

En frisk agurkeis er en glimrende ‘mundrenser’, som du kan servere, når du forkæler dine gæster med flere retters mad. Her vil en smule agurkeis mellem to retter være med til at fjerne smagsindtrykkene fra den forrige ret og gøre munden og gøre den klar næste ret.

Jeg fandt inspiration i en opskrift, jeg havde set på et tidspunkt i Samvirke men sjussede mig frem til blandingsforholdene.

Frisk agurkeis
4-6 personer

1 agurk, skrællet
1 dl gin
2 spsk limesaft
10 friske mynteblade
½-1 spsk lys sirup
en knivspids salt

Blend ingredienserne til en lind puré. Hæld puréen i en sigte og pres agurkekødet let. Hæld agurkesaften over i en lille plastbeholder og stil den i fryseren i minimum 6 timer inden servering.

Pynt isen med lidt mynte eller agurk, inden du serverer den som mundfrisker.

Note: En frisk og mild agurkeis, som ‘renser munden’ mellem retterne.

Bananis med lakridssirup

bananis, lakridssirup, lakrids, banan, fløde, mælk, rørsukker

Det er sommer og dermed issæson, så gemalen bad mig om at lave en bananis med lakridssirup! Det er en issmag, han længe har talt om, for han kan virkelig godt lide kombinationen af bananskumsslik og lakrids, så jeg blev kraftigt opfordret til at eksperimentere med dette.

Jeg tog udgangspunkt i min opskrift på bananis uden sukker. Denne gang tilføjede jeg dog lidt sirup for at gøre den mere cremet, og så lavede jeg en simpel lakridssirup, som blev rørt i den næsten færdige bananis.

Bananis med lakridssirup

200 g meget modne bananer (svarer til ca. 3 medium bananer)
1 dl fløde
1 dl letmælk
½ dl sukkersirup

Lakridsirup:
1 dl rørsukker
1 dl vand
1½ spsk lakridsgranulat

Start med at lave lakridssirup. Her hælder du alle ingredienserne i en lille kasserolle og varmer det langsomt op. Lad det simre i ca. 10 minutter, hvor du rører jævnligt i det, så det ikke brænder på. Lad derefter siruppen køle af.

Mens lakridssiruppen køler af, hælder du bananer, fløde, mælk og sirup i en blender og blender det til en ensartet masse. Hæld bananmassen i en ismaskine og kør det, indtil du får en cremet bananis. På dette tidspunkt skulle lakridssiruppen gerne være kølet af. Når du hælder bananisen over i en beholder, rører du samtidig lakridssiruppen i med et par gode tag med en ske. Stil isen i fryseren et par timer.

Note: Kombinationen af banan og lakrids er klart en undervurderet smagskombination! Jeg kan godt lide den kraftige dybe lakridssmag sammen med den milde banansmag. En fin og anderledes is – men ikke helt nær så køn som hindbæris. Heldigvis er det ikke udseendet, der tæller 😉

Fortnite-kage med kirsebæris

fortnite-kage, fortnite, fortnite-dessert, fortnite cake, fondant, islagkage, kage, lagkage, fløde, husblas, kirsebær, rørsukker, smør, vanilje, Amaretto, isFortnite-kage stod øverst på ønskelisten, da jeg spurgte ældstenevøen, hvad hans fødselsdagskage skulle være udformet som. Fortnite er et af de mest populære computerspil lige nu, og jeg havde godt på fornemmelsen, at det var det, han ville foreslå. Jeg har ikke noget imod en udfordring, men eftersom hans fødselsdag blev holdt en lørdag, og vi havde travlt hele ugen, så vidste jeg, at jeg ikke ville have megen tid til projektet. Jeg valgte derfor at medbringe to islagkager, hvor denne Fortnite-kage var den ene, mens citron-islagkagen fra i går var den anden.

Og hvordan udformer man så en Fortnite-kage? Det kan man gøre på mange måder, men da jeg ikke havde så meget tid, så tænkte jeg, at jeg ville lave en af de mest ikoniske figurer fra spillet – nemlig en blå-lilla supply llama. Den ser så dejlig gakket ud, og så tænkte jeg, at den ville se flot ud på kagen.

Så ja – en Fortnite-kage er dermed første ret i månedens pyntet mad-benspænd 🙂

Fortnite-kage med kirsebæris
10-12 personer

Bund:
300 g biscotti eller lignende mandelsmåkager
75 g smeltet smør

Mandelmousse:
5 blade husblas
1 dl rørsukker
1 tsk vanilje
½ dl vand
3 spsk Amaretto
4 dl fløde

Kirsebærmousse:
500 g kirsebærsauce
3½ dl fløde
5 blade husblas

Knus småkagerne til krummer og bland dem med smeltet smør. Fordel krummemassen ud over en springform (ca. 26 cm i diameter), hvor bunden er betrukket med bagepapir.

Læg husblassen til mandelmoussen i blød i koldt vand.

Hæld sukker, vand og vanilje i en kasserolle og varm det langsomt op, indtil sukkeret er smeltet. Tag kasserollen af varmen og rør Amaretto i sammen med den udblødte husblas. Lad siruppen køle af, indtil den er håndvarm. Pisk fløden til skum og rør den med lette bevægelser sammen med siruppen. Fordel mandelmoussen over småkagebunden og stil springformen i fryseren i mindst fire timer.

Læg husblassen til kirsebærmoussen i blød i koldt vand. Smelt den over et vandbad eller i mikroovnen og rør den derefter ud i kirsebærsaucen.

Pisk fløden til skum og vend den sammen med kirsebærsaucen. Fordel kirsebærmoussen ud over islagkagen og stil den i fryseren i mindst fire timer.

Og så er det tid til at lave pynten til din Fortnite-kage. Til denne funky lama skal du bruge:

Fondant i
–  lyseblå
–  mellemblå
–  violet
–  lilla
–  lysebrun
–  mørkebrun
–  hvid

Derudover skal du bruge et spækbræt, en lille skarp kniv, nogle tandstikker, en sort tusch til kager, et eller flere billeder af lamaen samt ro og tålmodighed.

Ahja – og et par billeder af lamaen.

Jeg startede med at forme kroppen. Havde oprindeligt tænkt mig, at den skulle stå op, men min fondant var meget blød, så jeg besluttede, at det var sikrest at lade den ligge ned fra start.

Og så var det ellers bare om at lave ‘skørter’ (eller rettere sagt papirfrynser – bare i fondant). Jeg rullede tynde pølser af fondant, trykkede dem flade og skar dem til, så de var lige brede, inden jeg skar ‘frynser’. Derefter blev de lagt i lag på selve lamakroppen og hæftet forsigtigt i siderne.

Benene blev lavet ved at rulle lidt tykkere pølser af fondant, inden jeg stak en halv tandstik i hver, som derefter blev presset fast i figuren. Prikken i øjet blev tegnet med en kagetusch (kan købes i kagespecialbutikker ligesom fondanten).

… og sådan blev resultatet. Jeg tror, det tog lidt over en time – nok omkring en time og et kvarter. Da jeg var færdig med lamaen, røg den i fryseren, og så blev den lagt oven på islagkagen lige inden servering.

Citron-islagkage med vaniljekransebund

citron-islagkage, islagkage, is, citroner, fløde, smør, græsk yoghurt, isdessert, husblasÆldstenevøen havde fødselsdag for nylig, og her medbragte jeg to islagkager (ligesom ved lillebroderens fødselsdag sidste måned, hvor jeg medbragte en islagkage med koldskålsmousse og jordbærmousse samt en islagkage med hindbær og chokolade).

Den ene islagkage var denne citron-islagkage – en enkel dessert, som bestod af en småkagebund (baseret på vaniljekranse) samt en citronmousse.

Citron-islagkage
10-12 personer

Bund:
300 g vaniljekranse eller vaniljesmåkager
75 g smeltet smør

Citronmousse:
6 blade husblas
2 dl rørsukker
2 tsk vanilje
Saft og skal fra 2 økocitroner
4 dl fløde
2½ dl græsk yoghurt – gerne 10%

Knus vaniljekransene – for eksempel ved at hælde dem i en frostpose og banke dem med en kødkammer eller kagerulle. Bland småkagekrummerne med smeltet smør og fordel dem ud over en springform (ca. 26 cm i diameter), hvor bunden er betrukket med bagepapir.

Læg husblassen i blød i koldt vand.

Hæld sukker, citronsaft, citronskal samt vanilje i en kasserolle og varm det langsomt op, indtil sukkeret er smeltet. Tag kasserollen af varmen og hæld den udblødte husblas i. Rør godt rundt. Lad siruppen køle af, indtil den er håndvarm og rør derefter yoghurten i. Pisk fløden til skum og vend det med lette bevægelser i yoghurtmassen. Fordel citronmoussen over kiksebunden og stil springformen i fryseren i mindst fire timer.

Tag din citron-islagkage ud af fryseren mindst tyve minutter før, at den skal serveres. Du kan evt. pynte den med krymmel i sjove farver, friske bær eller kandiserede citroner.

Note: En mild og dejlig citron-islagkage, hvor citronen giver et frisk strejf til den milde søde is.

Islagkage med hindbær og chokolade

islagkage med hindbær, lagkage, is, dessert, kage, chokolademousse, chokolade, æg, fløde, rørsukker, husblas, hindbærmousse, hindbær, lakridspulver, smørI sidste uge bloggede jeg om en sommerlig islagkage med koldskålsmousse, jordbærmousse og en bund på kammerjunkere, og nu følger jeg op med en islagkage med hindbær, chokolade og Oreos-lakridsbund! Anledningen var atter mindstenevøens fødselsdag, og hvis du undrer dig over, hvorfor kagen er pyntet med knuste Oreos og asparges-broccoli, så var det altså den unge mand selv, der ønskede broccoli! Don’t ask… ungdommen nu til dags… 😛

Jeg tog udgangspunkt i min gamle opskrift på islagkage, men justerede lidt på nogle af målene og brugte lys og mørk chokolade i stedet for hvid chokolade.

Islagkage med hindbær og chokolademousse
10-12 personer

Bund:
300 g Oreos, knuste
2 spsk lakridspulver
75 g blødt smør

Chokolademousse:
150 g lys chokolade
100 g mørk chokolade
1 spsk smør
3 æggeblommer
3½ dl fløde

Hindbærmousse:
450 g hindbær (fra frost, optøede)
6 blade husblas
½ dl vand
1½ dl rørsukker
3½ dl fløde

Bland de knuste Oreos med smørret og bred det ud i en springform, hvis bund er beklædt med bagepapir. Tryk det godt sammen.

Hak chokoladen og smelt det langsomt i en gryde sammen med smørret. Når chokoladen er smeltet, tager du gryden af varmen. Lad det køle af, så det er håndvarmt, og pisk så æggeblommerne i. Pisk fløden til skum og vend den forsigtigt i chokoladen. Hæld chokolademoussen ud over bunden og stil springformen i fryseren i mindst fire timer.

Så er det tid til hindbærmoussen. Læg husblassen i blød i iskoldt vand. Varm vand og rørsukker op i en gryde, indtil sukkeret er smeltet. Tag gryden af varmen. Smelt den opblødte husblas i den varme sirup. Blend hindbærrene og tilsæt derefter siruppen, der blendes grundigt sammen med hindbærmassen. Pisk fløden til skum og vend den forsigtigt i hindbærmassen.

Hæld hindbærmoussen ud i springformen og sæt den i fryseren i mindst fire timer.

Note: En indbydende islagkage med hindbær, chokolade og masser af smag! Denne islagkage er en anelse tungere i smagen og vil derfor også fungere fint som dessert om efteråret – men altså – islagkager kan jo spises året rundt, så bare slå dig løs!

islagkage med hindbær, lagkage, is, dessert, kage, chokolademousse, chokolade, æg, fløde, rørsukker, husblas, hindbærmousse, hindbær, lakridspulver, smør