Lancashire Hotpot

Lancashire Hotpot, engelsk, oksesmåkød, oksekød, simremad, hvedemel, løg, gulerødder, timian, merian, hønsebouillon, bouillon, engelsk sauce, bagekartofler, kartofler, smørDet er muligt, at engelsk mad ikke lige forbindes med friske, sprøde grøntsager og en bred smagspalette, men comfort food kan de nu sagtens lave, og en ret som Lancashire Hotpot er en rigtig skøn efterårsret, som er perfekt til de køligere dage, vi snart går i møde.

Oprindeligt blev Lancashire Hotpot lavet med lammekød, men i de mere moderne versioner kan man også finde på at bruge oksekød eller endda bacon. Da jeg havde noget oksesmåkød fra Bondegården i fryseren, så blev det brugt i retten.

Jeg har set en del forskellige versioner af retten på internettet, og ifølge Wikipedia er der også mange regionale udgaver. Jeg valgte at sjusse mig lidt frem ud fra de retningslinjer, som Wikipedia-artiklen angav, og så brugte jeg Foodfanatics tip mht. at putte lidt smør oven på kartoflerne og først bage fadanretningen et stykke tid med stanniol over, så overfladen ikke blev alt for grillet.

Lancashire Hotpot
4-5 personer Lancashire Hotpot, engelsk, oksesmåkød, oksekød, simremad, hvedemel, løg, gulerødder, timian, merian, hønsebouillon, bouillon, engelsk sauce, bagekartofler, kartofler, smør

700 g oksesmåkød
ca. 1½ dl hvedemel
smør til stegning
1 stort løg, skåret i tynde både
to gulerødder, skrællet og skåret i skiver
2 tsk frisk timian
1 tsk frisk merian
4 dl hønsebouillon
3 spsk engelsk sauce
salt og peber
3 store bagekartofler
meget tynde skiver smør

Skær kartoflerne i tynde skiver og læg halvdelen i et lag i bunden af et dybt fad – sørg for, at kartoffelskiverne overlapper hinanden. Vend oksekødet i melet og brun det på en pande. Fordel kødet oven på kartoflerne. Svits løg og gulerødder på en pande sammen med lidt olie i nogle minutter. Tilsæt timian, merian og bouillon og lad det koge op. Smag til med engelsk sauce, salt og peber og hæld det så over i fadet med kødet. Dæk det med resten af kartoffelskiverne og top fadet med de tynde skiver af smør.

Dæk fadet med stanniol og sæt det i ovnen ved 180 grader i en halv time. Tag sølvpapiret af og lad det bage i yderligere en halv time.

Note: Lancashire Hotpot er en rigtig dejlig fadservering, som – ligesom lasagne – tilmed er endnu bedre dagen efter, så det er en perfekt Stop Spild af Mad ret, for du kan både bruge en masse rester til selve retten, ligesom den er god at lune dagen efter. Jeg har lavet en forholdsvis kødtung udgave, men du kan sagtens bruge mindre kød og flere grøntsager – for eksempel svampe.

Lancashire Hotpot blev i øvrigt nydt med en god, mørk stout. Ok, måske burde jeg ikke sige mørk men sort som tjære, men den var overraskende mild i forhold til det dystre udseende og slet ikke så tung, som stout ellers kan være. En glimrende øl, som måske var på kanten til at være for tung og sød i smagen til denne ret, men det gik lige.

16 thoughts on “Lancashire Hotpot

 1. Uhh det ser virkelig lækkert ud! Jeg kender slet ikke den ret, men er helt sikkert noget der passer til årstiden og mine smagsløg 😀

  – Maj 😀

  • Det er en rigtig god alt-i-én-ret, og husk endelig at lave rigelig af den, så der også er noget at varme op dagen efter 🙂

 2. Comfort food er helt rigtigt 🙂 Derfor virker det også som det perfekte tidspunkt på året at have et benspænd med engelsk mad, det passer så godt til efteråret, meeen ikke helt så godt til sommer og sol. Jeg har faktisk aldrig prøves Lancashire hotpot, men tit overvejet det – mon ikke det snart er tid, efter at have set dette skønne indlæg 🙂

  • Benspændet er i høj grad valgt i denne måned, fordi vi nu går over til efterårsretterne, og her passer det engelske køkken rigtig godt ind 🙂

 3. Ikke et ondt ord om engelsk mad – comfort food især – igen er det jo bare det med at lave det ordentligt. Gode råvarer, god tilberedning – så kan det ikke gå galt. Hotpots, langtidsstegte lammeskanke, diverse pies som pork & apple pie – mums.
  vh/Karen

 4. En dejlig ret, nu det rusker sådan udenfor!
  Dejligt at du påpeger det med resterne begge veje, og angiver mulighed for flere grøntsager og en mindre mængde kød – den version napper jeg;-)

 5. Pingback: Melting bisquits | Piskeriset på eventyr

 6. Pingback: Melting bisquits | Piskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *