svampe, svampeturI går var vi på svampetur med gemalens kolleger, og i modsætning til sidste år var der ganske pænt vejr – til gengæld var der ikke særlig mange (spiselige) svampe! Men efter ca. fire timers ihærdig søgen endte vi da alligevel med at kunne lave tre forskellige stuvninger – en med trækantareller (og et par mikro-kantareller samt sorte trompethatte), en med forskellige rørhatte og en med diverse svampe (blandt andet en del rødmende fluesvampe – jojo, de kan spises!).

Turen startede om formiddagen, så da vi nåede frokosttid, hev vi madpakkerne frem. Jeg havde selvfølgelig benyttet chancen til at lave lidt engelsk mad, så gemalen og jeg spiste cornish pasty. Cornish pasty er dejpakker fyldt med kød og grøntsager, og det er en ret, der er perfekt til madpakker. Retten har da også en fortid som minearbejdernes frokostret.

Dejen til den klassiske cornish pasty indeholder vegetabilsk fedt, og fyldet skal bestå af oksekød, kålrabi og kartofler. Jeg kunne dog ikke dy mig og valgte at lave en nyfortolkning af retten – dels havde jeg hverken vegetabilsk fedt eller kålrabi, dels var der lige lovlig meget fyld i forhold til dej, så jeg undlod også kartoflerne, selvom jeg egentlig havde planlagt at tage dem med i første omgang. Jeg tog udgangspunkt i Foodfanatics opskrift og kombinerede den med ovenstående ændringer.

cornish pasty, engelsk, hvedemel, smør, hakket oksekød, oksekød, løg, spidskålCornish pasty
2 personer

Dej:
250 g hvedemel med et højt proteinindhold
75 g smør
en smule salt
0,75 dl vand
æg til pensling

Fyld:
200 g hakket oksekød
1 løg, finthakket
110 g finthakket spidskål
salt og peber
en smule smør

Gnid smørret ud i melet. Ælt resten af ingredienserne i, indtil du har en fast og ensartet dej. Sæt den i køleskabet i tre timer. Kort tid inden, at dejen skal ud af køleskabet igen, fintsnitter du både løg og spidskål og blander det godt med oksekødet samt salt og peber.

Del dejen i to lige store klumper. Rul dejen ud – gør det omhyggeligt og sørg for, at den udrullede dej er er rund som en tallerken. Alternativt kan du også rulle hele dejen ud og bruge en frokosttallerken som skabelon, når du skærer den overskydende dej væk. Læg fyldet på den ene side af dejcirklerne og vær obs på, at der er et par cm fri ud til kanten. Læg en lille smule smør oven på fyldet og vip så den anden halvdel af dejcirklen oven på fyldet. Pres forsigtigt kanterne mod hinanden og fold dejen hele kanten rundt. Pensl cornish pasty med æg og skær et lille hul i toppen, så dampen kan slippe ud under bagningen.

Bag din cornish pasty ved 180 grader i ca. 40 minutter.

Note: Ret god måde at få frokost på, og cornish pasty er helt perfekte til en skovtur! En anden gang vil jeg nok spice fyldet lidt op med lidt hp sauce eller flere krydderier.

Jeg tog selvfølgelig også en række billeder på skovturen – dog mest af de ikke-spiselige svampe, for de spiselige, som vi fandt, røg med det samme ned i kurven – haps!