doughnuts, donuts, kage, dessert, hvedemel, smør, rørsukker, æg, gær, mælk, kardemommeEn af de ting, jeg har glædet mig til at prøve i månedens benspænd, er doughnuts. Hvem har ikke på et eller andet tidspunkt set mindst én amerikansk film, hvor der er blevet gnasket doughnuts? Og så er det jo en fantastisk undskyldning for at lege med glasur og krymmel…

Meget apropos doughnuts så tjek lige den fantastiske video, som frk. Bibo har lagt op.

Jeg fandt en opskrift på Alletiders Kogebog, som jeg tilpassede. Jeg brugte smør i stedet for margarine og lidt mere eller mindre af et par af de andre ingredienser.

Doughnuts
9 stk.

350 g hvedemel
60 g smør
30 g rørsukker
1 æg
25 g gær
1½ dl lun letmælk
en lille smule salt
½ tsk kardemomme

Olie til friturestegning

Smørret smuldres i melet. Tilsæt derefter sukker, salt og kardemomme. Rør gæren ud i en anden skål sammen med mælken og bland det derefter i melblandingen sammen med ægget. Ælt dejen godt igennem og lad den hæve overdækket et lunt sted til dobbelt størrelse.

Del dejen i ca. 9 stykker, form dem som glatte boller og stik en finger igennem hver bolle og drej rundt, til der er et tydeligt hul i hver. Lad dem hæve i et kvarters tid. Varm olien godt op og kog et par doughnuts ad gangen – vær opmærksom på, at det går ret hurtigt. Læg dem på fedtsugende papir. Når de er kølet af, kan du dekorere dem med glasur og krymmel.

Note: Øj, jeg er fan af denne opskrift! De slår ganske vist usædvanligt hårdt – både mht. sukker- og fedtindhold er det jo ikke lige hverdagskost for mig, så det mættede temmelig meget, men det smagte uforskammet godt. Vi kunne spise én hver – resten havde jeg heldigvis ikke puttet glasur på, så de røg i fryseren med det samme. Jeg kan varmt anbefale at prøve denne her, men jeg vil lige overveje, om ikke der skal lidt mindre glasur på næste gang – og evt. også prøve, hvordan de bliver, hvis de smøres med fedtstof og bages i ovnen – selvom det muligvis lyder blasfemisk.

I dag har jeg i øvrigt hygget med mig at undersøge de nye muligheder på den hjemmeside, hvor jeg plejer at låne lydbøger. Det kan du læse mere om på bogbloggen.