Bagels med røget laks
En af de ting, jeg forbinder med USA, er bagels. Gennem en del år har jeg undret mig lidt over, hvorfor lige præcis denne type ‘bolle’ er så populær derovre (især på grund af hullet), men nu har jeg læst om bagelens oprindelse på Wikipedia og er blevet lidt klogere.
Jeg fandt en opskrift på bagels i ‘Gyldendals bagebog’, som jeg tog udgangspunkt i. Her hæver dejen dog kun ca. to timer, hvilket er kortere end i de traditionelle bagels, men jeg går ud fra, at det er for at tilpasse opskriften til den moderne, fortravlede familie. Jeg erstattede mælk med vand, og så brugte jeg et helt bæger æggeblomme i stedet for en halv.
Bagels
9 stk.
2½ dl lunkent vand
25 g gær
1½ tsk salt
½ tsk sukker
2 spsk olie
2 æggeblommer
ca. 500 g kraftigt hvedemel
sesamfrø
Bland gær og vand og tilsæt derefter salt, sukker og olie – og tilføj derefter melet lidt efter lidt, indtil du har en smidig dej. Læg dejen i en skål og læg film over, inden skålen sættes et lunt sted. Lad dejen hæve i ca. 2 timer, til den er nået dobbelt størrelse. Ælt dejen let igennem og del den i ni stykker. Form dem til boller og prik et hul i midten af hver, som du udvider ved at svinge dejen rundt om tommel- og pegefinger. Lad dem efterhæve på en bageplade med bagepapir i en halv time.
Bring en stor gryde med vand i kog, kom to til tre bagels i ad gangen og lad dem koge i et halvt minut på hver side. Tag dem op med en hulske og lad dem dryppe lidt af, inden de lægges tilbage på bagepapiret.
Pensl alle bagels med æggeblomme og drys sesamfrø på, inden de sættes i ovnen ved 200 grader i 20-25 minutter. Når de er kølet tilpas af, smøres de med flødeost med hvidløg og lægges sammen med salat og røget laks.
Note: Det var lettere at lave luftige og gode bagels, end jeg havde frygtet. Jeg var spændt på, hvad kogningen ville gøre ved overfladen af dem, men det fungerede fint. Og så er kombinationen af smøreost, brød og røget laks jo altid et hit… Et godt eksperiment i forbindelse med mit amerikanske benspænd!
mums – det må helt sikkert prøves af. Låner din opskrift.
Hilsen Gitte S
Uhmmm det ser super lækkert ud :savl:
Første gang jeg kastede mig ud i at lave bagels var det med blåbær i… havde dog en lettere katastrofe i form af at ikke havde køkkenrulle de kunne dryppe af på, så tænkte at toiletpapir vel måtte være lige så godt.
BIG mistake 😛 Det endte med at halvdelen måtte skæres væk.
Måske jeg skulle prøve at begive mig ud i det igen en dag…
Hvor er de fine !
De få gange jeg har skulle lave boller med hul i, er det forsvundet… Måske har hæve tiden været for kort.. !
Hyggehygge
Marianne
Uhmmm bagels… og så endda hjemmebagte bagels med laks og smøreost. Første gang jeg lavede dem, var jeg også meget betænksom vad at komme dem i kogende vand 🙂 Men det gik jo godt og var ret nemt at lave.
Hej Gitte S!
Bare i orden – det smagte også godt 🙂
Litzy – åhnej – jeg havde nu ikke troet, at de ville klæbe sig så meget fast til papiret! :-O
Men ja, det skal du prøve – de smagte godt 🙂
Jule Mig – mange tak! Jeg sørgede for at holde hullerne ved lige både inden de skulle i kogevandet og undervejs 🙂
Vibeke – de er nemlig ganske gode (og så er kombinationen af laks og smøreost jo syndig god ;-))
Mmmh, bagels, laks og smøreost. Har netop lavet bagels som i aften skal fyldes med god spansk lufttørret skinke.
Camilla – årh, det lyder også godt! 🙂
Åh, jeg ville ønske at jeg kunne bage – for de ser super gode ud. Flødeost og laks er bare en vinderkombi 🙂
Klidmoster – jeg er sikker på, at du nok skal bryde fortryllelsen på et tidspunkt 😉
Yaaaaaaass! Endelig en ordenlig OPS.!!!!!!!!