rabarberboller, boller, brød, gær, rabarber, speltmel, hvedemel, rosengeléDa jeg kogte rabarbersaft i går, nænnede jeg ikke at smide de kogte rabarberstykker ud, som jeg havde tilbage, da saften var siet. I stedet valgte jeg at bruge det i rabarberboller, for jeg havde også en halv pakke økologisk gær, jeg skulle bruge op, og resultatet blev disse saftige og sødlige rabarberboller.

Rabarberboller
16-18 stk. 

20 g økologisk gær
500 g rabarberfibre – rester fra rabarbersaftkogning
5 dl lunkent vand
1 dl speltmel
½ spsk salt
hvedemel

lidt rosengelé til at smøre bollerne med

Gæren opløses i vandet. Rør rabarberfibrene i og derefter salt og speltmel. Rør hvedemel i lidt ad gangen. Det skal tage flere minutter, så du får rørt dejen grundigt undervejs, og den skal stadig være ret fugtig, når du har fået samlet det til en dej – men ikke så fugtig, at den bare flyder ud. Læg den i en skål med god plads og vikl madfilm over skålens åbning. Lad skålen stå et par timer på køkkenbordet, så dejen hæver til dobbelt størrelse. Vip forsigtigt dejen ud af skålen og skær den forsigtigt i mindre stykker – hver på størrelse med en bolle – som du varsomt former til en bolle og sætter på en bagepapirbeklædt bageplade. Lad dine rabarberboller hæve i 15-30 minutter og bag dem så ved 240 grader i ca. 11-13 minutter. Pensl dem evt. med lidt rosengelé blandet med lidt vand, så snart bollerne tages ud af ovnen – så får dine rabarberboller et flot og svagt rosa skær.

Note. Rabarberne giver en fin sødme og saftighed til bollerne, og jeg kan godt lide tanken om ikke at smide resterne ud. Rabarberboller bliver ekstra søde, hvis du bruger rosengelé, men det er op til dig, om du vil bruge det.