Æblekage med marcipan
Dette efterår bugner af æbler, og jeg har derfor bagt en æblekage med marcipan! Godt nok kræver det kun ét stort æble, meeen… du kan jo bage flere portioner, hvis du gerne vil komme lidt til bunds i æblelageret.
Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra et gammelt udklip fra Hendes Verden. Jeg ændrede dog lidt på dejens sammensætning, da jeg manglede æg og hjortetakssalt.
Æblekage med marcipan
8-12 personer
Dej:
180 g koldt smør
4 dl hvedemel
1 dl flormelis
½ tsk vaniljepulver
1 tsk bagepulver
1-2 spsk vand
Fyld:
1 stort syrlig æble, gerne Belle de Boskoop
½ dl vand
2 spsk rørsukker
100 g fintreven marcipan
Derudover:
2 dl flormelis
lidt frugtfarve/fondantfarve
lidt vand
evt. sukkerpynt eller kagekrymmel
Skær æblet i fire store både og fjern æbleskroget. Skær derefter æblebådene i tern og put dem i en lille kasserolle sammen med vand og rørsukker. Varm det langsomt op og lad det simre, indtil æblestykkerne er møre. Mos dem grundigt og lad æblemosen køle af og rør så marcipanen i.
Rør mel, flormelis, vanilje og bagepulver sammen. Skær smørret i små stykker og gnid det grundigt ud i melet (du kan evt. køre det i en stor blender). Tilsæt lidt vand og saml dejen. Læg et stykke bagepapir på køkkenbordet og drys mel ud på det. Rul dejen ud, så den er ca. 20 x 40 cm og træk så bagepapiret (inklusiv dej!) over på et stort spækbræt, som du sætter i køleskabet en halv times tid.
Tag dejen ud af køleskabet og skær den over på midten, så du har to lige store stykker. Fordel æblemosen ud over det ene stykke og læg den anden dejplade over. Tryk det let sammen. Bag din æblekage med marcipan ved 180 grader i 25-30 minutter, indtil kagen er letgylden. Tag kagen ud af ovnen og lad den køle af, inden du rører en glasur af flormelis, farve og vand. Slut eventuelt af med at drysse lidt sukkerpynt på og skær så kagen i mindre stykker.
Denne æblekage med marcipan er bedst, hvis den får lov til at stå og hvile et par timer, inden den serveres.
Note: Dejlig mild æblekage, der både har lidt syrlighed fra æblet og en dejlig sødme fra marcipanen og glasuren.
Af nysgerrighed, tror du ægget ville have bidraget med noget? Jeg ser ikke det mangler. Hjortetakssalt kan jeg se, hvis man går efter flere , men tyndere bunde
Jeg synes ikke, jeg savnede det – dejen holdt fint sammen uden. Måske er det vigtigere, hvis man laver en større portion?