Bananasplit – triflistyle

bananasplit, dessert, banandessert, isdessert, vaniljeis, vanilje, banan, fløde, mælk, chokolade, mørk chokolade, jordbær, rørsukker, mandler, nødder, smørHvem har ikke fået bananasplit i 80’erne? Det var i hvert fald en af de desserter, jeg oftest stødte på som barn – udover regnbueis og jordbærgrød – og derfor skal den naturligvis også være en del af mit 80’er-benspænd.

Jeg researchede på bananasplit for nylig og blev overrasket over, at den originale udgave blandt andet indeholder jordbæris og nødder. Den slags fancy ting var der intet af i de udgaver, jeg fik som barn, men jeg lod mig inspirere og brugte derfor både nødder og jordbær i denne nyfortolkning af bananasplit.

Til min udgave af bananasplit skal du bruge:

– en moden men fast banan – skåret i tynde skiver på langs
– 1-2 spsk sukkerristede nødder – se fremgangsmåde
– 1-1½ kugle vaniljeis
– ca. 1 dl flødeskum vendt med 1½ spsk jordbærmarmelade
– en spsk jordbærsirup eller jordbærmarmelade
– finthakket mørk chokolade
– et pyntekirsebær

Stik bananstykkerne ned i et vandglas. Drys nødder i bunden og fyld glasset halvt med vaniljeis. Hæld lidt jordbærsirup eller jordbærmarmelade over og fordel derefter et gavmildt lag jordbærflødeskum over. Drys hakket chokolade over og pynt med et pyntekirsebær – bare for at give din bananasplit lidt ekstra 80’er-stemning!

Note: Jeg testede desserten på gemalen, og den blev ganske godt modtaget, så denne udgave af bananasplit kan godt anbefales.

bananasplit, dessert, banandessert, isdessert, vaniljeis, vanilje, banan, fløde, mælk, chokolade, mørk chokolade, jordbær, rørsukker, mandler, nødder, smør

Pæreflæsk med rosmarin

pæreflæsk, æbleflæsk, flæsk, bacon, rosmarin, pære, frokost, pålæg, jul, julefrokostDenne pæreflæsk serverede jeg som et alternativ til den klassiske æbleflæsk, som jeg selv er ret stor fan af. Gemalen er dog ikke så meget til klassikeren, så jeg mente, det var en oplagt mulighed for at prøve en anden version af på ham.

Jeg fandt inspiration hos Maden i mit liv, som tidligere har blogget om pæreflæsk. Hun lavede det med timian, men jeg havde mere lyst til rosmarin, så det brugte jeg i stedet.

Det er vigtigt, at du bruger en ret moden pære, for den skal blive blød og mør under stegningen. Du bestemmer selv, om du bruger flæsk eller bacon til retten – jeg valgte at bruge bacon i denne ombæring, da det skulle være en enkelt frokostservering, men til en julefrokost vil jeg nok bruge flæsk i stedet.

Pæreflæsk med rosmarin
2-3 personer

1 stor pære
3-4 skiver bacon eller flæsk
lidt smør
1 tsk finthakket frisk rosmarin
salt

Fjern stilk, blomst og kernehus fra pæren og skær resten i mindre stykker. Smelt lidt smør på en pande og steg baconen på begge sider, indtil den er mør og sprød. Tag baconen af og læg den på et stykke køkkenrulle. Smid pærestykkerne på panden sammen med rosmarinen og lad det simre ved mediumvarme, indtil pærestykkerne er møre. Smag din pæreflæsk til med salt og servér den med det samme.

Note: Denne pæreflæsk har en fin balance mellem den søde, bløde pære og den friske rosmarin. Den er et fint alternativ til æbleflæsk – gemalen var i hvert fald ret begejstret for denne version, og jeg kan bestemt godt finde på at lave den igen en anden dag.

Finska jultårtor – finske julekager

finske juletårtor, julekage, julekager, butterdej, blommemarmelade, finske julekager, blommer, rørsukker, dessert, jul, ægIngen jul uden julekager, og hvorfor så ikke prøve nogle finske julekager? Tilbage i december 2011 var benspændet ‘jul i andre lande’, så der lavede jeg julemad fra forskellige lande. Jeg synes, det er sjovt at undersøge andre landes traditioner – ikke mindst på madfronten – og det var helt klart et af mine yndlings-benspænd.

Jeg faldt over de finske julekager i en artikel om madtraditioner i andre lande. Da jeg så søgte på nettet for at læse mere om, fandt jeg ud af, at de blandt andet har været skyld i en internetkrig mellem svenskerne og finnerne! Og det skyldes, at formen på kagerne kan opfattes forskelligt.

De finske julekager skal ligne stjerner, og derfor bøjer man hjørnerne på dejen. Desværre syntes en række svenskere, at julekagerne ser ud som om, at de er formet som hagekors, og det medførte naturligvis en ophidset debat på de sociale medier, hvilket finnerne absolut ikke ville finde sig i.  Personligt synes jeg mere, de ligner kastestjerner, men nu får du mulighed for selv at bedømme det. Herunder er min politisk korrekte udgave (til venstre) samt den omdiskuterede form (til højre).

finske juletårtor, julekage, julekager, butterdej, finske julekager, blommemarmelade, blommer, rørsukker, dessert, jul, æg… og uanset hvordan de er formet, så smager de skønt. Den udgave til højre har en lidt mere stabil form og er derfor lettere at servere.

Finske julekager
12 stk.

6 plader butterdej (tidligere frosne)
12 tsk blommemarmelade
1 æg, pisket

Skær butterdej-skiverne over på midten, så du får 12 ca. lige store kvadratiske stykker. Hvis du vil lave udgaven til højre, så laver du et snit fra hvert hjørne og ind mod midten af dejstykket – dog ikke længere, end at der stadig er plads til den klat blommemarmelade, som du lægger på midten af hvert dejstykke. Fold hver anden af de halverede hjørner ind mod midten, så den snoede stjerneform opstår.

Hvis du vil lave udgaven til venstre, skærer du i stedet i midten af hver sidekant, lægger blommemarmelade i midten og folder derefter de dejstykkerne ind mod hvert hjørne, så de fire hjørner ligner små tragte. 

Læg de finske julekager på en bagepapirbeklædt bageplade og pensl dem med æg. Bag dem i ovnen 8-10 minutter ved ca. 225 grader. Lad kagerne køle af, inden du serverer dem.

Note: De finske julekager er sprøde og søde og utrolig lette at lave. Kan anbefales.

Caramel Apple – sød æbledrink

caramel apple, æbledrink, æblejuice, Caramel Cuba, angustora bitter, æbleDenne æbledrink – Caramel Apple – opstod, da jeg ville bruge rester fra vores julefrokost i starten af måneden. Da vi holdt julefrokost, efterlod en af gæsterne en flaske med lidt Cuba Caramel i. Nu går jeg jo ind for Stop Spild Af Mad, og det gælder også Stop Spild Af Alkohol, så jeg besluttede mig for at bruge det i en sød æbledrink.

Personligt er jeg ikke så god til meget søde drinks, så jeg brugte en mild og letsyrlig æblejuice, ligesom jeg justerede smagen med lidt Angustora Bitter. Elsker du søde drinks, så brug gerne en sød æbledrink og hold igen med at tilføje bitter.

Caramel Apple
1 drink

6 cl æblejuice – gerne letsyrlig
2 cl Cuba Caramel
et par stænk Angostura Bitter
isterninger
et par tynde skiver æble
en kvist frisk timian

Hæld spiritus og æblejuice i et højt glas og rør rundt. Smag til med lidt bitter og fyld så glasset med isterninger. Stik et par skiver æble samt frisk timian i og servér din Caramel Apple med det samme.

Note: En sødmefuld, mild og enkel drink. Vil du gerne have en tydeligere karamelsmag, tilføjer du naturligvis blot mere spiritus, men så får du også en ret sød drink. Du kan i så fald overveje også at justere drinken med lidt citronsaft.

Julet tranebærsdrink

julet tranebærsdrink, tranebærjuice, Aperol, limoncelli, klementinerI går afslørede jeg denne måneds benspænd, og i dag kommer så den første vinterdrink – nemlig denne julede tranebærsdrink!

Jeg serverede den sidste weekend, hvor vi holdt julefrokost, og her var det jo oplagt at starte med en festlig rød drink i anledning af julen. Jeg eksperimenterede lidt i køkkenet og kom frem til denne tranebærsdrink, som udover tranebærjuice også indeholder Aperol og limoncello. Det giver både sødme og bitterhed til drinken. Derudover er det jo også en fin anledning til at få brugt noget af al den Aperol, man fik købt i sommers, men ikke fik brugt fordi sommervejret aldrig kom…

Julet tranebærsdrink
1 drink

6 cl tranebærjuice
1 cl limoncello
1 cl Aperol
et par klementinbåde
isterninger

Hæld juice, Aperol og limoncello i et glas og rør rundt. Hæld isterninger i og pynt med klementinbåde. Servér med det samme.

Note: Jeg er ret pjattet med den smukke, røde farve i denne tranebærsdrink. Selvom drinken ikke er så alkoholtung, så er der masser af smag i den, og så sørger Aperol samtidig for, at den ikke bliver for sød. Hvis du ønsker en sødere drink, tilføjer du blot lidt mere limoncello, og vil du have en lidt mere bitter udgave, hælder du lidt mere Aperol i.