Mjødsyltede figner

syltede figner, mjødsyltede figner, figner, mjød, rørsukkerUnder min oprydning i skuffer og skabe i anledning af stop-spild-af-mad-benspændet faldt jeg over en pose tørrede mini-figner, der trængte til at blive brugt. Da vi samtidig havde en flaske lækker mjød i køleskabet, fik jeg lyst til at eksperimentere med at kombinere disse to. Resultatet blev disse mjødsyltede figner!

Mjødsyltede figner

150 g tørrede mini-figner
2 dl mjød
1 dl rørsukker

Varm mjød og rørsukker op. Når det begynder at koge, hælder du fignerne i og skruer ned for varmen. Lad det simre i ti minutter, inden du hælder indholdet i et stort skoldet syltetøjsglas. Lad dine figner trække i en uges tid, inden du begynder at bruge af dem.

Note: De mjødsyltede figner har en sød og mild smag af mjød – dvs. lidt honninge- og ølagtigt på samme tid. Mjødsyltede figner kan bruges som tilbehør til osteanretninger, men vil også være et kækt indslag i en salat, hvis du skærer dem i små tern.

Appelsinfudge

appelsinfudge, fudge, konfekt, appelsin, kondenseret mælk, fløde, rørsukker, smør2015 sluttede bogstaveligt talt sødt – denne appelsinfudge var nemlig en af de sidste ting, jeg fremtryllede i køkkenet, da jeg ville medbringe den som værtindegave til nytårsfesten i går. Så kunne jeg samtidig også bruge resten af den dåse kondenseret mælk, som jeg åbnede, da jeg lavede Raffaello kugler.

Jeg tog udgangspunkt i min opskrift på citronfudge, men lavede et par små ændringer – først og fremmest at udskifte citronskallen med appelsinskal.

Appelsinfudge er en ret sød udgave af fudge, der har en tydelig smag af appelsin – lige noget for dig, der har en sød tand!

Appelsinfudge

½ dåse kondenseret mælk
1 dl piskefløde
225 g rørsukker
65 g smør
fintrevet skal fra en lille øko-appelsin

Hæld den kondenserede mælk, fløde, rørsukker og smør i en gryde og skru op for varmen. Rør rundt, og når det begynder at koge, skal du skrue lidt ned for varmen samt røre konstant i massen i ti til femten minutter, indtil massen bliver sej at røre i.

Hæld den varme masse over i en skål, rør appelsinskallen i og pisk grundigt i ti minutter med en elpisker.

Beklæd en lille form (ca. 8 x- 18 cm) med bagepapir og hæld din appelsinfudge i den. Stil din appelsinfudge i køleskabet og lad dem køle af til næste dag. Skær fudgen i små firkanter og nyd dem i fulde drag.

Note: Herlig sød fudge med god appelsinsmag. Selv jeg, der normalt ikke er til fudge, havde lidt svært ved at holde fingrene fra den.

OBS – hvis fudgen driller og er blød næste dag, når du vil skære den ud, så kan du stadig redde den. Varm forsigtigt fudgemassen op i en gryde og lad det boble. Husk at røre i det konstant! Blev ved, indtil massen bliver sej at røre i og hæld det så en skål. Pisk massen i fem minutter, hæld den i en form og stil den i køleskabet et par timer. Så skulle det gerne være muligt at skære den i tern.

Rødkålssalat med æbler og granatæble

rødkålssalat, salat, kålsalat, rødkål, palmekål, æbler, granatæbler, raspolie, honningRødkålssalat er en af de få traditionelle grøntsagsretter, der serveres i december måned. Nu er det ikke den varme rødkål, jeg tænker på, men den friske rødkålssalat, som for alvor har vundet indpas de sidste ti år. Mange laver en rødkålssalat med tranebær og valnødder, men man kan sagtens eksperimentere. Sidste år lavede jeg for eksempel disse to anderledes rødkålssalater for at vise, at rødkål kan bruges til andet end en klassisk rødkålssalat.

Vi stegte and på grill tidligere på måneden, og i den forbindelse serverede jeg denne smukke rød-grønne rødkålssalat. Jeg var nemlig faldet over palmekål i supermarkedet, og det kunne give et flot farvespil i salaten.

Rødkålssalat med æbler og granatæble
ca. 4 personer

250 g rødkål
150 g palmekål
1 granatæble
1 stort æble
2-3 spsk rapsolie
2 spsk blomsterhonning
lidt salt

Skål palmekålen og læg bladene i en dyb skål. Overhæld dem med kogende vand og lad dem trække i nogle minutter. Fintsnit imens rødkålen og hæld den i en skål. Ryst rapsolie og honning sammen og hæld det over rødkålen. Kram dressingen godt ind i kålen. Hæld vandet fra palmekålen fra og hak bladene. Vend dem i rødkålen. Fjern kernehuset fra æblet og skær æblet i tern. Vend dem i salaten og smag til med lidt salt. Skær granatæblet over og hold den ene halvdel ind over salatskålen. Slå med en stor træske på overfladen af granatæblet, så kernerne løsner sig og falder ned i skålen. Hvis der falder et stykke af den hvide hinde ned i salaten, så sørg for at fjerne den – den hvide hinde er nemlig bitter og smager ikke godt.

Note: Smuk, sund og indbydende rødkålssalat, der pynter på julebordet og tallerkenen.

Hvis du vil se, hvad jeg ellers har lavet af rødkålssalater gennem tiden, så tjek denne liste.

Tranebær-kokoskager

tranebær-kokoskager, småkager, småkage, jul, kage, julesmåkager, kokosmel, tranebær, vanilje, smør, bagepulver, appelsiner, rørsukker, Da jeg bagte ingefærkager for nylig, lavede jeg også en portion tranebær-kokoskager. Opskriften til disse var også fra mit research på julesmåkager under sidste års julesmåkage-benspænd, hvor jeg fandt den på My Recipes. Jeg har dog valgt at ændre nogle ting i forhold til den oprindelige opskrift, da jeg har skruet godt op for appelsinmængden og lidt ned for sukkermængden.

Tranebær-kokoskager
ca. 45 småkager

4 dl hvedemel
150-175 g blødt smør
2 dl rørsukker
1 tsk vaniljepulver
revet skal af en øko-appelsin
1 tsk bagepulver
1½ dl kokosmel
1½ dl tørrede tranebær
lidt salt

Pisk smør, sukker, appelsinskal og vaniljepulver sammen til en ensartet masse. Tilsæt derefter hvedemel, salt og bagepulver og pisk det i et par minutter, inden du tilsætter kokosmel og tranebær. Rør det godt sammen. Form små kugler, der skal være midt mellem en hasselnød og en valnød – ligesom med ingefærkagerne – og tryk dem ud med fingrene på en bagepapirbeklædt bageplade (portionen vil fylde ca. 2 bageplader alt i alt).

Bag dine tranebær-kokoskager ved 175 grader i 10-12 minutter, indtil de bliver let gyldne. Lad dem køle helt af, inden du spiser putter dem i en kagedåse.

Note: Disse tranebær-kokoskager kan godt blive en juletradition her i hjemmet, for de er godt nok lækre! Det er især appelsinskallen, der er med til at give et lækkert pift til småkagerne, men kokosmelet og tranebærrene fungerer også rigtig godt sammen. Vil du have en lidt utraditionel julesmåkage, så prøv at bage tranebær-kokoskager.

Lammehjerte med æbler

lammehjerte, lammehjerter, indmad, lam, æbler, grønkål, honning, rødløgDenne forret med lammehjerte og æbler serverede jeg for gårsdagens gæster. Vi har haft gæster både lørdag og søndag, så de næste dage blogger jeg om alle madeksperimenterne.

Jeg er i gang med at rydde ud i vores fryser, og her faldt jeg over en pakke med lammehjerte – eller rettere lammehjerter, for det viste sig, at der var to små hjerter. Det er måske lidt for lidt til en hovedret til to personer, men det er nok til en lille forret til fire personer, så det var, hvad jeg lavede i minutterne inden, at gæsterne ankom. Denne forret er nemlig hurtig og let at lave og dermed perfekt til, når man gerne vil bruge så meget tid som muligt sammen med gæsterne.

Lammehjerte er ligesom kalvehjerte mildt i smagen, og da jeg tidligere har fundet ud af, at lynstegning af kalvehjerte kan være yderst delikat, så prøvede jeg noget lignende her – dog ved lavere varme og i lidt længere tid.

Lammehjerte med æbler
forret til 4 personer

2 x lammehjerte
1 rødløg, finthakket
2-3 spsk smør
1 tsk frisk rosmarin, hakket
½ æble, skåret i små tern
lidt honning
1 stort grønkålsblad
salt og peber

Skyl hjerterne og fjern fedt og sener. Skær lammehjerterne i små tern. Smelt smørret på en pande og steg løget ved mediumvarme, til løgstykkerne bliver bløde. Tilsæt lammekødet og lad det simre i nogle minutter. Vend jævnligt kødet på panden. Imens lægger du grønkålen i en skål og overhælder det med kogende vand. Lad det trække i fem minutter.

Når kødet er brunet på alle sider, tilsætter du rosmarin. Lad det simre videre ved lav varme. Hæld vandet fra grønkålen og hak kålen i små stykker. Fordel grønkålen på fire tallerkner. Smag din lammehjerteret til med salt og peber og fordel den over grønkålen. Hæld en smule honning på hver servering og top den med friske æblestykker.

Note: Lammehjerte har som sagt en mild smag, men man kan godt fornemme, at det er lammekød. Det passede godt sammen med det lille strejf rosmarin og sødmen fra æblerne, og så er det både en sund, billig og hurtig ret at lave.

Forretten blev i øvrigt serveret sammen med en lille æbledrink lavet på hjemmelavet æblesaft, der havde fået et skvæt Tanqueray Gin.