Geléshots med appelsin og Cointreau

appelsingelé, geléshots, appelsin, Cointreau, grenadine, rørsukker, drink, gelédrink, husblasJeg går straks i gang med månedens gelé-benspænd, og første eksperiment er disse geléshots med appelsin og Cointreau. De er inspireret af de Tequila Jelly Shots, jeg tidligere har lavet, men nu tænkte jeg, at benspændet var en fin anledning til at lave en sjov og anderledes ‘velkomstdrink’ til julefrokosterne.

De appelsiner, jeg brugte, var rimelig små, så jeg anbefaler, at du bruger mellemstore appelsiner – ellers får du for meget ‘geléfyld’ til overs (det kan du dog blot hælde i en plastikbeholder og støbe geléshots-vingummier af).

Geléshots med appelsin og Cointreau
8 appelsingelé-både

2 mediumstore appelsiner
1 dl vand
1 dl rørsukker
3 blade husblas
½ dl Cointreau
2 spsk grenadine
evt. en kvart dl vodka

Læg husblassen i blød i koldt vand i 10 minutter. Imens halverer du de to appelsiner den lange led og udhuler dem.

appelsinerSørg for at prikke frugtkødet med en urtekniv flere gange og pres saften over en lille skål – den skal du bruge til dine geléshots. Derefter skal du udhule appelsinskallerne, så al frugtkødet bliver fjernet. Jeg kan anbefale kombinationen af en urtekniv, et melonjern og en moderat mængde tålmodighed. Pas på, at du ikke får gennemboret appelsinskallerne med kniven – så vil drinken flyde ud.

Jo flere rester af frugtkød, du glemmer at fjerne, jo sværere bliver det at skære appelsinerne ud i pæne både til sidst.

Sæt de udhulede appelsinskaller i et lille fad, hvor de kan stå uden at vælte. Hæld eventuelt sukker i fadet – så er det lettere at få appelsinskallerne til at stå fast.

Selve drinken:
Hæld sukker og vand i en gryde og varm det op. Når sukkeret er opløst, tilsætter du den udblødte husblas. Lad det simre ved lav varme i ca. 10 minutter. Tag gryden af varmen og tilsæt appelsinsaft, grenadine og Cointreau. Fordel drinken i de udhulede appelsinskaller og sæt derefter fadet med geléshots i køleskabet i minimum fire timer og gerne til dagen efter.

appelsingelé, geléshots, appelsin, Cointreau, grenadine, rørsukker, drink, gelédrink, husblasSkær dine fyldte appelsinskaller ud i både og vupti – så har du geléshots med appelsin og Cointreau!

Note: Jeg synes, det er en ret smuk og festlig måde at servere geléshots på, og så er det samtidig en ret mild og sød velkomstdrink. Du kan evt. overveje at tilføje lidt vodka til blandingen, hvis du vil have en tydeligere alkoholsmag.

appelsingelé, geléshots, appelsin, Cointreau, grenadine, rørsukker, drink, gelédrink, husblas

Syltede kvæder

syltede kvæder, syltning, æbleeddike, æblemost, rørsukker, sennepskorn, kardemomme, citronerHvert efterår køber jeg kvæder for at bruge dem til kvædemarmelade eller kvædebrød. I år fik jeg dog lyst til at supplere det med et nyt eksperiment – nemlig syltede kvæder. Jeg fandt en opskrift hos FamilieJournal, men skruede dog op for både æblemost og krydderier.

Syltede kvæder
2 mediumstore glas

750 g kvæder – ca. 3 stk
1 dl æbleeddike
2½ dl æblemost
300 g rørsukker
1 tsk hele sennepskorn
4 kardemommekapsler
skallen af ½ økologisk citron

Vask kvæderne og del dem i 8 både. Pas på – kvæder er ofte meget hårde at skære i. Fjern kernerne. Hæld æbleeddike, æblemost, sukker og krydderier i en gryde og bring det i kog. Put kvæderne i væsken og lad dem småsimre i 35-45 minutter, indtil de er møre. Læg de syltede kvæder i skoldede glas og fordel væsken i glassene. Stil dem på køl, indtil du skal bruge dem.

De syltede kvæder kan bruges som tilbehør til vinterretterne og passer især godt til and, svinekød og vildt.

Tacos med svinekød og grillet ananas

tacos med svinekød, pulled pork, grill, grillet svinekød, svinekød, nakkefilet, paprika, løgpulver, rørsukker, chili, koriander, hvedemel, masa harina, ananasJeg har efterhånden nævnt mexicansk mad som en af mine absolutte favoritter på madscenen, så det er ikke så overraskende, at jeg for et stykke tid siden inviterede familien på tacos med svinekød og ananas. Svinekødet bestod i dette tilfælde af godt krydret pulled pork, og da nevøerne endnu er ret små, så fik de i stedet grillet kylling i deres tacos. Men til de voksne gik vi all in på en velkrydret pulled pork.

Inden gæsterne kom, havde jeg bagt en dobbeltportion af de hjemmelavede tacos.

Jeg foretrækker at tilberede pulled pork på grillen, da vi har en grill, der kan holde en stabil og forholdsvis lav temperatur i mange timer. Har du ikke det, kan du i stedet se min opskrift på pulled pork i ovnen.

Vil du i stedet tilberede din pulled pork på grill, kan du se min opskrift på pulled pork på grill.

Jeg lavede følgende ændringer:

Jeg brugte en nakkefilet på 3 kg (så kunne jeg nemlig fryse resten ned)

Jeg lavede en tør rub på følgende:
3 spsk sød paprika
1½ spsk røget paprika
1 spsk løgpulver
1 spsk stærk chilipulver
1½ spsk salt
2 spsk rørsukker

Nakkefileten med gnedet med rubben og hvilede derefter et halvt døgns tid på køl, inden den røg på grillen.

pulled pork, grill, grillet svinekød, svinekød, nakkefilet, paprika, løgpulver, rørsukker, chiliDa kødet var grillet færdigt, blev en tredjedel af det (ca. 1 kg) flået fra hinanden og derefter vendt med følgende marinade:

1½ dl æblecidereddike
½ dl Heinz ketchup
2 tsk sød paprika
1½ spsk rørsukker
1 tsk salt

Grillet ananas
Jeg havde en meget moden ananas liggende, som jeg skar i tykke skiver på 1½-2 cm og smed på grillen, indtil de havde fået grillstriber og var godt lune på begge sider.

Mine tacos med svinekød blev serveret med en lang række tilbehør, så gæsterne selv kunne sammensætte deres tacos. Jeg lavede blandt andet en hurtig omgang syltede rødløg.

syltede rødløg, rødløg, hvidvinseddike, rørsukkerSyltede rødløg
nok til 5-6 personer

2 store rødløg, skåret i tynde skiver
1½ dl hvidvins- eller æblecidereddike
1½ dl vand
1½ dl rørsukker
1 spsk salt
1 tsk sorte peberkorn

Hæld eddike, vand, rørsukker, salt og peberkorn i en kasserolle og varm det op. Når det koger, putter du løgene i. Lad det simre i ca. 10 minutter og tag derefter kasserollen af varmen. Lad løgene trække i lagen i et par timer, inden du bruger dem som tilbehør. De kan også bruges som tilbehør til andre retter eller som topping på smørrebrød.

Tacos med svinekød
Og hvad puttede jeg så i mine tacos med svinekød?
pulled pork
grillet ananas
syltede rødløg
chilisauce
tomatillo-sauce (kan udskiftes med grøn relish fra Meyers)
frisk koriander

… og det smagte SÅ godt!!

tacos med svinekød, pulled pork, grill, grillet svinekød, svinekød, nakkefilet, paprika, løgpulver, rørsukker, chili, koriander, hvedemel, masa harina, avokado, majsNår du anretter et byg-din-egen-taco-bord, så gælder det naturligvis om at have et bredt udvalg af tilbehør, så folk kan bygge deres egen yndlings-taco. Herunder får du listen over de ting, jeg satte på bordet:

  • Velkrydret pulled pork
  • Grillet kylling kun krydret med salt (børnevenlig)
  • avokado i tern
  • grillet ananas skåret i tern
  • syltede rødløg
  • esquites – cremet mexicansk majssalat
  • 3 slags chilisauce med forskellig styrkegrad
  • creme fraiche
  • frisk koriander

Chili-ananas-drink

chili-ananas-drink, drink, chilidrink, ananasdrink, ananasjuice, chili, tequilaFor nylig inviterede vi noget af familien til mexicansk middag, og her udsatte jeg gæsterne for denne chili-ananas-drink – delvis inspireret af denne mexicanske ananasdrik, delvis for at afprøve en chilinektar, jeg købte for et par måneder siden. Du kan se et billede af chilinektaren nederst (og jeg beklager den dårlige billedkvalitet). Jeg tænkte, at den søde ananas ville fungere godt sammen med den stærke chilinektar. Nåja, og så røg der (selvfølgelig) også en god sjat tequila i.

Chili-ananas-drink
4 drinks

2½ dl iskold ananasjuice
12 cl tequila
6 cl chilinektar
masser af isterninger
små chilier til at pynte med

Rør ananasjuice, tequila og chilinektar sammen. Fyld en masse knuste isterninger i fire brede glas og fyld op med drinken. Pynt med små friske chilier.

Note: Kombinationen af den søde ananasjuice og den semistærke chilinektar fungerer rigtig godt. Du kan altid justere (chili-)styrken af din chili-ananas-drink ved at skrue op eller ned for mængden af ananasjuice og chilinektar.

chilinektar

Blomme-bradepande

blomme-bradepande, kage, dessert, blommer, blommekage, rørsukker, vanilje, smør, æg, hvedemel, bagepulver, yoghurt naturelI sidste uge tog jeg denne blomme-bradepande med til mine kolleger, for ja – vi har stadig en hel del blommer på lager! Det er en kage, der er inspireret af en hindbær-bradepande fra kagebogen ‘Byens bedste kager’, men hvor jeg udskiftede hindbær med blommer samt justerede op og ned på en række mål. Resultatet blev en dejlig blomme-bradepande, der hverken var for sød eller for syrlig.

Blomme-bradepande
ca. 20 personer

800 g udstenede blommer – jeg brugte milde Victoria-blommer
250 g rørsukker
150 g blødt smør
9 mediumstore æg
300 g hvedemel
4 tsk bagepulver
3 tsk vaniljepulver
2 dl yoghurt naturel
ca. 1 dl flormelis

Skær blommerne i mundrette stykker. Pisk sukker og smør til en cremet masse. Pisk æggene i et ad gangen og pisk derefter vanilje og bagepulver i, inden du pisker først yoghurt og dernæst hvedemel i. Smør en bradepande på 25 x 35 cm med blødt smør og fordel derefter dejen i bradepanden. Læg blommestykkerne ovenpå og tryk dem let ned i dejen. Bag din blomme-bradepande ved 180 grader i ca. 40 minutter. Brug en tynd pind til at stikke i midten af kagen for at tjekke, om den er gennembagt. Hvis der ikke hænger dej ved, når du trækker pinden ud, er kagen færdig.

Lad din blomme-bradepande køle helt af, inden du hælder flormelis i en lille si og fordeler det ud over kagen.

Note: En dejlig blommekage, der har en tilpas mængde blommer, så kagen bliver blød og fugtig uden at være meget svampet. Der blev serveret creme fraiche til, da jeg ikke vidste, om kagen ville være meget sød, men det behøver man ikke. Denne blomme-bradepande har en fin sødme uden at det bliver overdøvende.