Frozen Piña Colada

Pina Colada, ananasdrink, kokosdrink, sommerdrink, drink, cocktail, kokosmælk, kokoscreme, rom, ananasjuice, ananasDa jeg holdt fødselsdagsfest i starten af marts måned, havde jeg lavet en playliste med alskens dansemusik, og da jeg ledte efter musiknumre, stødte jeg på ‘La Bomba’ med King Africa – et nummer, jeg ikke har hørt i rigtig mange år. Men den røg på playlisten, og så gik der nogle uger, og jeg begyndte så småt at overveje, hvad jeg ville lave i forbindelse med denne måneds musikinspirerede madlavning. Her kom jeg pludselig i tanke om nummeret igen, for den fik mig til at tænke på Piña Colada – en dejlig frisk ananas- og kokosdrink, som egner sig perfekt til en sommerfest eller bare en dag, man vil lade som om, at det er sommer. Så ja, jeg legede, det var sommer i søndags, da solen kom frem, og det gav god mening at nyde en Piña Colada i haven.

Til en Piña Colada bruger du oftest kokoscreme, men det kan være lidt svært at finde i supermarkederne, så i denne opskrift har jeg taget en dåse kokosmælk, hvor kokoscremen havde samlet sig øverst i dåsen og brugt et par spsk af det. Hvis du ikke synes, at din Piña Colada bliver cremet nok, kan du også tilsætte lidt fløde.

Frozen Piña Colada
2 glas

2 dl frosne ananastern
2½ dl ananasjuice
2-3 spsk kompakt kokoscreme fra kokosmælk
10 cl hvid rom
masser af isterninger
en skive frisk ananas

Ananasternene skal selvfølgelig forberedes nogle timer i forvejen – husk at bruge en frisk ananas og ikke dåseananas. Blend de frosne ananas med ananasjuice, kokoscreme og rom. Smag til – måske vil have lidt mere af enten kokoscreme, ananasjuice eller rom i.

Hæld din Piña Colada i et glas med masser af isterninger. Pynt med et stykke ananas og et par sugerør. Nydes i solskin.

Note: Mmmm… Piña Colada er en rigtig sommerdrink, og jeg kan godt lide kombinationen af ananas og kokos. Hvis du vil eksperimentere, kan du også prøve at blende lidt frisk mynte eller citronmelisse i – det giver et frisk pift (men kan dog også gøre drinken lidt grumset at se på).

Soundtrack:
Først og fremmest ‘La Bomba’ af King Africa. ‘Coco Jambo’ med Mr. President vil dog også fungere, og så må vi ikke glemme, at der også findes en decideret Piña Colada sang – nemlig ‘Escape – The Piña Colada song’ af Rupert Holmes. You’re welcome.

Fyldig blommeis

blommeis, is, hjemmelavet is, blommer, rørsukker, sirup, fløde, vaniljeDen anden dag stod jeg pludselig med en rest fløde, og den skulle jo nødig gå til spilde, så jeg besluttede mig for at lave en blommeis. Jeg havde nemlig opdaget, at vi stadig har en del poser med blommer i fryseren fra sidste efterår, så hvorfor ikke bruge en pose til en portion hjemmelavet is?

Fyldig blommeis

475 g Victoriablommer, optøede (og uden sten)
225 g rørsukker
½ dl ahornsirup
½ tsk vaniljepulver
2 dl fløde

Hæld blommer og sukker i en gryde (inkl. den væde, blommerne taber, når de tør op) og varm det langsomt op. Lad blommerne småkoge i ti minutter, inden du tager gryden af og rører vaniljepulver i. Lad blommerne køle af, indtil massen er håndvarm, og blend den så sammen med ahornsirup. Når massen er ensartet, blender du den kort med fløde. Stil blommemassen i køleskabet, indtil den er helt kold.

Kør din blommeis på en ismaskine (eller evt. ved at hælde blommemassen i en plastboks og rører i massen ca. hver halve time, indtil den er fast).

Note: En god, kraftig og fyldig blommeis, hvor blommesmagen træder tydeligt frem. Isen får en dejlig dyb og let karamelliseret smag på grund af ahornsiruppen. Denne blomme is kan – selvfølgelig – spises hele året rundt, men den vil være særlig god om efteråret og vinteren, så det er bare om at få den lavet nu, inden foråret for alvor er over os!

Soundtrack:
Da jeg linkede til dette blogindlæg på Facebook, foreslog Klidmoster straks, at den matchende musik til denne blommeis (jeg kører mad inspireret af musik-benspænd i denne måned) burde være Tchaikovskys ‘Dance of the Sugarplum Fairy’, og den idé kunne jeg ikke stå for, så den er nu tilføjet :)

Bananvafler – med eller uden sukker

bananvafler, vafler, morgenmad, brunch, hvedemel, kanel, vanilje, bananer, ægJeg har eksperimenteret lidt med bananvafler, da jeg tænkte, at det kunne være en sjov morgenmadsservering. Jeg lavede en version uden sukker, men du kan sagtens tilføje lidt, hvis du vil have lidt sødere bananvafler.

Jeg fandt i øvrigt ud af, at man godt må være lidt forsigtig, når man laver bananvafler. I hvert fald var mine vafler tæt på at skille ad, da jeg ville kigge til dem undervejs, så sørg for, at de er godt bagte, inden du løfter forsigtigt på vaffeljernet for at tjekke, om de er klar!

Bananvafler
4 vafler

2 meget modne bananer, mediumstørrelse
2 æg
1 dl hvedemel
½ tsk vanilje
1 tsk kanel
(evt. 1-2 spsk rørsukker)
revet skal fra ½ øko-citron
1 spsk rapsolie

Mos bananerne grundigt – brug evt. en blender – og pisk æggene i. Rør mel, vanilje og kanel sammen og pisk det i banandejen sammen med rapsolie og citronskal. Varm vaffeljernet op – jeg brugte et, der var formet som belgiske vafler, men du kan sagtens bruge en anden type. Fordel halvdelen af dejen ud over vaffeljernet og luk det derefter. Bag de to første bananvafler, fordel resten af dejen og bag derefter de to sidste bananvafler.

Du kan spise vaflerne, som de er, men det er nu sjovest at toppe dem med noget yoghurt, frugt eller sirup. Jeg spiste mine bananvafler med græsk yoghurt og blommekompot (lavet på tre dele blommer og én del sukker), mens gemalen spiste én bananvaffel med samme topping og én bananvaffel med mørk sirup.

Note: Nu bagte jeg som sagt vaflerne uden sukker, men du kan sagtens putte lidt sukker i dejen, hvis du vil have en sødere smag. Prøv evt. også at putte lidt kokosmel i dejen eller som topping, da banan og kokos er en dejlig kombination. Eller – hvis det skal være lidt syndigt – hæld lidt chokoladesauce ud over.

Steaksalat – lækker restemad

steaksalat, salat, oksekød, fennikel, spidskål, kålsalat, æbler, hasselnødder, pesto, basilikumpestoNu spiser vi selvfølgelig også andet end friteret mad i denne måned – for eksempel denne steaksalat, som jeg lavede dagen efter, at vi fik T-bone steak med sellerifritter. Der var nemlig tre T-bone steaks i den pakke, jeg tog ud af fryseren, så da vi grillede, tilberedte vi alle tre med det samme og gemte den ene til dagen efter.

Jeg serverede denne steaksalat til frokost sidste lørdag, og den var en god blanding af alt godt fra gemmerne.

Steaksalat
2 personer

1-2 håndfulde fintsnittet spidskål
1 fennikel, fintsnittet
1 æble, skåret i mundrette stykker
1 T-bone steak eller almindelig bøf
2 spsk pesto – gerne basilikumpesto
lidt ekstra olivenolie
1 håndfuld hasselnødder, hakkede
salt og peber

Bland spidskål og fennikel i en skål eller i et fad. Tilsæt pesto og lidt olie og kram salaten godt med fingrene, så pestoen bliver grundigt fordelt. Lun kødet – enten i mikroovn eller ovn – og skær det i strimler, inden det vendes i salaten. Vend tilsidst æblestykker og hasselnødder i din steaksalat og smag til med salt og peber.

Note: Steaksalat er ikke blot en glimrende måde at bruge kødrester på – den fyldige salat er også en skøn frokostservering.

Mjødsyltede figner

syltede figner, mjødsyltede figner, figner, mjød, rørsukkerUnder min oprydning i skuffer og skabe i anledning af stop-spild-af-mad-benspændet faldt jeg over en pose tørrede mini-figner, der trængte til at blive brugt. Da vi samtidig havde en flaske lækker mjød i køleskabet, fik jeg lyst til at eksperimentere med at kombinere disse to. Resultatet blev disse mjødsyltede figner!

Mjødsyltede figner

150 g tørrede mini-figner
2 dl mjød
1 dl rørsukker

Varm mjød og rørsukker op. Når det begynder at koge, hælder du fignerne i og skruer ned for varmen. Lad det simre i ti minutter, inden du hælder indholdet i et stort skoldet syltetøjsglas. Lad dine figner trække i en uges tid, inden du begynder at bruge af dem.

Note: De mjødsyltede figner har en sød og mild smag af mjød – dvs. lidt honninge- og ølagtigt på samme tid. Mjødsyltede figner kan bruges som tilbehør til osteanretninger, men vil også være et kækt indslag i en salat, hvis du skærer dem i små tern.