Tacos med svinekød og grillet ananas

tacos med svinekød, pulled pork, grill, grillet svinekød, svinekød, nakkefilet, paprika, løgpulver, rørsukker, chili, koriander, hvedemel, masa harina, ananasJeg har efterhånden nævnt mexicansk mad som en af mine absolutte favoritter på madscenen, så det er ikke så overraskende, at jeg for et stykke tid siden inviterede familien på tacos med svinekød og ananas. Svinekødet bestod i dette tilfælde af godt krydret pulled pork, og da nevøerne endnu er ret små, så fik de i stedet grillet kylling i deres tacos. Men til de voksne gik vi all in på en velkrydret pulled pork.

Inden gæsterne kom, havde jeg bagt en dobbeltportion af de hjemmelavede tacos.

Jeg foretrækker at tilberede pulled pork på grillen, da vi har en grill, der kan holde en stabil og forholdsvis lav temperatur i mange timer. Har du ikke det, kan du i stedet se min opskrift på pulled pork i ovnen.

Vil du i stedet tilberede din pulled pork på grill, kan du se min opskrift på pulled pork på grill.

Jeg lavede følgende ændringer:

Jeg brugte en nakkefilet på 3 kg (så kunne jeg nemlig fryse resten ned)

Jeg lavede en tør rub på følgende:
3 spsk sød paprika
1½ spsk røget paprika
1 spsk løgpulver
1 spsk stærk chilipulver
1½ spsk salt
2 spsk rørsukker

Nakkefileten med gnedet med rubben og hvilede derefter et halvt døgns tid på køl, inden den røg på grillen.

pulled pork, grill, grillet svinekød, svinekød, nakkefilet, paprika, løgpulver, rørsukker, chiliDa kødet var grillet færdigt, blev en tredjedel af det (ca. 1 kg) flået fra hinanden og derefter vendt med følgende marinade:

1½ dl æblecidereddike
½ dl Heinz ketchup
2 tsk sød paprika
1½ spsk rørsukker
1 tsk salt

Grillet ananas
Jeg havde en meget moden ananas liggende, som jeg skar i tykke skiver på 1½-2 cm og smed på grillen, indtil de havde fået grillstriber og var godt lune på begge sider.

Mine tacos med svinekød blev serveret med en lang række tilbehør, så gæsterne selv kunne sammensætte deres tacos. Jeg lavede blandt andet en hurtig omgang syltede rødløg.

syltede rødløg, rødløg, hvidvinseddike, rørsukkerSyltede rødløg
nok til 5-6 personer

2 store rødløg, skåret i tynde skiver
1½ dl hvidvins- eller æblecidereddike
1½ dl vand
1½ dl rørsukker
1 spsk salt
1 tsk sorte peberkorn

Hæld eddike, vand, rørsukker, salt og peberkorn i en kasserolle og varm det op. Når det koger, putter du løgene i. Lad det simre i ca. 10 minutter og tag derefter kasserollen af varmen. Lad løgene trække i lagen i et par timer, inden du bruger dem som tilbehør. De kan også bruges som tilbehør til andre retter eller som topping på smørrebrød.

Tacos med svinekød
Og hvad puttede jeg så i mine tacos med svinekød?
pulled pork
grillet ananas
syltede rødløg
chilisauce
tomatillo-sauce (kan udskiftes med grøn relish fra Meyers)
frisk koriander

… og det smagte SÅ godt!!

tacos med svinekød, pulled pork, grill, grillet svinekød, svinekød, nakkefilet, paprika, løgpulver, rørsukker, chili, koriander, hvedemel, masa harina, avokado, majsNår du anretter et byg-din-egen-taco-bord, så gælder det naturligvis om at have et bredt udvalg af tilbehør, så folk kan bygge deres egen yndlings-taco. Herunder får du listen over de ting, jeg satte på bordet:

  • Velkrydret pulled pork
  • Grillet kylling kun krydret med salt (børnevenlig)
  • avokado i tern
  • grillet ananas skåret i tern
  • syltede rødløg
  • esquites – cremet mexicansk majssalat
  • 3 slags chilisauce med forskellig styrkegrad
  • creme fraiche
  • frisk koriander

Chili-ananas-drink

chili-ananas-drink, drink, chilidrink, ananasdrink, ananasjuice, chili, tequilaFor nylig inviterede vi noget af familien til mexicansk middag, og her udsatte jeg gæsterne for denne chili-ananas-drink – delvis inspireret af denne mexicanske ananasdrik, delvis for at afprøve en chilinektar, jeg købte for et par måneder siden. Du kan se et billede af chilinektaren nederst (og jeg beklager den dårlige billedkvalitet). Jeg tænkte, at den søde ananas ville fungere godt sammen med den stærke chilinektar. Nåja, og så røg der (selvfølgelig) også en god sjat tequila i.

Chili-ananas-drink
4 drinks

2½ dl iskold ananasjuice
12 cl tequila
6 cl chilinektar
masser af isterninger
små chilier til at pynte med

Rør ananasjuice, tequila og chilinektar sammen. Fyld en masse knuste isterninger i fire brede glas og fyld op med drinken. Pynt med små friske chilier.

Note: Kombinationen af den søde ananasjuice og den semistærke chilinektar fungerer rigtig godt. Du kan altid justere (chili-)styrken af din chili-ananas-drink ved at skrue op eller ned for mængden af ananasjuice og chilinektar.

chilinektar

Blomme-bradepande

blomme-bradepande, kage, dessert, blommer, blommekage, rørsukker, vanilje, smør, æg, hvedemel, bagepulver, yoghurt naturelI sidste uge tog jeg denne blomme-bradepande med til mine kolleger, for ja – vi har stadig en hel del blommer på lager! Det er en kage, der er inspireret af en hindbær-bradepande fra kagebogen ‘Byens bedste kager’, men hvor jeg udskiftede hindbær med blommer samt justerede op og ned på en række mål. Resultatet blev en dejlig blomme-bradepande, der hverken var for sød eller for syrlig.

Blomme-bradepande
ca. 20 personer

800 g udstenede blommer – jeg brugte milde Victoria-blommer
250 g rørsukker
150 g blødt smør
9 mediumstore æg
300 g hvedemel
4 tsk bagepulver
3 tsk vaniljepulver
2 dl yoghurt naturel
ca. 1 dl flormelis

Skær blommerne i mundrette stykker. Pisk sukker og smør til en cremet masse. Pisk æggene i et ad gangen og pisk derefter vanilje og bagepulver i, inden du pisker først yoghurt og dernæst hvedemel i. Smør en bradepande på 25 x 35 cm med blødt smør og fordel derefter dejen i bradepanden. Læg blommestykkerne ovenpå og tryk dem let ned i dejen. Bag din blomme-bradepande ved 180 grader i ca. 40 minutter. Brug en tynd pind til at stikke i midten af kagen for at tjekke, om den er gennembagt. Hvis der ikke hænger dej ved, når du trækker pinden ud, er kagen færdig.

Lad din blomme-bradepande køle helt af, inden du hælder flormelis i en lille si og fordeler det ud over kagen.

Note: En dejlig blommekage, der har en tilpas mængde blommer, så kagen bliver blød og fugtig uden at være meget svampet. Der blev serveret creme fraiche til, da jeg ikke vidste, om kagen ville være meget sød, men det behøver man ikke. Denne blomme-bradepande har en fin sødme uden at det bliver overdøvende.

Blommechutney med ingefær og chili

blommechutney, syltning, blommer, sennepskorn, peberkorn, æbler, rødløg, rørsukker, hvidvinseddike, chili, ingefærSyltesæsonen er over os, og da vores blommetræ er gået amok og strør om sig med blommer, så har jeg gang i adskillelige sylteprojekter. Det er blandt andet blevet til blommesyltetøj med vanilje og rom samt en stor portion blommechutney med ingefær og chili.

Blommechutney med ingefær og chili

1 kg milde, udstenede blommer – jeg brugte Victoriablommer
3 mediumstore æbler
1 rødløg, skåret i tynde både
2 tsk sorte peberkorn
1½ spsk friskhakket ingefær
3 dl hvidvinseddike
500 g rørsukker
1 spsk stærke chiliflager
2 spsk sennepskorn
1 tsk salt

Fjern kernehusene i æblerne og skær derefter æblerne i tern. Hæld alle ingredienserne i en gryde og varm det op. Når det koger, skruer du ned for varmen, så det stor og småsimre i ca. 45 minutter. Rør i det med jævne mellemrum. Hæld din blommechutney på skoldede glas og stil dem derefter på køl.

Note: Denne blommechutney har en fin afdæmpet sødme og samtidig lidt bid fra chilien. En god chutney med både sødme, syre og lidt chilistyrke.

Appelsinlagkage

appelsinlagkage, appelsinkage, appelsiner, hvedemel, æg, smør, fløde, rørsukker, vanilje, husblas, majsstivelseNå, men jeg medbragte ikke kun en pizzakage til nevøens fødselsdag denne gang – det blev også til en luftig appelsinlagkage… pyntet med vingummiburgere! Jeg havde også kort overvejet at udforme selve lagkagen som en burger, men droppede det.

Jeg fandt en opskrift på appelsinmousse hos Kreagrotten og modificerede den lidt, da jeg skruede op for appelsinmængden og udelod citron. Derefter bagte jeg nogle luftige lagkagebunde.

Appelsinmousse

5 dl fløde
4 øko-appelsiner
3 bægre pasteuriserede æggehvider
75 g rørsukker
1 tsk vaniljepulver
6 blade husblas
evt. 150 g hakket mørk chokolade

Læg husblassen i blød i koldt vand. Riv to af appelsinerne fint og gem den revne skal. Pres derefter appelsinerne. Pisk fløden sammen med vanilje, så du får vaniljeflødeskum.Rør tre fjerdedele af appelsinsaften i flødeskummet sammen med den revne appelsinskal.

Pisk æggehviderne, indtil de er næsten stive og tilsæt så sukkeret. Pisk det, indtil sukkeret er opløst. Knug husblassen fri for vand og smelt det ved lav varme – enten i mikrobølgeovn eller over vandbad. Rør lidt af flødeskummet i og vend derefter husblassen i resten af flødeskummet. Vend dernæst forsigtigt de stive æggehvider i flødeskummet.

Nu er det tid til at samle din appelsinlagkage. Find de hjemmelavede lagkagebunde frem og læg en af dem i den springform, du brugte til at bage lagkagebundene. Dryp lagkagebunden med lidt af den sidste appelsinsaft (eller evt. Cointreau, hvis du laver en voksenudgave). Fordel halvdelen af appelsinmoussen på lagkagebunden. Her kan du overveje at drysse noget hakket mørk chokolade over, da det passer godt sammen med appelsinsmagen. Læg dernæst en lagkagebund oven på. Dryp også denne bund med appelsinsaft, inden du fordeler resten af appelsinmoussen ud over. Læg så den sidste lagkagebund på toppen og stil kagen i køleskabet i minimum fire timer og gerne natten over.

Husk at tage din appelsinlagkage ud af køleskabet minimum 20 minutter inden servering, så den ikke er køleskabskold, når den serveres.

Jeg pyntede min appelsinlagkage med orange glasur og vingummi-burgere, men du kan også pynte den med hakket chokolade, da det vil smage godt sammen med den lækre appelsinmousse.

Note: Denne appelsinlagkage er overraskende let og luftig, selvom den har en imponerende højde. Det skyldes de luftige hjemmebagte lagkagebunde samt den dejlige appelsinmousse. Den havde i øvrigt en dejlig smag af appelsin – lige tilpas uden at blive parfumeret eller for kraftig, så jeg er glad for, at jeg tilføjede godt med appelsinskal.