Banan-milkshake – med eller uden sukker

banan-milkshake, milkshake, banan, banandrik, fløde, mælk, vanilje, rørsukkerJeg fik lyst til at forkæle gemalen her i weekenden, og det blev til denne banan-milkshake. Det er jo ret oplagt at lave en milkshake, når jeg har blende-benspænd, og så havde vi bananer på lager.

Denne banan-milkshake kan laves helt uden sukker, hvis du bruger meget modne bananer. Har du ikke det – eller har du bare en meget sød tand – kan du selvfølgelig tilføje sukker, når du smager drikken til. Du kan også justere milkshakens konsistens ved at tilføje flere isterninger, når du blender den.

Den letteste metode er at bruge denne bananis og så blot blende den sammen med lidt mælk, men har du ikke den på lager, så har jeg også angivet en anden version.

Banan-milkshake version 1:
Bananis + mælk – blendes. Tilføj mælk indtil du har den konsistens, du ønsker.

Banan-milkshake version 2:
125 g meget moden banan
0,75 dl fløde
1 dl mælk – gerne let- eller sødmælk
lidt vaniljepulver
evt. lidt sukker
evt. et par isterninger

Skræl bananen og put den i fryseren i nogle timer. Blend den sammen med fløde, mælk og vanilje. Smag på din banan-milkshake – hvis du synes, den skal have mere sødme, tilføjer du lidt sukker. Skal den have en tykkere og mere ‘iset’ konsistens, smider du nogle isterninger i milkshaken og blender den, indtil isterningerne er knust.

Note: Mild, cremet banan-milkshake – og så tilmed uden sukker (altså medmindre du ikke kan nære dig). Skal den pimpes lidt ekstra, kan du eventuelt drysse lidt revet chokolade oven på, inden du serverer den.

Letbitter citrusmarmelade

citrusmarmelade, citronmarmelade, appelsinmarmelade, marmelade, citroner, appelsin, rørsukkerI går bloggede jeg om en lækker citrusdrik, og i dag fortæller jeg om, hvordan jeg bruger resterne fra den opskrift til at lave denne letbitre citrusmarmelade. Se, det er et rigtigt Stop-spild-af-mad-projekt!

Til denne citrusmarmelade skal du bruge de kogte skaller samt den blendede pulp fra citrusdrikken. Derudover skal du bruge 2½ dl rørsukker og 2 dl vand.

Hak de kogte citrusskaller fint og hæld dem i en gryde sammen med den blendede pulp, rørsukker og vand. Bring det i kog og lad det småsimre under låg i ca. 45 minutter. Husk at røre i det et par gange undervejs. Hvis det er ved at koge tør, tilsætter du blot lidt mere vand.

Hæld din citrusmarmelade på skoldede glas og vupti – så har du en dejlig marmelade til næste ostemad (eller hvad du nu vil bruge den til).

Note: En god og forholdsvis intens citrusmarmelade med letbitter smag. Bitterheden kan variere – det kommer an på hvor meget af den hvide hinde fra citrusfrugterne, som du vælger at bruge.

Lækker citrusdrik

citrusdrik, citroner, appelsin, lime, rørsukkerDet er ingen hemmelighed, at jeg er ret glad for citroner, og da man godt kan mangle et ordentligt skud c-vitaminer her om vinteren, mente jeg, at det var på tide at lave en citrusdrik.

Jeg skelede til en opskrift hos Louisa Lorang, men skar ned på sukkermængden, undlod grapefrugter og tilsatte mere citron. Derudover ændrede jeg lidt på metoden, da jeg valgte at blende undervejs (hey, jeg har jo blende-benspænd), for jeg havde nemlig tænkt mig at bruge resterne til noget spændende… mere om det i morgen.

Citrusdrik
1-1,2 l

2 øko-citroner
3 øko-appelsiner
1½ dl rørsukker
7 dl vand
2 lime

Derudover:
½-1 citron

Skræl det yderste af skallen på citroner og appelsiner med en kniv. Prøv at undgå at få den hvide hinde med. Hæld appelsin- og citronskallerne i en gryde sammen med vand og sukker og lad det koge i ca. 8 minutter. Mens det koger, piller du eventuelle store stykker hvid hinde af citronerne og appelsinerne og blender dem derefter til en ensartet masse.

Si den kogte saft og gem skallerne – dem skal du bruge til et eksperiment, jeg fortæller om i morgen. Hæld den blendede citrusmasse gennem en si – pres gerne frugtkødet lidt, så det slipper mere saft – og hæld den kogte saft og den blendede saft sammen. Husk at gemme pulpen fra de blendede citrusfrugter – dem skal du også bruge til det eksperiment, jeg blogger om i morgen.

Pres de to limefrugter og rør limesaften i den øvrige saft. Stil din citrusdrik i køleskabet, indtil den er helt afkølet. Smag den til med citron og evt. lidt mere vand, hvis du synes, den er for kraftig.

Note: Virkelig skøn citrusdrik, der både har sødme og syre på samme tid. Jeg er ret glad for den syrlige citron, så den smag skruede jeg op for, men har du en lidt mere sød tand, kan du undlade den ekstra citron.

Blommesuppe med vanilje

blommesuppe, dessertsuppe, dessert, suppe, blommer, rørsukker, vaniljeJeg mener, at frugtsupper er stærkt undervurderede, så i anledning af månedens blende-benspænd skal jeg naturligvis også lave en blommesuppe!

Jeg har stadig masser af blommer i fryseren fra sidste sommer, hvor vores blommetræ var i sit gavmilde hjørne. Jeg fandt derfor en lille pose blommer frem og freestylede denne enkle dessertsuppe.

Blommesuppe med vanilje
lille dessert til to personer

200 g milde blommer
1 dl vand
1 dl rørsukker
½ tsk vaniljepulver

Tilbehør:
2 spsk fed yoghurt eller creme fraiche rørt med lidt vanilje
evt. lidt sukkerristede havregryn

Skær blommerne i mindre stykker og put dem i en kasserolle sammen med vand, rørsukker og vaniljepulver. Lad det småsimre i 5-10 minutter, indtil blommerne er kogt helt ud. Blend det til en ensartet blommesuppe. Du kan justere konsistensen ved enten at hælde lidt mere vand i eller lade suppen koge et par minutter længere.

Fordel din blommesuppe i to skåle og læg lidt yoghurt eller creme fraiche i midten. Top det eventuelt med lidt knas – for eksempel sukkerristede havregryn.

Note: Blommesuppe er en dejlig enkel dessert, og så er det samtidig en god måde at få brugt lidt frugt fra fryseren. Blommesuppen kan naturligvis også laves på friske blommer, så gem gerne opskriften til om et halvt år, når blommetræerne atter bugner af frugt.

Frugtflæsk med appelsin

frugtflæsk, konfekt, julekonfekt, juleslik, husblas, Cointreau, appelsin, rørsukker, citronerDet er dagen før dagen, så jeg er ved at lave det sidste juleslik – blandt andet dette frugtflæsk med appelsin. I anledning af månedens gelé-benspænd tænkte jeg, at det var oplagt at eksperimentere med denne juleklassiker. Jeg brød mig ikke om det som barn, da jeg kun stødte på det, man kan købe i supermarkederne, men som voksen har jeg flere gange fået hjemmelavet frugtflæsk, og det kan altså være ganske godt.

Jeg hentede inspiration i en opskrift fra Alletiders Kogebog, men udelod et par ingredienser og tilføjede et par andre.

Frugtflæsk med appelsin

10 blade husblas
1½ dl vand
0,75 dl friskpresset appelsinsaft
1 spsk Cointreau
2 spsk friskpresset citronsaft
250 g rørsukker

Pynt:
ca. 2 dl hvidt sukker

Put husblassen i en skål med koldt vand. Hæld sukker og 1½ dl vand i en lille kasserolle og varm det langsomt op. Lad det simre ved lav varme i ca. 10 minutter – det må ikke bulderkoge. Tag kasserollen af varmen. Klem husblassen fri for vand og smelt det i det varme sukker. Rør det godt sammen og rør derefter appelsinsaft, Cointreau og citronsaft i. Du kan evt. tilsætte mere Cointreau eller citronsaft, hvis du vil justere på smagen. Tag et glas- eller porcelænsfad (ca. 12 x 20 cm eller deromkring) og skyl det i koldt vand. Hæld derefter den varme væske i. Stil fadet med frugtflæsk i køleskabet til næste dag.

Tag fadet ud og skær det stivnede frugtflæsk i tern. Vend dem i sukker og servér dem med det samme (eller kort tid efter – når du først har vendt dem i sukker, skal de helst spises med det samme, da sukkeret ellers optager fugten i luften, så frugtflæsket bliver fugtigt).

Note: Det mørkegule frugtflæsk lyser op på konfektfadet, og så har det en dejlig smag af appelsin. Et fint supplement til chokoladekonfekten.

Ps. Jeg kan i øvrigt røbe, at konfektfadet i år også indeholder pebermyntepastiller og brændte mandler, og så overvejer jeg at lave enten marcipankugler med peanutbutter eller en version af juletræstammen.

frugtflæsk, konfekt, julekonfekt, juleslik, husblas, Cointreau, appelsin, rørsukker, citroner